ciasto - 160969 przepisów (strona:1750/10732)

Pyszne rogaliki z podsmażonymi wiśniami 119

Kolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie(...)rozgrzać patelnię i wrzucić wypestkowanego wiśnie. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Smażyć chwilkę aż wiśnie lekko się uprażą. Położyć wiśnie na sitku, nadmiar soku który jeszcze pozostał wypić. :) Ciasto podzielić na mniejsze części. Z każdej porcji ciasta rozwałkować ciasto w kształcie koła i pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie położyć uprażone wiśnie i zawinąć zaczynając od szerszej strony. Tworząc

Kuchnia Pokoleń
Ciasto pina colada 115

zużyć. U mnie pomysł zaczyna się zawsze od jednego składnika, na który akurat mam ochotę. Tym razem padło na ananasa, który stał się dominującym składnikem lekkiego, wilgotnego i orzeźwiającego ciasta o smaku słynnego drinka ananasowo-kokosowego o wdzięcznej nazwie Pina Colada. Jest to szybkie ciasto ucierane, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie piecze też się go za długo więc ideał(...)masy bananowej i ponownniezblenduj. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski, następnie za pomocą rózgi wymieszaj tylko do połączenia się składników z masą bananowo-ananasową. Do ciasta dodaj resztę pokrojonego ananasa, połowę wiórków kokosowych i skórkę cytrynową. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez

greenscarf
agrestowa drożdżówka z kruszonką... 127

szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko hakiem robota ciasto wyrabiać , po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny forma 30x25 cm wyłożona papierem(...)pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 195

Kiedy mąż wychodził na zakupy, krzyknęłam za nim: nie zapomnij kupić malin, bo ciasta na urodziny nie będę miała z czego zrobić! Zamknęły się drzwi, odwróciłam się i mój wzrok zatrzymał się na wiadrze z Castoramy z 12 kg wiśni z własnej działki.. No jak mogłam nie pomyśleć o cieście z wiśniami? Tak sobie te maliny wkręciłam(...)przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitej masy. Delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.  Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.  Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu).  Biszkopt wyjmujemy z piekarnika

bistro mama
Chałwowiec bez pieczenia 516

Chałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)wykładamy dżem porzeczkowy *** *** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu *** *** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu *** *** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy połamanymi na kawałki sezamkami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Blog z Apetytem
CIASTO "KOKOSEK" 159

Ciasto trochę podobne do "Raffaello" :).Dla przełamania słodkiego smaku użyłam dżemu z czarnej porzeczki bez cukru :). Polecam bo bardzo pyszne. SKŁADNIKI 2 duże opakowania herbatników ok.700g dżem lub konfitura z czarnej porzeczki masa kokosowa 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g miękkiego masła 300g wiórków kokosowych(...)masa śmietanowa 450-500g śmietanki 30% musi być schłodzona 100g (jedna tabliczka) białej czekolady ok.80g wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta. WYKONANIE Na początek przygotowujemy masę kokosową. Żółtka ucieramy razem z cukrem waniliowym na gładką masę.Dodajemy szklankę mleka,mąkę ziemniaczaną i pszenną.Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę z żółtek i gotujemy

Mała w garnku miesza
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1096

Ciasto Maczek Porzeczkowy – Dzisiaj zapraszam na ciasto, które przygotowałam na rodzinne spotkanie :). Pełna blacha pyszności. Biszkopt jest z makiem i delikatnie pachnie migdałami. Krem zrobiłam z sera, bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Maczek Porzeczkowy Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 220g cukru 100g suchego maku 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Krem: 550g gotowego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 350g schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
ciasto mega malinowe z jabłkami i kruszonką -przepis pochodzi z mojego bloga tylko nie co zmieniony 86

własnie zaczyna się sezon na maliny, a niedawno zebrałam w sadzie te pyszne owoce i postanowiłam upiec ale z dodatkiem jabłek. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy(...)jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć na blachę a 2 dać do zamrażalnika   dodatkowe skladniki 500 g jabłek obranych i startych 55og malin rozmrożonych jeśli są zamrożone 1 1/2 szklanki cukru kryształu 5 białek 1 kisiel dalsze przygotowanie ciasta jak już mamy ciasto starte posypujemy bulką tartą na to nakładamy jabłka ,a potem maliny Teraz ubijamy

Moje Wyroby
Ucierane z malinami i borówką 166

Szukając i zastanawiając się nad ciastem, trafiłam na książkę "Smaki natury". Jeśli się nie mylę to kupiłam ją w Biedronce jakiś czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia i przepisy które się w niej znajdują. Postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z żurawinami. Zamieniłam tylko żurawinę na maliny i borówki. Ciasto jest wspaniałe w smaku, leciutkie, puszyste. Bardzo polecam :) Wymiary blaszki: tortownica średnica(...)pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier i sól, dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, nie przerywamy miksowania. Następnie wsypujemy budyń i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy. Ja dla bezpieczeństwa posypałam lekko mąką i rozsypałam na rozlanym cieście. Do kruszonki potrzebujemy mąkę

Różne smaki w kuchni
Kostka Cappuccino 345

Pyszne ciasto, które zyskuje z każdym kolejnym dniem. Mnie osobiście kojarzy się z takimi tortowymi, czy raczej typowo imprezowymi wypiekami. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 23x23cm lub tortownicę 24cm i taką ilość składników podaję. Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej blaszce. Ciasto upiekłam w całości i po przestudzeniu przekroiłam. Wyszło wilgotne, ku uciesze wszystkich konsumujących;) Całość posypałam proszkiem(...)cappuccino i startą czekoladą. Ciasto czekoladowe: 125g masła 150g cukru 125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku) 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 60 g kawy

Smaki Na Talerzu
kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką 125

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1/2 kg czereśni 1 szklanka(...)cukru pudru 2 suche budynie waniliowe na 1/2 litra mleka wykonanie: Na stolnicy łączę mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło, żółtka i śmietanę. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odkrawam 1/3 część ciasta i odkładam ją do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiam dno blaszki (21x26). Na ciasto wykładam wydrylowane czereśnie. Białka ubijam na sztywną pianę z cukrem pudrem, na koniec

babka w formie
czas na brzoskwinie-Brzoskwiniowa tarta 108

Składniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4  brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie(...)folię i do lodówki na minimum 30 minut. W misce wymieszać cukier ze skrobią ,solą i cynamonem. Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać Piec nagrzać do 190º C Ciasto rozwa łkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce

w mojej kuchni
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 101

niestety już jest koniec truskawek, a mogłyby tak rosnąć cały rok... Każdego roku nie mogę się nimi dostatecznie najeść, a w tym roku u mnie były wyjątkowo krótko 😐  Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, jajko 1 szt, margaryna lub masło 250 g, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko(...)litr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami 113

Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek czegoś mocniejszego. Tym razem w ruch poszła wódka Stanislav Cotton Candy .  Już sama nazwa wskazuje na to, że smak będzie niecodzienny, zaskakujący i bez spróbowania, naprawdę ciężko było mi określić jak może smakować(...)wódka ma niezwykle przyjemny smak, gdyby nie fakt, że to % mogłabym powiedzieć, że smak dzieciństwa się w niej pojawia, ale z racji alkoholu tak nie powiem. :) Z ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście

MamaOskarka
Tort czekoladowy z truskawkami 128

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia Podzielić ciasto

O kuchni z uczuciem