Prosta i przepyszna Szarlotka: Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty. Szarlotka składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru skórka(...)Szara reneta, Antonówka Sposób przygotowania: Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka. Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia
kuron.com.plmoże spróbujecie upiec karmelowe brownie? Intensywnie pachnące, wilgotne, mega czekoladowe z kremowym słodko-słonym karmelem. Po prostu palce lizac :) Jeżeli macie ochotę na czekoladowe ciasta przypominam Wam o moich wcześniejszych przepisach na rozpływające si ę w ustach ciasto czekoladowo-migdałowe i niezwykle delikatne ciasto czekoladowo-kokosowe . Życz ę Wam pięknego weekendu :) **** Oggi(...)pszenną, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy rozpuszczon ą czekoladę z masłem oraz cukierki pokrojone w grubą kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Przestudzone
La grande e la piccola cuocaDzień dobry :-) Ostatnio mój syn zajął się wyszukiwaniem ciast, które chętnie by zjadł :-) Pierwsze które wyszukał to góra lodowa. Na blogach ostatnio to ciasto królowało, ja miała okazję, żeby zrobić. Ciasto jedno z lepszych jakie jadłam, smakowało wszystkim, delikatne, nie przesłodzone, no rewelacja. Przepis znalazłam tutaj . Jedyne co mogę, to polecić Wam do zrobienia, a zobaczycie, że Was zachwyci :-) Polecam(...)miłego dnia życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 6 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, ja skorzystałam z tej opcji ze względu na dzieci) 1.Bia
kruche babeczkiRozmowa z mężem -Asia zrobisz ciasto -zrobię, jaką chcesz babeczkę ? -Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz przecież Siedzę i myślę no te takie inne, kurcze no nie wiem co mu zrobić . Te inne to jakie? Myślę, myślę i nie wymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm(...)całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi).Dodałam przesianą makę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek. Do wormy w której piekłam wyłozyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę
Różowa kuchniaNajlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa(...)poezja! Ciasto kruche na okrągłą formę o Śr 26 cm 40 dag mąki pszennej Młynomag 30 dag masła 82% 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker szczypta soli Masa jabłkowa: 7 dużych winnych jabłek (najlepsza antonówka) ½ cytryny ½ szklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki masła 82% 1 łyżeczka trzcinowego
Wanilia i KardamonSzybkie ciasto bez pieczenia – nieziemsko smaczne ( i niestety dość kaloryczne), mega szybkie i proste ciasto dla miłośników mascarpone. Tak naprawdę, posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Co istotne, do jego przygotowania nie potrzebujecie skomplikowanych zdolności kulinarnych. Tak naprawdę potrzebujemy tylko dobrego miksera, który poradzi sobie z ubiciem piany, trochę cierpliwości i oczywiście składniki, które potrzebne są do wykonania ciasta(...)minut wolnego czasu, bo tylko tyle potrzebujesz, aby przygotować szybkie ciasto bez pieczenia. Brzmi świetnie, prawda? Dla mnie to propozycja doskonała. Szczególnie, gdy spodziewam się niezapowiedzianych gości lub gdy po prostu mam ochotę na ciasto, a nie chce mi się stać długo w kuchni. Oczywiście, nie jest to wersja dobra dla osób na diecie – mascarpone i śmietana to dość
365 dni dookoła kuchniśliwki Przygotowanie : Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy na przemian wodę i olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem, połowę ciasta przekładamy do formy 24x28cm, układamy w odstępach połówki śliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, następnie wyciągamy formę, wylewamy resztę ciasta wymieszaną z kakao i układamy(...)śliwki pokrojone na ćwiartki, wstawiamy ponownie do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 stopniach, gdyby śliwki nie były słodkie, gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAzdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być! Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka poleca(...)mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki
Zasmakuj KuchniDzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto było nie planowane, bo moi panowie nagle stwierdzili, że chętnie zjedliby właśnie coś z jabłkami. Ciasto pyszne, a pianka dodaje mu uroku i smaku. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu, a na pewno wszystkim(...)posmakuje :-). Miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 23 x 33 Składniki ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 80 g miękkiego masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Piana: 7 białek 3/4 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru) 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 6-7 jabłek (średnich
kruche babeczkiBardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta(...)wyciętymi nasionkami do góry. W każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano. Piec w nagrzanym piekarniku do 200C przez 20 minut. Smacznego
Kuchnia PokoleńWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną szarlotkę-moją ulubioną. Jabłek i orzechów wszędzie pełno, więc można spokojnie piec :) Ciasto jest niezwykle pyszne, łatwe i pięknie wygląda. Kwaskowość masy jabłkowej idealnie współgra ze słodyczą orzechów :) Jednym słowem-mniam :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm 3 SPODY -2,5 szkl mąki(...)sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne ciasto budyniowe na puszystym kakaowym spodzie, które nie wymaga włączania piekarnika. Ciasto powstało bardzo spontanicznie i eksperymentalnie. Oryginalnie w zamyśle miał to być sernik na kakaowym spodzie, ale ponieważ ser wykorzystałam do innego przepisu musiałam wykombinować coś innego. Pomyślałam więc o budyniu. Ugotowałam go w mniejszej ilości mleka dla odpowiedniej konsystencji. Całość jest zrobiona bez dodatku białego cukru(...)nadaje tutaj słodycz są jedynie banan, suszone daktyle i odrobina miodu. Przygotowywanie ciast na spodzie z patelni to świetny sposób, żeby szybko wyczarować deser, a nawet mini torcik. Polecam w razie niespodziewanych gości lub gdy najdzie Was nagła ochota na coś słodkiego. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIEM, BEZ PIECZENIA Spód ciasta 2 jajka Dojrzały banan Czubata łyżka mąki kokosowej Łyżka mąki
HealthyCreationsPachnący soczystym jabłkiem i cynamonem będzie dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ciasto: 350 g mąki pełnoziarnistej 250 g masła klarowanego 2 żółtka 60 ml mleka 20 g cukru wanilinowego lub z wanilią* Nadzienie: 1 kg soczystych, słodkich jabłek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego lub z wanilią 2 białka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie zwarta(...)nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy na bardzo drobne kawałki. Następnie mieszamy ze skrobią. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Po schłodzeniu jedną część ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Spód podpiekamy w 200 st. C przez ok. 10 minut. Po tym czasie wykładamy owoce
Kucharzycaprosty w wykonaniu i pyszny jabłecznik . Tym razem - z połówkami jabłek. Jabłek nie trzeba kroić ani trzeć na tarce. Wystarczy obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Dzięki temu ciasto przygotujecie bardzo szybko, a podczas pieczenia połówki jabłek zamienią się w pyszny mus. składniki: 2,5 szklanki mąki 2 pełne łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)serka waniliowego 6 - 8 jabłek, najlepiej antonówek lub szarej renety (ilość zależna od wielkości) 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatam, jeśli za bardzo się lepi - podsypuję niewielką ilością mąki. Ciasto dzielę na dwie części, odkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepiam blaszkę (21x26). Jabłka obieram
babka w formie