ciasto - 160969 przepisów (strona:1791/10732)

CIASTO INSPIROWANE BATONIKIEM KINDER COUNTRY 390

Bardzo popularne ostatnio w internecie ciasto, które na prośbę moich Dzieci musiałam koniecznie przetestować :D Ciasto na wzór słynnego batonika Kinder Country - jak dla mnie świetnie go imituje - jest pyszne, mocno słodkie i baaaardzo uzależniające :))) Przepis znalazłam na stronie Mniammniam  i zmieniłam tylko sposób przygotowywania kremu, gdyż z wielu opinii tych, którzy ciasto już robili wynikało, że warzyła się(...)proponuję wieczór wcześniej roztopić czekoladę osobno w lekko podgrzanej kremówce  i następnego dnia tylko krótko ubić - wtedy będziecie mieli pewność, że krem się nie zważy. A wracając do ciasta to pokochacie je, jeśli lubicie batonik Kinder Country. To ciasto w stylu Maxi King , które na Blogu jest niezwykle popularne. Ale jak dla mnie Kinder Country, choć przepyszne, nie detronizuje

Słodko-Słony Świat Ilony
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 164

Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam do spróbowania :)   Składniki:   Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 125g białego sera 65g masła (ok. 1/3 kostki masła) szczypta soli 2 jajka Nadzienie: 400g jagód(...)podgrzewamy, mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, jajka, sól, ser oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, ale jeśli nie chce odejść od rąk możecie posypać mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie

Czerwona Porzeczka
Tarta z kremem serowym waniliwo- jagodowym 129

Tarta z serem twarogowym doprawionym prawdziwą wanilią oraz jagodami to już zdecydowanie niebo w gębie!!  Polecam bo to pyszne ciasto!! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru Krem Serowo jagodowy: 350 g twarogu na sernik 50 g brązowego cukru 300 gr jagód 1 jajko + białko(...)łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych powyżej składników. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Zmrożone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim blaszkę na tartę, lub formę o wymiarach 24 cm. Należy pamiętać aby nie smarować brzegów tłuszczem inaczej boki nam zjadą podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 190*C przez

W Moim Magicznym Domu
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 124

propozycja na lato. Tartaletki z kremem cytrynowym czyli lemon curd to klasyka. Słodka beza , znakomicie równoważy kwaśny smak kremu. Przepis na cytrynowe tartaletki jest bardzo prosty i fantastycznie smaczny. Ciasto na tartaletki jest bardzo kruche. Idealne do wyklejania małych, metalowych foremek. Cytrynowe tartaletki Składniki: 8-10 tartaletek Kruche ciasto 120 g cukru 300 g mąki 150 g masła 3 żółtka(...)cytryn, sok 300 g śmietanki, 36% 9 jajek Beza 3 białka 2 łyżki soku z cytryny 250 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu Dodatkowo jagody Zacznij od kruchego ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem i otartą skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć delikatnie ciasto bez nadmiernego ugniatania. Ciasto powinno być puszyste. Uformuj kulę, owiń

codojedzenia
Malinowa fantazja 374

Wspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również  z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto przekroić na dwa blaty. Masa jogurtowa 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego

O kuchni z uczuciem
agrestowe ciasto ucierane na maślance... 166

wanilinowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty, wsypać przesianą makę z proszkiem, wlać stopioną i ostudzoną margarynę i wszystko mikserem wyrobić na gładką masę ciut więcej niż połowę ciasta wyłożyć na agrest do reszty ciasta wsypać kakao, można dodać z 2 łyżki maślanki i wymieszać wszystko ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne i nożem przemieszać razem z agrestem, piekarnik(...)ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z czarną porzeczką 87

ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, skórka otarta z cytryny, krem: 500 g czarnej porzeczki, 200 ml śmietany kremówki 30%, 3-4 łyżki cukru, 8 g żelatyny Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić(...)piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut. Rozłożyć papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto). Zwinąć w rulon i odłożyć do ostygnięcia. Krem: czarną porzeczkę umyć, włożyć do garnka, wlać

królestwo garów
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2328

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany(...)mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać - do osobnej

Smakołyki Bereniki
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 247

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo ładnie prezentują się na stole, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 lub 8 ciastek w zależności jak duże je zrobimy 1 rolka ciasta francuskiego 150 g twarogu (chudego, półtłustego(...)ciastek owoce: jagody, jeżyny, maliny, małe truskawki itp.. oraz białko do pomalowania ciastek cukier kryształ lub perlisty do posypania brzegów ciastek Link do filmu z przygotowania: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Najpierw przygotuję ser: Ser przeciskam przez praskę jeżeli nie mamy praski to możemy ser zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Następnie do sera dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 139

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które

greenscarf
Kakaowy sernik z czereśniami 216

razem postawiłam na sernik pieczony i wykorzystałam królujące obecnie owoce - czereśnie. Wyszło bardzo smakowicie :) Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ), dlatego niektóre płynne składniki podane są w gramach. Ciasto kakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka  o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto : 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru(...)cukru 2 jajka 200 g mleka 1 budyń waniliowy 500 g twarogu 75 g oleju czereśnie - około 50 dag Czereśnie obrać, umyć i wydrylować. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w stosunku 60% do 40%. Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki. Po godzinie czasu wyjąć większą część ciasta i wyłożyć nim blachę. Ciasto

My simple kitchen
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 149

Kruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą  prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym(...)smakiem.  Fajną sprawą jest to, że przygotowanie ciasta można rozłożyć w czasie i surowe ciasto na spód i kruszonkę przygotować dzień wcześniej. Spód dodatkowo można wcześniej upiec i przykryty lnianą lub bawełnianą ściereczką przechowywać na blacie, do czasu, gdy będzie potrzebny.  Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak

cool and minty
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 169

Smaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu(...)wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed planowanym podaniem, aby trochę się ociepliła.  Jeśli zrezygnujecie z warstwy serka, przez kilka kolejnych dni po upieczeniu, śmiało możecie trzymać je na blacie pod przykryciem z folii aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka

cool and minty
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 131

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                                                                         SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)PRZYGOTOWANIE :  Drożdże mieszamy z mlekiem aż się rozpuszczą. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 135

Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki. Biszkopt nie jest wysoki.  Żelatynę rozpuszczamy

Kulinarne Fantazje Marioli