szt.bron: na syrop - topping: 2-3 łyżki cukru (ok. 30-50 g) sok z 1 średniej cytryny 2-3 plastry mandarynek (ze środkowej najgrubszej części) To klasyczne ciasto cytrynowe aromatyzowane liśćmi pachnącego geranium. Pamiętam, ze gdy byłam dzieckiem w każdym chyba domu stała doniczka na parapecie z pachnącym geranium. Gdy potarło się jej liście uwalniał się cudowny, cytrusowy, bardzo(...)każdym parapecie stała doniczka z geranium. I nikt nawet do niczego jej nie używał. Po prostu była "czymś zielonym w oknie". Substytutem zieleni. Oczywiście zamiast okrągłej formy możemy to ciasto upiec w podłużnej foremce jak keks. Wykonanie: Zmiksować w mikserze mokre składniki: olej, jajka, mleko, sok z cytryn i wanilię oraz cukier. Można to też zrobić ręcznie. Nasze babki
Sztuka gotowania w/g Samiryciepłego mleka wbijamy 5 jaj – mieszamy rózgą, dodajemy esencję waniliową oraz rum – ponownie mieszamy. Całość wlewamy do miski z mąką i zaczynem. Mieszamy do połączenia składników i dalej wyrabiamy ciasto robotem (ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy porcjami olej. W tym momencie dosypałam jeszcze ok. ½ szklanki mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski (do rąk będzie się jeszcze trochę(...)lepiło) przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15 minutach ciasto chwilę zagniatamy (już ręcznie), przykrywamy i odstawiamy już do wyrośnięcia (rosło w piekarniku w temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości
mojewypiekiinietylkoDziś upiekłam na szybko ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wyszło pyszne, puszyste, wilgotne w środku. Doskonałe z każdymi owocami, idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis sprawdzony kilkakrotnie, zawsze się udaje ;) Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 szklanka jogurtu naturalnego * 2 łyżeczki proszki(...)sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Do ciasta dodać ubite wcześniej na pianę białka, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku. Połówki owoców rozkroić
Zrób to smacznieCiasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej(...)użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 100 g świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka
Poezja smakuOdrywany chlebek pizza Puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi dodatkami, które w smaku bardzo przypomina pizze. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na piknik lub na przyjęcie albo jako zwykła kolacje w gronie rodzinnym. Pachnie i smakuje rewelacyjnie. Dodatki możemy wedle gustu dowolnie modyfikować, myślę, że świetnie sprawdziły by się tutaj także pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką. Polecam(...)chudej szynki 10dkg sera żółtego 10dkg sera mozzarella 1pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z ApetytemCiasto z rabarbarem w sezonie wiosennym być musi. Nie ma wymówek, nie ma migania się. Zróbcie koniecznie takie - pomogę Wam. Jak zrobić ciasto z rabarbarem ? Koniecznie kupcie składniki - nie trzeba tu wiele. Potem, zakasajcie rękawy... i do dzieła. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niewymagające. Wystarczy niewiele czasu, a będziecie mogli się cieszyć jego smakiem. ŁATWE CIASTO(...)mrożonych lub świeżych 2 łyżki cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w nieduże kawałki. Posypać 2 łyżkami cukru i odstawić. Truskawki rozmrozić, lub użyć świeżych ( w sezonie ). Ja do ciasta dodałam truskawki rozmrażane. Masło o temeraturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać jogurt naturalny - wymieszać. Jeśli
kolorowotorcikowoCiasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla i uzupełnia kwaskowatość rabarbaru. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem Składniki: 350g mąki pszennej 250ml zsiadłego mleka 120ml oleju 150g cukru pudru 3 jajka(...)skórkę cytrynową, zsiadłe mleko i olej, wszystko wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do masy, dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu poukładać dość gęsto koło siebie kawałki rabarbaru, wciskając je lekko w ciasto - ciasto wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez
Smakołyki BerenikiMoże to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 0,5 szklanki(...)przesiać na stolnicę, zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach (aby się nie kleiło, masło obtaczać w mące), dodać resztę składników i dobrze zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut. Nadzienie z jabłek: 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub szara reneta) 0,5 szklanki cukru (wszystko zależy od walorów smakowych) cukier wanilinowy sok z połowy
Anielskie wypiekinajzwyklejszego nawet warzywniaka. Dlatego niemal codziennie targam do domu siatkę, pełną świeżych warzyw i owoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się kupić pierwsze łodygi, przygotowałam moje ulubione ciasto kruche z marcepanem . Uwielbiam je, ale umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną(...)dań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko
Mienta blogKocham piec i jeść drożdżówki. Tym razem postawiłam na drożdżówkę maślaną, delikatną i miękką z pysznym dżemem. Przepis ten zawsze się udaje o tak. Polecam :) Ciasto 3.5 szklanki mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 jajko 100 g roztopionego masła 1 cukier wanilinowy 200 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo Dżem np. porzeczkowy ,malinowy(...)zaczyn lekko wyrośnie. Do większej miski przestępuję mąkę, cukier,cukier wanilinowy, roztopione masło,jajko oraz rozczyn. Dokładnie całość zagniatam tak ok 5 minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę . Końce dokładnie zaklejam
Gotowanie PatkiCiasto: 7 jajek 250 g cukru kryształ 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao 60 g masła Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu. Żółtka oddzielić od białek, wsypać cukier i ucierać w garnku w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Zdjąć i bezpośrednio do masy przesiać mąki. NIE MIESZAĆ! Dodać kakao(...)płynne letnie masło-delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ciasta dodać najpierw 1/3 ubitej piany i delikatnie połączyć, następnie ostrożnie domieszać resztę ubitej piany. Ciasto przedłożyć do tortownicy o wymiarach 26 cm. Piec w 190 º C 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć i najlepiej odstawić na noc do leżakowania. Wystudzone ciasto przekroić
Anielskie wypiekidzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko(...)zostawić na 20 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto, po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć
Passions hobbies lifemaślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy. Banany obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Czekoladę i kwaśną śmietanę umieszczamy(...)maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Wszystkie składniki dokładanie łączymy. Banany obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka). Czekoladę i kwaśną śmietanę umieszczamy
Pogotujmy.plDawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min. Masa: Galaretki
Niespełnione zdolności kulinarneGalette z jagodami, to szybki sposób na przygotowanie pysznego specjału rodem z Francji. Moje galette składa się tylko z ciasta kruchego i jagód. Ten minimalizm sprawia nie tylko, że wypiek ten przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest przepyszny i nieźle się prezentuje. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego(...)masła 1 jajko Nadzienie: 300 g jagód WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko, posiekane nożem zimne masło i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować w kształt okręgu. Na środek wsypać świeże umyte jagody lub mrożone i podwinąć boki. Przełożyć na papier do pieczenia
Passions hobbies life