ciasto - 162322 przepisów (strona:1797/10822)

Ciasto z rabarbarem. Bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek 124

Ciasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka sody BIO 1,5 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju roślinnego słód: ksylitol/cukier kokosowy Rabarbar + ksylitol Kruszonka: pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej(...)dodałam odrobinę wody i ksylitol, a następnie dusiłam pod przykryciem, do miękkości. Kruszonka: Do miski wsypałam mąki, dodałam ksylitol, agawę i olej. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Spód ciasta: Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek, sodę, olej, mleko, ksylitol i cukier kokosowy. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, należy

nietadieta
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 171

takie lekko już po przejściach. Na szybko je zamieniłam w szarlotkę i tym samym żegnam pomału zimę. Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe(...)bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju

greenscarf
Słodkie środy - Cynamonowa szarlotka z pianką 144

zapraszam na klasykę, która znana jest przez wszystkich królewską szarlotką bądź przez wielu, a także przeze mnie szarlotką z pianką. To pyszne, aromatyczne jabłka z nutą cynamonu na kruchym cieście z towarzystwem bezowej pianki. Ktoś dzisiaj skusiłby się na kawałeczek? Do kawy idealna .... Cynamonowa szarlotka z pianką SKŁADNIKI : ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 200 g masła 2 łyżeczki proszku(...)cynamonu 2 łyżeczki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE : Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę, Zagniatamy szybko i energicznie kruche ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia) Jabłka obieramy,ścieramy na dużych oczkach. Odciskamy nadmiar

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 179

wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem.  PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia Składniki (ciasto na 6 placków pizzy) 900 g mąki 500 g wody o temperaturze pokojowej 20 g soli 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych) Wodę z 250 g mąki(...)wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, a w trakcie dodać drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody) i 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodać sól i kontynuować dodawanie małych ilości mąki. Ugniatać przez 15-20 minut, aż do otrzymania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki na kefirze 202

Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej, plus do podsypywania. 250g mąki krupczatki, 3 żółtka, 90g masła niesolonego, miękkiego, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 225ml kefiru. Ponadto: olej lub smalec do smażenia, cukier puder.  Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto będzie dosyć klejące, dlatego powoli lekko podsypywać mąką i nadal zagniatać. Ciasto jest już gotowe(...)się nie przykleja do rąk, ale nadal jest mięciutkie. Wałkiem do ciasta przez kilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt faworka. Gdy wszystkie faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu

W kuchni u Moniki
Placki z jabłkami, racuchy czy jabłka w cieście 160

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się z Wami(...)mąki pszennej 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego  opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia  Sprzęt mikser z blenderem - (korzystam obecnie z robota kuchennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 174

Przepis na jedną " wiewiórkę " pojawił się na blogu przy okazji świąt Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie to jedno z najszybciej zjadanych ciast. Ma wilgotną konsystencję dzięki jabłkom. Jednocześnie jest chwilami chrupkie dzięki orzechom, których nie należy skąpić w tym cieście. W końcu to ciasto wiewiórka, więc trzeba ich trochę zgromadzić ;) Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Tego roku(...)moje ostatkowe ciasto. Następne po Wielkim Poście. Składniki (na formę (27 x 18 x 3) cm ): 1 kg jabłek (masa przed obraniem) 4 łyżki cukru łyżka skórki startej z pomarańczy szklanka orzechów włoskich 2 łyżki suszonych żurawin 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mąki pszennej 2 jajka Jabłka obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Styropian, czyli sernik bez sera 597

smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Pianka śmietankowa: 1,2 litra(...)szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 6 białek 1 szczypta soli Dodatkowo: dżem (opcjonalnie) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić

Di gotuje
Kopiec kreta 160

Ciasto bardzo czekoladowe o smaku chałwy ,z pysznym smakiem śmietany  i  galaretkowo mandarynkowym nadzieniem, Składniki ciasto • 4 jajka • 1 szklanka cukru • 250 g margaryny • 3 łyżki kakao • 3 szklanki mąki • 1 proszek do pieczenia mały • 1 szklanka mleka • 1/2 startej gorzkiej czekolady polewa • 1/2 margaryny • 5 łyżek cukru • 3 łyżki kakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem(...)śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki  Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na  koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, miksować dolewając mleka ,piec w temp 180 stopni  Rozpuścić galaretki każdą w 1 szklance wody galaretkę  l azurową wlać

W królestwie smaków Beaty
Zebra 255

Pyszne, lekkie ciasto z aromatem olejku migdałowego. Idealne do sobotniej kawki, nie dość, że smaczne, to nie pracochłonne, wystarczy minimalna ilość wysiłku, aby zaskoczyć najbliższych po przekrojeniu ciasta. Ciasto układa się w "zebrę" co daje wyjątkowy i zachwycający efekt :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki  3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju(...)połączenia składników. Następnie przesiewamy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz dodajemy oranżadę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką.  Bierzemy dwie takie same miski i dzielimy ciasto na pół. Do jednej połowy dodajemy 3 łyżki mąki i kilka kropel olejku pomarańczowego lub skórki pomarańczowej i mieszamy, a do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i kilka kropli olejku migdałowego

Piekę, bo lubię
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 175

Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne. Składniki na 38 pączków: 0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550  MŁYNOMAG 100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania(...)przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Szarlotka domowa 117

TRADYCYJNE DOMOWA SZARLOTKA Ten przepis na szarlotka jest moim ulubionym - a jednocześnie jest łatwy i szybki. Naprawdę polecam!  CIASTO 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany   NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 łyżka bułki tartej 1 cukier waniliowy(...)Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. W stawić do lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Polać sokiem z cytryny, by utrzymać kolor

Calzonella.com
Uśmiech teściowej - czyli kruche ciasto z jabłkami i budyniem 332

UŚMIECH TEŚCIOWEJ Ciasto "Uśmiech teściowej" należy do grupy łatwych, tanich i bardzo smacznych ciast. Poważnie! Nie za słodkie, nie ciężkie, a do tego ten smak jabłek w połączeniu z budyniem...mmm pycha. Goście są zawsze zachwyceni, a przygotowuje się je naprawdę banalnie. Bardzo polecam wypróbować go u siebie w domu ;) SKŁADNIKI ( najlepiej w temp. pokojowej) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)bądź margaryny ( ja zawsze używam masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mleka DODATKOWO: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, masło i proszek do pieczenia. Jak już uzyskamy jednolitą masę, ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy (36x25

Calzonella.com
Ucierane ciasto z jagodami i wanilią 209

Takie ciasto pamiętam z dzieciństwa. Kiedy razem z Mamą kupowałyśmy kawałek świeżego ciasta ucieranego w najlepszej cukierni w mieście. Pięknie pachniało. Aromat unosił się już od samych drzwi i wędrował z nami aż do domu... Chrupiąca skórka, mięciutki środek i słodkie jagody. Coś wspaniałego - a teraz do zrobienia w domowych warunkach! Szczerze powiem, że to chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek(...)robiłam. Miksowanie zajmuje 5 minut :) Potem pozostaje tylko oczekiwanie na nasz kawałeczek ciasta :) Składniki: 3 jajka 200 g masła, stopionego 130 g cukru 40 g cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 80 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jagód, np. mrożone Rozgrzać piekarnik do 180*C. Jajka (w całości) oraz oba cukru ubić

Chocolate Muffin Blog
Faworki 158

razem zmienić i zrobić takie z jajkami. W tych z jajkami trzeba użyć więcej siły do ich wyrobienia, a kruchość w dużej mierze zależy od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto na faworki (im cieniej tym lepiej). Oprócz starannego wyrobienia ciasta i cienkiego wałkowania, aby faworki były chrupiące, należy pamiętać również o smażeniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Położenie na słabo rozgrzany(...)tłuszcz sprawi, że faworki będą takie skaliste i przesiąknięte bardziej tłuszczem. Są różne sposoby na to, by faworki były dobrze napowietrzone. Można przepuścić już wyrobione i schłodzone ciasto przez maszynkę lub ubijać, ugniatać je wałkiem. Ja użyłam tego drugiego sposobu i uzyskałam efekt napowietrzenia taki jak trzeba. Składniki: 450 - 500 g mąki pszennej 5 żółtek 1 łyżka cukru pudru

Kuchcik gotuje