ciasto - 160969 przepisów (strona:1762/10732)

Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 151

tego wygląda uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej(...)cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 197

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin(...)Czosnek-Bazylia 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać wąskie paseczki. Owijać nimi kabanosy, dociskając końce ciasta. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować kabanosy. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać w nim kabanosy i wcinać

Oryginalny smak
Ciasto z owocami na wagę jajek 143

ciasto jest bardzo wyjątkowe. Dlaczego? Bo ilość składników jaką do nich użyjemy poznamy dopiero, gdy zważymy 6 jajek, które będziemy do nich dodawać. To od ich wagi zależy ile dodać mąki, cukru, owoców. I to w tym cieście jest wyjątkowe.  Najlepiej używać tych większych, rozmiaru L lub XL. Ja zważyłam swoje. Wyszło mi 390 gram. I dlatego użyłam tylu(...)składników na to ciasto. Ciasto z owocami na wagę jajek 6 jajek 39 dag margaryny 39 dag cukru 39 mąki pszennej 39 dag malin bułka tarta do obtoczenia malin 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na sam początek należy zważyć jajka w skorupkach. Ile będą ważyć, tyle należy dodać kolejnych składników. Margarynę włożyć do miski

Gotuję Testuję
Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania 98

białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła skórka otarta z 2 pomarańczy(...)Zaczyn Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie rozprowadzić. Odstawiaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsyp pozostałą mąkę oraz cukier. Wbij  jajka, wrzuć otartą skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie

Food Square
Rogaliki z serem 159

się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane na drugie śniadanie wraz ze szklanką zimnego mleka lub kakao(...)przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu) 40 g świeżych drożdży szczypta soli Rogaliki

Poezja smaku
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 690

macie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto(...)dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś

Mieszam w Garnku
Ciasto pomarańczowe 181

Narodzenia . Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Mam potrawy, które goszczą na moim świątecznym stole co roku, np. śledzie czy ciasto z masą pomarańczową - które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Zawsze jednak staram się wprowadzić choć troszkę nowości. Ciasto pomarańczowe jest bardzo proste w wykonaniu. W smaku delikatne(...)żółtku.  Dosypujemy mąkę. Miksujemy.  Dokładamy startą skórkę pomarańczową i 5 dag skórki kandyzowanej. Dodajemy 2 garście żurawiny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Ciasto pomarańczowe nakłuwamy wykałaczką i nasączamy sokiem pomarańczowym. Przygotowujemy polewę

Pobite gary Barbary
Makowiec (bezglutenowy) 150

Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.  Link do wersji wegańskiej ->  klik * * * Składniki: kostka masła - 200 g 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej(...)już wmiksowany jest mak, dodajemy zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych rodzynków. Z pozostałych białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). 6. Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką z ziaren amarantusa. 7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę

Kawa z mlekiem
Murzynek - ciasto na niedzielę (bezglutenowe) 119

Przedstawiam przepis na ciasto niedzielne - takie ciasto bardzo często gościło na naszym stole, ale było glutenowe niestety. Przerobiłam je na bezglutenowe. Z dodatkiem łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia będzie bardziej puchate, ja nie użyłam proszku i moje było jednak trochę zbite, ale i tak było dobre. To jest stary przepis z PRL-u, gdy nie ma nic w domu(...)masę przekładamy do formy z kominem, wysmarowanej masłem i obsypanej bezglutenową bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. Nastawiamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. 9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ja oczywiście muszę jeszcze z 10 minut dopiekać od spodu (taki urok piekarnika Bosch). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony wyjmujemy

Kawa z mlekiem
Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) 606

całe jajka  1 żółtko 1 białko do smarowania ciasteczek 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier do obsypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno(...)łatwo. Możemy podsypywać mąką ryżową. Następnie formujemy lekko podłużny kształt, zawijamy w folię i chowamy na 15 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki. 6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką

Kawa z mlekiem
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi (bezglutenowe) 168

Cukier puder, masło, jajka i miód ucieramy razem w mikserze na średnich obrotach, na gładką masę. (Brakło mi trochę cukru pudru, dodałam zwykłego cukru około 80 g i też ciasto się udało wyśmienicie) 2. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej miksujemy. 3. Następnie dodajemy mąkę ryżową razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. 4. Następnie stopniowo dolewamy mleko dalej(...)miksując. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Następnie ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną np. mąką z ziaren amarantusa albo bezglutenową bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie 15 minut z termoobiegiem. W tym czasie powinno się upiec. Oczywiście robimy test patyczkiem. Ciasto ma być płaskie, tylko lekko

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe ciasteczka grzebyczki wg przepisu pani Ewy Wachowicz 179

gęstej kwaśnej śmietany 250 g marmolady Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Następnie przerzucamy wszystko na blat i dodajemy jajko, kawałki margaryny i śmietanę. 3. Zagniatamy ciasto, podsypując mąką ryżową (bardzo fajnie się zagniata), następnie wkładamy rozpłaszczone ciasto na prostokąt, do worka i chowamy do lodówki na 30 minut. 4. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy(...)grubość około 4 mm, podsypując mąką ryżową. 5. Odcinamy nierówną krawędź i na tej równej krawędzi nakładamy paseczek marmolady. 6. Następnie ostrożnie podważamy ciasto z marmoladą i zawijamy dwa razy pasek z marmoladą i go odcinamy. Nie jest to proste ale jest możliwe. 7. Następnie ten paseczek dzielimy na cztery, pięć części, robimy nacięcia i próbujemy zagiąć w łuk

Kawa z mlekiem
Brioszka nie do końca świąteczna 184

się, że tylko powącha i zacznie kręcić nosem. Ku mojemu zaskoczeniu, jadł, aż mu się uszy trzęsły. Zjedliśmy ponad połowę po prostu posmarowane masłem, jeszcze ciepłe. Mmm... Coś wspaniałego! Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puszyste i delikatne, a smak wody pomarańczowej subtelny i nienachalny.  Do tego niezwykła słodycz miodu, która w tym wypadku jest niemal uzależniająca. Nie można się(...)Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, jajko, wodę pomarańczową, sól i mleko. Wymieszać. Wlać masło z miodem, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto wyjąć, zostawić na blacie, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej (około 60 minut).  Ciasto podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 500

Zawsze gdy tylko pada hasło „imprezowa przekąska”, moją odpowiedzią zwrotną jest: ciasto francuskie i ketchup. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają i są doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam(...)przygotuje będzie zadowolony, dlatego polecam je Wam na zbliżające się okazje: Mikołajki, Sylwestra czy bezokazyjne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych:) Na 12-16 porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) 136

końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a teraz przyszedł mi do głowy pomysł na takie ciasto. Już prawie grudzień, u mnie za oknem biało – gałęzie uginają się pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę(...)odrobina miodu, który dodatkowo wzmacnia świąteczny klimat swoim niepowtarzalnym aromatem Wierzchnia warstwa to powidła śliwkowe z pomarańczą i delikatna, słodka chmurka (pasuje mi teraz idealnie do aury za oknem ;)). Ciasto jest lżejsze i mniej kaloryczne ze względu na brak dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba Świąteczny klimat gwarantowany

Fitkot