ciasto - 160969 przepisów (strona:1779/10732)

Coffe cake 109

Bardzo wilgotne, intensywnie kawowe ciasto. Zachwycające. W dodatku robi się go błyskawicznie. Z pewnością do powtórki nie raz. 1/4 szklanki mleka 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 120 g bardzo miękkiego(!) masła 2 duże jajka 1 szklanka mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)solą. Masło miksujemy razem z cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej. Wlewamy rozpuszczoną w mleku, przestudzoną kawę oraz stopniowo wsypujemy składniki suche (po dodaniu kawy konsystencja ciasta może przywodzić na myśl, że ciasto się zważyło, natomiast po dodaniu mąki, powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej, jednolitej konsystencji). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około

Smaki Na Talerzu
Czarno-biały tort na urodziny 211

spędzam minimum dwanaście godzin dziennie, wstaję o porach, z których istnienia połowa ludzkości nie zdaje sobie nawet sprawy, i wracam do domu wykończona po całych godzinach pieczenia i dekorowania ciast. Mimo wszystko, nadal mam ochotę piec, eksperymentować i szaleć w kuchni. Nie zawsze starcza mi siły, ale i tak próbuję. I nie mogę doczekać się wiosny i światła, bo ciągłe(...)niemiłosiernie. Co jak co, ale słów brakuje mi rzadko (w języku polskim; duński to zupełnie inna bajka...); dzisiaj jednak mam wrażenie, że napisałam już wszystko. Tak więc - konkrety. Czyli ciasto. I to nie byle jakie, bo dwupiętrowy tort pokryty masą cukrową. Musze przyznać, że solidnie się nad nim napracowałam... A i tak trochę mnie zdenerwował, bo na górze miały być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowa rustykalna szarlotka 121

pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja:  Invitado de invierno Razowa rustykalna szarlotka Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta(...)skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Do sporej miski wyciskamy sok z  cytryny, wrzucamy startą skórkę. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest

Kulinarne przygody Gatity
Placek cytrynowy z bezą 146

przełamana słodyczą bezy. A całość na kruchym cienkim spodzie. Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być  lekko kremowa. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają. Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA. Inspiracja Książka Wypieki Świata Ciasto 160 g mąki pszennej 90 g masła 35 g cukru(...)małe żółtko 2 łyżki mleka Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite, mleko i skórkę z cytryny. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno i boki. Ponakłuwać

O kuchni z uczuciem
jabłka z dżemem z ciemnych winogron w cieście francuskim... 134

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały(...)jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenny z garnka 154

Wykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego(...)dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto ze śliwkami z mąki orkiszowej 103

Kolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne

dolcevitainmykitchen
Czekoladowy wąż- czyli babka piaskowa dwukolorowa z marcepanem. 151

Ciasto wąż. Edyta Guhl. Klasyczny przepis na marmurkową babkę urozmaiciłam na dwa sposoby. Zmieniłam jej smak przez dodanie masy marcepanowej, a zwyczajny okrągły kształt zamieniłam na węża. W ten sposób ciasto stało się prawdziwym hitem na przyjęciu urodzinowym syna koleżanki. Rozsmieszyło mnie, że mały Nils przestraszył się czarnej kobry. Pozostałe maluchy były jednak zachwycone, ciasto

dolcevitainmykitchen
Ciasto Pleśniak. 162

Ciasto Pleśniak. Edyta Guhl Serdecznie zapraszam na tradycyjny pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa. Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec, kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z dzemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem własnej roboty

dolcevitainmykitchen
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 156

jego upieczenia będziemy potrzebowali dwóch tortownic o średnicy 20cm. Nie jest za słodki, lekko kokosowy… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 170g roztopionego oleju kokosowego 90g erytrolu 1/3 szklanki syropu z agawy (80ml) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 12 łyżek wody 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 3/4 szklanki(...)niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę. Przesiać kakao i wymieszać. 3. W drugiej

Mała Cukierenka
Seromakowiec bez spodu 216

Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie(...)jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka

Kuchcik gotuje
Szarlotka. 99

Składniki: Ciasto: -6 żółtek -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kostka margaryny lub masła (250 g.) Jabłka: -8 jabłek -0,5 łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sok z 1 cytryny -odrobina wody Piana z białek: -białko z 6 jajek -2 łyżki cukru pudru -1 opakowanie budyniu waniliowego -1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągamy 2/3 ciasta. Wylepiamy nim spód i boki okrągłej formy. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem by nie urosło za bardzo i pieczemy 8 minut w 180 stopniach. Jabłka: Jabłka obieramy

Magia jedzenia.
Błyskawiczne ciasto z brzoskwiniami 220

mycia jest wręcz przytłaczająca. Moją propozycją na te "bolączki" jest ten przepis. Ilość czynności oraz  poświęcony czas ograniczone są do minimum. A efekt? Otrzymujemy pyszne, pachnące, wilgotne ciasto idealne do filiżanki kawki czy kubka ciepłego mleka :) Składniki - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - ¾ szklanki oleju - ¾ szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - łyżka(...)puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać porcjami mleko i mąkę. Na końcu dodać olej i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przełożyć na blaszkę, rozprowadzić równomiernie. Do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto nakładać łyżką według dowolnie wybranego wzoru. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w średnią kostkę, ułożyć równomiernie na cieście. Ciasto

Świat Smaku
pizza z patelni 316

składniki na ciasto: ok. 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 180 ml letniej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami letniej wody oraz z 1 łyżą mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)pozostałą letnią wodę, podrośnięty zaczyn mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. składniki na wierzch pizzy: sos pomidorowy (np. 3-4 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, szczyptą soli, pieprzu, 1 łyżeczką oregano

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik serowy - Pyszny :-) 178

jabłecznik przebija wszystkie, które do tej pory zrobiłam i zjedliśmy. Nie dość, że jest prosty, szybki w przygotowaniu, to jeszcze rewelacyjnie smakuje. Ciasto łatwo się wyrabia, nie ma z nim żadnego problemu. Jest jedyny minus - szybko znika, bo musimy kroić go tak jak mamy poukładane jabłka, a jabłka to połówki, więc porcji ciasta jest 12 porcji, ale co tam, zawsze(...)dorobić :-). Przepis znalazłam na blogu bake&taste . Jak chcecie zrobić oczywiście, to polecam jabłka twardsze, mniej soczyste, bo moje twarde były, ale bardzo soczyste i po upieczeniu pod ciastem był mus, co wcale nie odjęło mu smaku :-). Miłego poniedziałku :-) blaszka 24 x 34 cm szklanka - 250 ml Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki

kruche babeczki