puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie(...)góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty
W Mojej Kuchni LubięSzybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ma\u015blankowe ciasto ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 11:37:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient(...)u017conej papierem do pieczenia lub nasmarowanej t\u0142uszczem) i uk\u0142adamy owoce. Wylewamy drug\u0105 po\u0142ow\u0119 masy. Pieczemy w temp 180 st. C przez 40 minut."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy
KucharzycaBezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek, przy czym prosta i nieskomplikowana do wykonania. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 225 g mieszanki do ciast Nutri Free 110 g margaryny bezmlecznej ( lub masła) 100 g cukru lub ksylitolu 1 jajka 1 szklanka kokosowej(...)bitej śmietanki z tego przepisu świeże truskawki liście mięty Masło i cukier umieść w misie miksera i dokładnie utrzyj. Dodaj mieszankę mąk i rękoma zacznij wyrabiac ciasto. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folie spożywcza i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem
Kuchnia bezglutenowaprzepisie? Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań - bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego - z jednego przepisu ciasto za każdym razem może smakować inaczej! Prawda, że bosko? :) Przy okazji przepisu na ciasto podam Wam również stary jak świat przepis na najlepszą na świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą(...)niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe
Garniec MagalieFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić(...)sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić. Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto
królestwo garówktóra idealnie nada się na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Marcin, jak je zobaczył powiedział, że wyglądają jak ze sklepu, to chyba komplement?:) 3 godziny 12 drożdżówek składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży 25 g miodu 2 jajka 250 g mleka Szczypta soli 75 g masła, roztopionego masa serowa: 4 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki(...)cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 400 g serka śmietankowego z wiaderka 20 dag rodzynek dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka wykonanie: Robimy ciasto. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać ok. 7 minut. Uformować kulkę z ciasta i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
Ania i Marcin gotująrazem proponuję ciasto zupełnie inne niż pozostałe moje ciasta..tym razem Ciasto będzie ze Śliwkami ale jakimi? Białymi. Śliwki te będą pod kruszonką a więc do dzieła:) a Może Wy również pieczecie ciasta z białymi śliwkami?Podzielcie się zdjęciami pod postem :) SKŁADNIKI: 1 60 ml oleju słonecznikowego sok wyciśnięty pomarańczy 600 g jogurtu naturalnego jajko 100 g cukru(...)takich jak: olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z pomarańczy. Następnie dodaję jogurt naturalny. Dodaję mąkę i sodę. Mieszam. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wykładam papierem dopieczenia. przekładam ciasto. Śliwki myję i wyjmuję pestkę. Kroję na połówki. Układam dokładnie. Na wierzch posypuję cukrem. W osobnym naczyniu łączę składniki kruszonki i wyrabiam ręką. Kruszonkę kruszę na ciasto. Ciasto piekę
Gotowanie PatkiWitam po raz drugi dziś :-) Mój drugi post dzisiejszego dnia będzie poświęcony słodkościom :-) Ciasto,które dziś chcę Wam przedstawić jest jednym z moich ulubionych Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest wspaniałe w smaku. Mowa tu o cieście balowym. Składa się ono z kilku warstw, które cudownie ze sobą się komponują. Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt(...)znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą. Ciasto skupia w sobie moje ukochane smaki-słodkość karmelu, słoność krakersów,bitą śmietanę, czekoladę :D Jest rewelacyjne i z całego serca polecam Wam jego upieczenie,zakochacie się :-) SKŁADNIKI - na dużą blaszkę BISZKOPT -4 jajka -szczypta soli -2/3 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego jesiennego wieczora Ciasto, które dziś Wam przedstawię,upiekłam w miniony weekend,a że był to weekend świąteczny miałam gości. Ciasto wszystkim bardzo smakowało,było wręcz hitem wieczoru :-) Jakiś czas temu podawałam przepis na bardzo podobne ciasto, tym razem zrobiłam je z inną masą i wyszło pyszniejsze :-) Wyglądało pięknie. Bardzo zachęcam Was do jego przygotowania SKŁADNIKI(...)maki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem,jednak jest to ciasto z którym miałam spory problem-nie mogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej. Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego Bardzo ładnie wygląda(...)szklanki wody Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia Ciemny biszkopt żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka. Tak samo postępujemy z białym biszkoptem Masa 500ml mleka zagotowujemy. Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwielka pamiątka, no i oczywiście wspólne zdjęcie :-) No ale dość tych achów i ochów :-) Przejdźmy to sedna czyli kulinariów Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ale jakże pysznym ciastem-orzechowym z bitą śmietaną. Ciasto zawsze się udaje,nie siada, smakuje wspaniale i robi się je dość szybko. SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki(...)włoskich -1 budyń śmietankowy 40g Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem dopieczenia formy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy, przecinamy na dwa blaty. DODATKOWO -660 ml śmietany 30% (dwa kubeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Jakiś czas temu przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciasto, które od razu chciałam wypróbować. Bardzo ładnie wyglądało , a w wykonaniu wcale nie było trudne. Ciasto to nosi nazwę hit. Składa się z 4 cienkich kakaowych spodów, które są przełożone całkiem ciekawą masą :-) Przepis pochodzi stąd klik SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę SPODY KAKAOWE(...)szklanki cukru -250g masła lub margaryny -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 szklanka śmietany 18% -3 jajka -1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 40g Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części, i wsadzamy na około 40 minut do lodówki. Po tym czasie bierzemy po jednej części, wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blachę. Blacha wcześniej musi zostać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKiedy byłam mała zastanawiałam się jakim cudem mojej Babci wyrasta taaaaaaaaaaaaakie duże ciasto drożdżowe. Pamiętam swój debiut...niestety mocno nieudany. Miałam wtedy 10 lat i chciałam z siostrą zrobić niespodziankę Mamie z okazji urodzin. Teraz już wiem, że podstawą udanego ciasta drożdżowego są świeże drożdże (zawsze patrzcie na datę na opakowaniu) oraz odpowiednio przygotowany rozczyn :) To zdecydowanie dużo bardziej(...)proste, niż wówczas mi się wydawało :) Składniki: 30dag świeżych drożdży (może być inna wartość, w zależności od zapotrzebowania) łyżeczka cukru (jeżeli będzie to wytrawne ciasto to pomijamy ten krok) 2- 3 łyżki ciepłego mleka, wody lub maślanki ( w zależności od ciasta jakie przygotowujecie) mąka (około 1-2 łyżeczek) Przygotowanie: W miseczce lub kubku umieszczamy pokruszone drożdże i zasypujemy
ChilliJemycukru Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę. Miksujemy jeszcze przez kilka minut na koniec dodajemy ocet. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce, wylewamy pozostałe ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku 180°C około
kgwjanczewoskładniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części(...)wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować) masło bułka tarta cukier puder śmietana cynamon Zapisz
Domowy Smak Jedzenia