ciasto - 160969 przepisów (strona:1740/10732)

Pączkowe Róże karnawałowe 92

kilka dni przed ostatkami upichciłam na szybko róże karnawałowe. Z pomocą przyszedł mi ten blog i jego autorka . klik . A nie są to typowe, kruche róże a drożdżowe, z ciasta pączkowego, bardzo puchate i mięciutkie w środku. Posypane cukrem pudrem i nadziane domowym porzeczkowym dżemem stanowiły ucztę nie tylko dla podniebienia ale i oka J Takie pączki w wersji(...)widocznym nadzieniem;) Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g  świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 50 g roztopionej, ostudzonej margaryny olej do smażenia cukier puder do posypania białko z jednego jajka Dodatkowo: gęsty dżem ( u mnie porzeczkowy) cukier puder do posypania Z drożdży, mleka, cukru i  3 łyżek mąki robimy

Domowe ciasta
Ciasto z pianką z mleka ( bez pieczenia) 155

Zapewne niejednokrotnie mieliście  okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej 36 % lub kremówki. Ja postanowiłam zaryzykować i przygotować „ptasie mleczko” na bazie zwykłego mleka 1, 5% tłuszczu. Oczywiście trzeba wtedy dokładnie zbalansować ilość żelatyny, ale ten smak….mmmmm, naprawdę lekkie, puszyste i piankowe, moim skromnym zdaniem(...)wersja z mlekiem jest jeszcze bardziej na plus, niż ta z kremówką- mniej „lepka” i tłusta za to bardzo mleczna i delikatna. To ciasto w formie bardzo lekkiego deseru, które bez obaw mogą pałaszować osoby nawet na diecie;) No i to przekładaniec bez pieczenia- do przygotowania w godzinę+-3,4  godz. na chłodzenie . Blaszka 22x25 cm. Składniki na ptasie

Domowe ciasta
Babka z jogurtem greckim 140

greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca- idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia- wiadomo- ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w  tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy- widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.:) Składniki : ( wszystkie w temp(...)całe jaja, stale miksując. Następnie dodajemy skórkę i sok cytrynowy, i partiami mąkę z proszkiem i sodą oraz jogurt grecki i ucieramy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników, a ciasto nabierze powietrza.  Ciasto wykładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównujemy Pieczemy 50-60 minut w temp. 175-180 stopni .  Zostawiamy 30 minut do ostudzenia

Domowe ciasta
Ciasto Korsarz 134

wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym

Domowe ciasta
Ciasto Usta Murzyna 122

jeszcze w wakacje, gdy było ciepło, a ciacho musiało przetrzymać wysokie temperatury- i sprawdziło się fenomenalnie: krem nie wypływał a sam przekładaniec wyglądał cały czas równie zachęcająco J   Ciasto nazywane jak w tytule, bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to ja J Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której(...)zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia + duże opakowanie okrągłych biszkoptów lub ciastek

Domowe ciasta
Piernik z powidłami 151

Był naprawdę smaczny: aromatyczny, miękki i dzięki polewie – wykwintnie czekoladowy. Mój tato orzekł, że nigdy lepszego piernika nie jadł( dzięki Tata!:)) , ale Wy przecież musicie sprawdzić sami JJ : ) ! Ciasto piernikowe : 400g mąki 120g masła 250g cukru 4 łyżki miodu 3 jaja 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka(...)uzyskania gładkiej  konsystencji. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy  60- 65  min w temperaturze 180°C . ( ja piekłam w tradycyjnej witrynie- bez termoobiegu- więc wierzch ciasta przykryłam przez pierwsze 15 min i ostanie 20 min papierem do pieczenia, ach przydałby się taki sprzęt jak  #beko ) Ostudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części, można sobie ułatwić

Domowe ciasta
Ciasto kruche z rabarbarem 150

słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie do gustu wielbicielom raczej mniej słodkich ciast, chociaż bezowo- kisielową pianka przyjemnie dosładza owocowe doznania 😊 Składniki na kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru 5 żółtek(...)podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Rabarbar: ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego Rabarbar Kroimy w kostkę. ( grubą). Pianka: Bezowa pianka: 5 białek szklanka cukru 2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe) Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy

Domowe ciasta
Baba a'la Panetone 105

dzieciństwa… Moja babcia przywoziła ze sobą takie baby ze Stanów( tam pakowane są w piękne blaszane tuby), a nie z Włoch – ojczyzny tego wypieku. To bardzo wilgotne , specyficzne ciasto przesiąknięte rumem i pełne miękkich bakalii. Ciacho- gąbka smaków- tak bym je określiła 😊 Ja wykonałam swoją wersję inspirowaną oryginalnym przepisem- i przyznam , że była niezła- ale „puszkowa” wersja z dzieciństwa była(...)napęcznienie na ok. 30 minut. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Wbijamy jaja na przemian z 2- 3 łyżkami mąki.   Wlewamy drożdże i pozostałą mąkę . Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami do połączenia się składników.    Następnie dodajemy rodzynki z rumem i resztę bakalii.       Zagniatamy do połączenia i odstawiamy przykryte ściereczką na 2 godziny

Domowe ciasta
SZYBKIE CIASTO W KUBKU ZROBIONE W 5 MINUT 90

Ciasto z mikrofali to prosty sposób na przygotowanie czegoś szybkiego do kawy. Na pewno nie raz zdarza się Wam, że macie ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma nawet kostki czekolady. Wtedy z pomocą przychodzi ten właśnie przepis na szybkie ciasto, które przygotuje się w 5 minut i piecze w mikrofali. Jest pulchne, miękkie i smaczne. Warto mieć(...)awaryjnie taki przepis w swoich zapiskach ;) Składniki na ciasto na 2 filiżanki małe: * 4 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * 3 łyżki mleka * 2 łyżki masła czekoladowego * 1 jajko Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Wymieszać przy pomocy trzepaczki kuchennej. Tak przygotowane ciasto rozlać po połowie do 2 filiżanek

Zrób to smacznie
SZARLOTKA NA KRUSZONCE 157

wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie krucha  z grubą warstwą jabłek. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam. SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ LUB TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM: CIASTO: 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag smalcu* 2 żółtka cukier waniliowy lub aromat(...)Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 minut. Nie pozwólmy im się rozgotować. Na końcu dodajemy cukier, cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Do miski wsypujemy wszystkie składniki, masło i smalec pokrójmy sobie nożem. Rozcieramy w rękach na kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty

Pani na deser
ciasto jogurtowe z torebki duża blacha... 108

Składniki: ciasto jogurtowe duża blacha 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, jogurt naturalny 150 gram, margaryna 175 gram, żurawina suszona 100 gram, skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka, cukier puder - ile potrzeba margaryna stopiona i wystudzona i wlać do pojemnika, wsypać ciasto z torebki, wbić jajka, dodać jogurt ciasto mikserem utrzeć z 4 minuty, dodać żurawinę miękką (jeśli jest twarda to zalać(...)obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody,dodać skórkę pomarańczową do ciasta i mikserem połączyć składniki blacha 30x25 cm z papierem do pieczenia, do blachy przełożyć ciasto, wierzch wyrównać ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170ºC, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasto śliwkowe z cytrynową pianką i kruszonką 197

Tradycyjny przepis na proste, pyszne ciasto. Zawsze wychodzi, a wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Połączenie śliwek i nutki cytryny sprawia, że ciasto jest orzeźwiające i nieprzesadnie słodkie. Składniki: Proszek do pieczenia  2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Kisiel o smaku cytrynowym Jajka 5 szt. Margaryna palma 1 kostka Cukier 1 ½ szklanki Mąka pszenna 3 szklanki Śliwki Przygotowanie: Żółtka, margarynę(...)pół szklanki cukru i cukier waniliowy starannie utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto ręką, podzielić na dwie równe  części. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, zaś drugą włożyć do zamrażalnika. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie ubić pianę z białek, dodając

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto orzechowe z marmoladą 97

Ciasto orzechowe z marmoladą/konfiturą – lekki orzechowy biszkopt nasączony lekko kwaskową marmoladą. Ja użyłam przetarte i zagęszczone mirabelki z nalewki, czyli zużyłam tak zwane odpady ;) Jeżeli mamy inne owoce z nalewki: maliny, porzeczki... też można je wykorzystać. ciasto : 5 jajek, 5 łyżek ciepłej wody, 175 g cukru pudru, szczypta soli, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm lub dwie keksówki długości 25 cm). Wsatwić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat ciasta i spodnią część górnego blatu posmarować gorącą marmoladą, chwilę odczekać i skleić obie

królestwo garów
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 168

kocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek(...)także np. zwijanych makowców. Te drożdżówki są fantastyczne! Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO DROŻDŻOWE: ( ok. 15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DOMOWA MASA MAKOWA: * mielony mak – 400 g * cukier – 100 g * miód prawdziwy

Ostra na Słodko
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto 120

Aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego z oryginalnym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Doskonała przekąska na imprezę lub spotkania przy piwie. Paluchy są pyszne, chrupiące i wciągające… Jeśli nie macie czasu, użyjcie dobrej jakości gotowego pesto. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża doniczka bazylii 40 g orzeszków piniowych 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek(...)moździerza, najpierw utrzeć czosnek z solą. Potem dodać liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolać oliwę z oliwek i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i rozsmarować pesto. Przeciąć wzdłuż na pół i wykrawać paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić, lekko docisnąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem

Oryginalny smak