ciasto - 162907 przepisów (strona:1762/10861)

ciasto mleczna kanapka – bez pieczenia 215

papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na nie równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Przykrywamy warstwą herbatników i rozsmarowujemy pozostały krem, na którym układamy warstwę herbatników. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto pozostawiłam na noc w chłodnym miejscu

Domowy Smak Jedzenia
Pizzerinki czyli mini pizze 187

Pizzerinki czyli mini pizze to efektowna i smaczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią fast foody Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad(...)serem Śniadaniowe muffinki jajeczne Tarta z łososiem według Michela Moran Tarta z boczkiem i cebulą Przepis na mini pizze Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 150 ml wody 20 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukru 300 g mąki 4 łyżki oleju szczypta soli Sos pomidorowy na ciasto: 100 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju łyżeczka

Kuchnia Bazylii
Odrywany chlebek ziołowy 311

fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór! :) I to jest piękne! Świeże zioła to zapachy mojej kuchni - uwielbiam je i nie wyobrażam sobie bez nich życia, a przede wszystkim gotowania. Najlepsze zioła jakie możecie kupić w sklepach to te od Baziółka(...)pieprz Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone drożdże, masło, wodę i jaja. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Podczas, gdy ciasto wyrasta należy przygotować ziołową pastę, którą będziemy smarować surowe ciasto. Do masła wsypujemy lekko przesiekane zioła oraz posiekane ząbki czosnku

MamaOskarka
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 115

Piknik czas start! Do koszyka spakowane napoje, sałatki, coś na ciepło i... obłędnie pysznie kardamonowe bułeczki prosto ze Szwecji... no dobra prosto z polskiej kuchni :) Do przygotowania ciasta użyłam OPTIMA OMEGA 3. Producent na swojej stronie pisze, że jest to margaryna idealna do osób, które dbają o zbilansowaną dietę a także dla osób którzy chcą utrzymać prawidłowy cholesterol. Składniki: Farsz(...)kardamonowy: 100 g OPTIMA OMEGA 3 100 g brązowego cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 60 g cukru Ciasto: 530 g pszennej mąki 250 ml mleka 90 g cukru pół łyżeczki soli 100 g OPTIMA OMEGA 3 roztopionej 25 g drożdży świeżych 7 g kardamonu zmielonego dodatkowo: cukier kardamonowy Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach mąki

Kuchnia w oparach
Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową 182

Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera. Przepis dostałam od siostry męża. Zapraszam do spróbowania 😃 Składniki (blaszka 36/24,5 ): biszkopt kakaowy ( składniki(...)jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy.  Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć z niego papier. W ten sam sposób postąpić

kulinarne odsłony pati
Tort bezowy z musem malinowym 382

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z 236

Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna  wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru. Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł(...)śmietany kremówki - 200g czekolady deserowej Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Królewiec mojej mamy 1003

Pieczenia ciast uczyłam i uczę się od dwóch niezwykłych kobiet – mojej mamy i mojej teściowej. Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki(...)margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.   Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej

MojaQchnia.pl
Ciasto kokosowo - limonkowe 176

Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje(...)zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut

Opowieści z piekarnika
Sernik Bez Sera 127

Pyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 6 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru kryształu cukier waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ: 1200g śmietany kwaśnej 18% 1 szklanka cukru(...)budynie śmietanowe (po 40g) 6 białek szczypta soli WYKONANIE: 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części, 1/3 - włożyć do zamrażarki na pół godziny. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć 2/3 ciasta. Włożyć do piekarnika do temp.190* na około 15min. aby ciasto delikatnie podpiec. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier

Dziś Ja gotuje
Tarta normandzka z jabłkami 225

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano(...)kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 158

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej   125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej   50 g bitej  śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla(...)Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
CIASTO KRÓLEWSKIE 144

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko(...)święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały

Kuchnia MagdaLeny
Mini chlebki do koszyczka 186

cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto(...)powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. W ciągu tego czasu powinniśmy przynajmniej 2 razy go „odgazować”. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski. Po tym czasie

PatiGotuje
Babka majonezowa z budyniem 199

Przepis na babkę majonezową, przyniosła pewnie z pracy moja mama naście lat temu. Mam jeszcze oryginalną kartkę, z połową strony zatłuszczoną, z licznymi plamami i śladami po cieście. I wiecie co? Uwielbiam takie przepisy! Jak trafiam na taką kartkę to od razu wiadomo, że ten przepis był robiony wiele razy, a więc musi być dobry! Do tego jak pomyślę(...)Taka kartka to naprawdę kawał fascynującej historii. Ale wróćmy do babki. W składzie babki mamy majonez, zamiast tradycyjnego tłuszczu. Na oryginalnej kartce, widnieje nawet „Majonez babuni”, ale ciasto udaje się równie dobrze z każdego innego Do ciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam

Mieszam w Garnku