ciasto - 162907 przepisów (strona:1783/10861)

Kiełbaski w cieście francuskim 292

ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim(...)układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek. Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami

Bullio
Babka marmurkowa 147

Pokazać, nie pokazać ? oto jest pytanie...a co tam , pokażę..ciasto z zakalcem..a to z powodu braku proszku do pieczenia..zrobiłam wszystko tak jak trzeba [ tak przynajmniej myślałam], wstawiłam ciasto do piekarnika..za jakiś czas zaglądam przez szybkę, a tak nic się nie dzieje, ciasto nie rośnie..co za pieron -myślę sobie, ano taki , że zapomniałam o proszku(...)cukru. Margarynę utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypywać jagodami. Wyrównać ciasto, patyczkiem do szaszłyków

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik mojej Babci Marysi 155

Moja Babcia... robiła naprawdę pyszne ciasto jabłkowe. Wspomnienia z dzieciństwa wracają w 100% kiedy jem to ciasto :) Jest mega proste w wykonaniu i ma banalne składniki. Wykonuje się go szybko. Trochę to ciasto modyfikuję, ale o tym zaraz :) Składniki: 1/2 kg mąki (pół pszennej, pół pełnoziarnistej pszennej) - w oryginale była zwykła mąka pszenna niecała kostka margaryny 3 jajka 2 płaskie(...)stopni C. Jedno jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka. Białko zostawić w szklance/misce. Łyżeczkę margaryny zostawić do posmarowania formy. Resztę składników połączyć ze sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga) Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować na grubość

Justa próbuje gotować
Mazurek z kajmakiem 379

średnicy 25 cm. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli + puszka kajmaku, bakalie do dekoracji, polewa do ciasta (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy(...)lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Nawijamy na wałek i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i odcinamy nadmiar ciasta. Żeby ciasto się nie wybrzuszyło kładziemy na wierzch papier do pieczenia (można wcześniej zgnieść go w kulkę i rozprostować) i sypiemy warstwę ryżu (ryż można dalej wykorzystać po przestudzeniu). Pieczemy

Ciastkozercy
brzoskwiniowiec z delicjami 705

galaretki o smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
pyszne ciasto mocno owocowe z pianką bezową... 196

Składniki: CIASTO: jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla(...)spienienia na dużych obrotach z 4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję do masy wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę na dużych obrotach utrzeć na dość gęste ciasto silkonowa niska forma 26 cm, ciasto rozsmarować w formie owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym 239

Święta i już powoli rozglądamy się za nowymi przepisami. Jak wiadomo większość zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w domu zawsze pojawia się coś nowego.  Ciasto jest delikatne  w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na Waszym Wielkanocnym stole.  Składniki:  ciasto(...)szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu  100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji  Przygotowanie:  ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym

Niezły Młynek
Ciasto z pomidorami i szafranem 235

przygotowania tego przepisu zainspirowało mnie czekoladowe ciasto z pomidorami według Classy Flavors . Smak jest po prostu obłędny. Nie sądziłam, że mój syn aż tak je polubi. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i zwyczajnie uzależniające. Moją wersję wzbogaciłam szafranem i przełożyłam czekoladową śmietaną z dodatkiem wiśni. Składniki ciasto 250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) 3 jajka 150 g cukru(...)łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki szafranu krem 200 ml śmietany 30 % 1 czekolada 50 % kakao dodatkowo wiśnie z soku cukier puder 1. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe. 2. Jajka ubijamy z cukrem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Orzechowa szarlotka 171

Kiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie dość dobrze chyba odparowałam jabłka, bo spód mi nieco namoknął (wierzch i boki były idealnie dopieczone). Jako, że ostatnio staram się słodkie ograniczać, odkrojony kawałek ciasta (któremu robiłam fotkę) odłożyłam. Kiedy jednak z każdej strony(...)całościowo – pycha. I nie przeszkadzał nikomu ten namoknięty spód, mi też nie;) Rozeszła się migusiem, jak mało która szarlotka. Z chęcią powtórzę ją ponownie, bo jest pyszna. Ciasto: 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl. mąki 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru pudru (ilość cukru można jeszcze ciut zmniejszyć) 3 żółtka Nadzienie

Smaki Na Talerzu
Ciasto pomarańczowe 190

Niesamowicie łatwe w wykonaniu, pyszne, wilgotne w środku ciasto pomarańczowe z polewą krówkową i wiórkami kokosowymi.  Potrzebujemy: 1 kostka miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża pomarańcza lub dwie małe 250 g przesianej mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody 5 krówek garść wiórków kokosowych Piekarnik nagrzać(...)puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku w 1-2 minutowych odstępach - dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wlać wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie mieszać łyżką do powstania jednolitej masy.  Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. I do piekarnika. Moja

Kolejny blog o gotowaniu
KOSTKA CHAŁWOWA 265

Puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe przełożone warstwą pysznego i delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia.  Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go słodką herbatą, dzięki czemu jest wilgotny(...)lekki równocześnie. Ciasto można przygotować wcześniej i do 3-4 dni przechowywać w lodówce.  SKŁADNIKI CIASTO 6 jajek w temperaturze pokojowej / białka i żółtka oddzielnie 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao szczypta soli KREM CHAŁWOWY 500 ml śmietany 30% / schładzanej minimum 12 godzin

cool and minty
ZEBRA 167

Ciasto lubiane przez dzieci i dorosłych - lekkie,puszyste,ponadczasowe. Idealne do kawy,herbaty a nawet kubka gorącego mleka.     Upiekłam dla męża,niech chociaż On ma coś z życia. Składniki:   5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 1/2 szklanki mąki  3 łyżki(...)dodać cukier,następnie żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mąkę - wymieszać dokładnie. Do natłuszczonej tortownicy wlać na środek 2 łyżki białego ciasta,na białe ciasto ( również środek) wlać

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z galaretką 537

Klasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko, a przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy(...)Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu

Ciastkozercy
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 180

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje(...)dać na blachę z papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić piersi w cieście francuskim są soczyste, kruche, można je podać

W Mojej Kuchni Lubię