ciasto - 160969 przepisów (strona:1731/10732)

FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 95

oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym i sałatką owocową! Ciasto naleśnikowe Ważne! Składniki na ciasto naleśnikowe dodajemy na tzw. oko: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko ok. 3/4 szklanki mąki  opcjonalnie 0,5 łyżeczki oleju szczypta soli(...)cukru Mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję nie bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie

Gotujemy i jemy
Ciasteczka imbirowe + filmik 132

różnych karteluszkach mam przepisy od mamy, cioć, znajomych, koleżanek i sąsiadek czyli przepis z historią, takie właśnie uwielbiamy najbardziej i Wam serdecznie polecam. Ten przepis nie wymaga chłodzenia ciasta, nie wymaga wałkowania ani żadnych foremek, takie ciasto na szybko - zagniatamy, potem odrywamy kawałeczki, kulamy i dociskamy palcami do blaszki. Proste, łatwe i przyjemne i przepyszne :-) Do przepisu dołączony jest filmik(...)Następnie dodajemy 250 g miękkiego masła i jajko. I mieszamy wszystko łyżką. 3. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Można odrobinę podsypać mąką, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto dzielimy na pół - po jednej części na blachę.  Ciasta nie chłodzimy w lodówce. 4. Ciasteczka tworzymy w ten sposób, że odrywamy porcję ciasta, kulamy w dłoniach i dociskamy do blachy

Kawa z mlekiem
ciasto z kokosem i owocami 146

ładniki: na dużą formę ja kiedyś dostałam g arnek kamienny 30 cm z Delimano i w nim piekłam      ciasto ciemne 2,5 szklanki m ąki pszennej 200 g mas ła 5 żółtek 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru drobnego 2-3 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody   warstwa kokosowa: szczypta soli 5 białek(...)sodą ,dodać do żółtek.  Zrobić dołek i do mąki z masłem dodać żółtka wymieszane z cukrem, kakao ,jogurtem z sodą . Siekać nożem do połączenia składników,szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 3/4.-ja wkładam na górna półkę w lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.  Formę

mojej kuchni
ciasto z kokosem i owocami 110

ładniki: na dużą formę ja kiedyś dostałam g arnek kamienny 30 cm z Delimano i w nim piekłam      ciasto ciemne 2,5 szklanki m ąki pszennej 200 g mas ła 5 żółtek 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru drobnego 2-3 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody   warstwa kokosowa: szczypta soli 5 białek(...)sodą ,dodać do żółtek.  Zrobić dołek i do mąki z masłem dodać żółtka wymieszane z cukrem, kakao ,jogurtem z sodą . Siekać nożem do połączenia składników,szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 3/4.-ja wkładam na górna półkę w lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.  Formę

w mojej kuchni
Drożdżówki z jeżynami 125

Drożdżówki z jeżynami, które smakują o niebo lepiej niż te pieczone z mrożonego ciasta w naszych kochanych marketach. Są doskonałe zarówno na świeżo jak i na następny dzień. Można je zrobić z dowolnymi owocami, ja wybrałem akurat jeżyny bo dają taki fajny kwaskowaty posmak. Polecam każdemu spróbować wykonać drożdżówki samodzielnie. Warto! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki(...)podgrzać), 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, a także 1 całe jajko i dodatkowo 1 żółtko i całość mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy roztopione masło (60 g) i zagniatamy ciasto, aż do momentu gdy będzie miękkie i elastyczne. Z naszego ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski lekko posypanej mąką, a następnie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto z orzechami laskowymi, śliwkami i czekoladą 91

Jestem tym ciastem po prostu zachwycona. Zdecydowanie moje smaki. Orzechowy posmak, dodatek gorzkiej czekolady oraz śliwek. Doskonałe połączenie i konsystencja. Początkowo byłam co prawda przekonana, że ciasto mi nie wyjdzie, bo musiałam piec go dłuuuużej niż podaje oryginalna receptura, a i tak po rozkrojeniu spód był lekko wilgotny. I teraz zaznaczyć muszę, że ciasto kiedy całkowicie przestygnie nabiera właściwej konsystencji(...)proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy laskowe. Miksujemy tylko do połączenia (w razie potrzeby – masa będzie gęsta – mieszamy łyżką). Na końcu dodajemy czekoladę oraz śliwki, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 23 cm). Na wierzchu rozkładamy odłożone połówki śliwek, rozcięciem do góry. Posypujemy całymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowa szarlotka 263

Bezglutenowa pyszna szarlotka ze starą odmianą jabłek kronselka i antonówki. Najlepsza jeszcze ciepła, mega krucha. Można ciasto zarobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Robi się ja bardzo szybko, i tak samo szybko znika. U mnie wersja z dużą ilością jabłek bo tak lubię. A co owoców nie ma co sobie żałować. ciasto kruche: 400 g mąki bezglutenowej / kukurydziana, ryżowa(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 220 g masła jabłka: 1,5 kg jabłek kronselka i antonówka 6 łyżek cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody kwasek cytrynowy Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem i zagniatam krótko w rękach. Ciasto dziele na dwie części i wkładam

wesoła kuchnia
Kokosowe ciasto ze śliwkami 130

Przyznam się bez bicia, że to pyszne ciasto upiekła moja mama a ja musiałam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest proste a zarazem bardzo smaczne, idealne do niedzielnej kawki. Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła jajko 10 łyżek wiórków(...)kokosowych Nadzienie: 1,5 kg śliwek 60 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Dodać jajko oraz ekstrakt i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Nadzienie: Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon

Smakołyki Asi
Puszyste ciasto z owocami i kruszonką 110

Jeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał(...)bezczelnie je rozkroił zanim zrobiłam zdjęcia na blogaska (!). Jest idealne pod każdym względem: łatwe, szybkie, lekkie, puszyste, wilgotne i ma kruszonkę! Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 250 ml mleka sojowego 50-100 ml octu (jeżeli jabłkowy to 100, pozostałe 50 ml) 350 g mąki pszennej 1 banan łyżeczka proszku do pieczenia 100 g oleju kokosowego lub rzepakowego

greenscarf
Ptysie w karmelu 90

moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno będę stopniowo realizować na blogu :) Ciasto parzone, z którego zrobione są ptysie jest podstawą wielu francuskich wypieków. Warto się do niego przekonać, bo to baza na karpatkę , eklerki , a także wiele ciast. Z podanych składników zrobiłam(...)przestudzenia. *Nie róbcie jak ja na tym zdjęciu ;) Garnek ma być na ogniu. Jeśli dodacie mąkę do chłodniejszej wody nie uda się jej sparzyć i wyjdzie coś innego niż ciasto parzone ;) Coś innego dalej może być smaczne, ale na ptysie się już nie nadaje. Do lekko przestudzonego ciasta (może być ciepłe, ale nie może parzyć w rękę) dodajemy po trochu

Ciastkozercy
Ciasto z melonem 141

Ciasto z melonem i kremem kokosowym na bazie biszkoptu. Bardzo smaczne, efektowne i proste do przygotowania. PRZEPIS NA CIASTO Z MELONEM Składniki na ciasto z melonem: biszkopt: 4 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki kukurydzianej do nasączenia: 1/2 szkl wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki syropu np syropu kokosowego lub orzechowego dodatkowo: 1 porcja(...)kremu kokosowego bez nabiału – przepis 1 dojrzały melon Jak zrobić ciasto z melonem: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka, ubijamy chwilę. Do jajek dodajemy mąki, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180st. Biszkopt całkowicie studzimy

Dorota Smakuje
Ciasto z jeżynami 241

Proste i szybkie ciasto z jeżynami, które pokocha cała rodzina. Bardzo często robię je w sezonie gdy jeżyny pojawiają się w moim ogrodzie. Samo ciasto ma lekko słodkawy smak, natomiast jeżyny dają lekko kwaskowaty posmak dlatego też tworzą idealne połączenie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 jajka(...)mąkę ziemniaczaną, żółtka z 4 jaj, olej oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i po przestudzeniu dodajemy je do naszej masy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Otrzymane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie myjemy jeżyny i układamy je na wierzch naszego ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 50 minut (do momentu

Blog kulinarny S9.PL
Japońskie cynamonki 118

cynamonem śmiało możecie zamienić go na inne nadzienie, np. masę serową. Japońskie cynamonki przepis na 8 cynamonek Składniki tang – jong : 100 ml mleka 20 g mąki Składniki ciasto: 150 ml mleka 2 stołowe łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 400 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 10 g masła Składniki nadzienie: 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu(...)się drożdży. Do misy robota planetarnego lub do głębokiej miski przelej mleko z drożdżami, dodaj jajko, sól, mąkę oraz zaczyn. Mieszaj na wolnych obrotach przez ok. 5 minut. Następnie ciasto przełóż do miski, przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie: masło rozpuść, wymieszaj je z cynamonem

365 dni dookoła kuchni
Odwrócone ciasto ze śliwkami 142

Pomysł na upieczenie tego ciasta kiełkował w mojej głowie od dawna i nareszcie nadarzyła się okazja. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wygląda, jakby miało za chwilę popłynąć, ale wystarczy je ostudzić i nabiera ładniejszego wyglądu, choć nadal urodą nie grzeszy 😉 Ale za to jak smakuje! 😋 Smak masła miesza się w nim ze słodkimi śliwkami i karmelem. Po prostu pyszota(...)cukrem. Wstawić formę do piekarnika i włączyć go na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). W czasie nagrzewania formy i powstawania w niej karmelu przepołowić śliwki i przygotować ciasto. W misce odmierzyć mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia. Dodać sól i jajka. Zmiksować. Pod koniec miksowania (gdy nie będzie widać grudek masła) rozrzedzić ciasto mlekiem. Gdy w formie

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 113

Składniki: Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Cukier łyżka Mąka łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: Mąka pszenna typ 650 600 g Mleko letnie 1/2 szklanki Masło roztopione i przestudzone 100 g Jajka 3 Cukier 1/2 szklanki Sól szczypta Kruszonka: Mąka pszenna 100 g Cukier puder 50 g Masło 50 g Dodatkowo można dodać dowolne owoce u mnie borówki(...)Wszystko razem wymieszać a następnie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miski a następnie rozcierać w dłoniach do momentu powstania kruszonki. Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, mleko, masło jajka, cukier, sól oraz masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez minimum 10 minut. Ciasto powinno być mięciutkie, odchodzić od miski

Kulinarne przygody