bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Kuchnia w czekoladzieKolejny przepis na świąteczne ciasto. Pyszny miodownik przełożony kremem na bazie kaszy manny i masła. Blaty po upieczeniu są twarde i kruche, lecz po przełożeniu kremem nabierają wyjątkowej miękkości, tworząc niesamowicie kremowe, pyszne ciasto. Bardzo polecam! Składniki na Miodownik z kremem z kaszy manny : forma około 24x28 cm 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka(...)mleko, miód, olej, cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Gdy lekko przestygnie dodajemy trochę mąki oraz jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy gładkie ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy
Rozpustne gotowanieDzisiaj nietypowo ponieważ wypróbowałam dość popularny na internecie przepis na ciasto Kinder Country . Wnioski: ciasto rzeczywiście przypomina w smaku batonik Kinder Country, jednak jest słodkie i jeszcze raz słodkie. Osobiście nie przepadam za tak słodkimi deserami, ale trzeba przyznać, że to ciasto ma kilka zalet – jest szybkie w przygotowaniu i łatwo można je przenieść, wręcz idealne na imprezy. Przepis(...)czekolady 200g mlecznej czekolady 400ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 duże szklanki płatków „Kangus” – pszenica w miodzie + 1 szklanka płatków „Kangus” na wierzch ciasta Przepis: Przygotować formę 24 na 24, Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić, 250 ml śmietanki ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone, Do masy pomału wlewać białą czekoladę
tyfranboxborówki 1 szklanka Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata. Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec(...)minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest to sok z borówek z mąką ziemniaczaną .......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTradycyjne faworki Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 4 żółtka 125g gęstej kwaśnej śmietany 300g mąki 1 łyżka spirytusu lub octu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, tak długo, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza. Zawijamy w folię i odstawiamy(...)około 1 godzinę *** *** Po tym czasie z ciasta odcinamy kawałek i bardzo cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane
Blog z Apetytemwyprawach wikingów, dorsz wciąż służył jako środek płatniczy w całej Europie, za co Norwegowie sprowadzali wino, mąkę, ubrania czy biżuterię. Zapraszam na dorsza w warzywach zapieczonego w cieście francuskim . 👥 – ❌ ⏰ – 60 – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza 2 arkusze ciasta francuskiego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1 por biała część 100 g mrożonego groszku(...)dwie łyżki oliwy i połóż dorsza, skóra do dołu. Smaż go, aż skóra będzie spieczona dość mocno. Przełóż rybę na talerz. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozłóż jeden arkusz ciasta, tak by zakrywało dno i boki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Ostrożnie wyjmij naczynie, nałóż połowę warzyw, rozłóż rybę i przykryj resztą warzyw
RafalCookdodajemy koncentrat i olej, następnie mieszamy wszystko łyżką do lekkiego połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do miski z mąką dodajemy żółtka, przyprawy, sól oraz śmietanę i wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 6 części. Pojedynczą część rozwałkowujemy na stolnicy na wymiary ok. 15cmx40cm. Tak powstały prostokąt kroimy na 3 długie paski o szerokości(...)każdym pasku ciasta układamy kilka plasterków szynki złożonych na pół (ok. 4). Szynka powinna odrobinę wystawać znad ciasta, a pojedyncze plasterki powinny delikatnie na siebie nachodzić. Pasek ciasta składamy na pół tak, by ciasto przykryło część szynki i całość zawijamy dość ciasno w roladę. Tak powstaje pojedyncza róża. Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Następnie wszystkie róże umieszczamy w foremce
Mostek w kuchniwierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza(...)smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania. Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin.... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyfrytek i innych zdrowych rzeczy. Jest serniczek waniliowy z budyniem czekoladowym na kruchym spodzie. Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego budyniu. Ale zawsze jest ten pierwszy raz. Wyszedł całkiem nieźle. Córka krążyła dziś wokół ciasta i pytała(...)tylko: mamo kiedy będzie można jeść? Zapakowałam go później do lodówki, by trochę stężał. W końcu wszyscy się doczekali. Znikły od razu dwa spore kawałki ciasta. Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę
Pieprzyć z FantazjąCześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami. Składniki: * 3/4 kostki masła * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany * rabarbar(...)szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego
Pieprzyć z FantazjąCześć! W sezonie owocowym nie może zabraknąć ciast z ich dodatkiem. Drzewko brzoskwiniowe pięknie obrodziło w tym roku, ciasto z dodatkiem owoców brzoskwini jest bardzo smaczne! Upiekłam więc ciasto z brzoskwiniami. Składniki: * 2 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 4 jajka rozm. L * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego * 3/4 szklanki oleju * kilka brzoskwiń * cukier puder(...)Całe jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. jogurt i olej. Wszystko wymieszałam na gładką masę. Wylałam ciasto do tortownicy 24 cm średnicy, jeśli ktoś ma blaszkę prostokątną, to taka ilość ciasta pasuje na blaszkę 21×24 cm. Na wierzch wyłożyłam połówki brzoskwiń ze skórką, brzuszkami do dołu. Piekłam moje
Pieprzyć z FantazjąCześć! To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis . Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu. Składniki: * 1 opakowanie mleka(...)kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty. Polałam polewą. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia. Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło
Pieprzyć z FantazjąCześć! Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody(...)łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka * 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) Polewa: * 1 tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam
Pieprzyć z FantazjąPiernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony(...)zdjęciach. Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki
codojedzeniawystygnięcia *** *** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika *** *** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka *** *** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk *** *** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra(...)ciasta wykrawamy foremkami pierniczki – po dwa takie same na każdy pierniczek *** *** Na jeden pierniczek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy drugim takim samym kawałkiem ciasta. Boki sklejamy delikatnie dociskając palcami *** *** Złożone pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut *** *** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą
Blog z Apetytem