ciasto - 160969 przepisów (strona:1807/10732)

Sernik z brzoskwiniami 128

Składniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser biały twarogowy, 500g jajko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka cukier puder, 1 szklanka brzoskwinie, 1 puszka Składniki na pianę z białek białka, 5 sztuk cukier, 1 szklanka Przygotowanie Do mąki dodajemy cukier, proszek(...)pieczenia, margarynę i żółtka, początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy

Gotowanie moimi oczami
Domowy kurtosz 113

mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Nie dodajemy w tym czasie mąki. Po kilku minutach ciasto będzie gładkie i elastyczne(...)czasie przygotowujemy "foremki" do pieczenia. Rolki po papierze owijamy folią aluminiową, brzegi zawijamy do środka. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem w proporcjach wedle uznania. Po godzinie jak ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat i odgazowujemy, kilkakrotnie uderzając pięścią. Krótko ugniatamy i dzielimy na około 15 porcji. Każdy kawałek wałkujemy w cienki rulonik i nawijamy na przygotowane rolki. Delikatnie

Gotowanie moimi oczami
Zakręcone drożdżowe ciasto 91

łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie pracować. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier. Dodajemy zaczyn, żółtka, letnie mleko i roztopione masło. Mikserem wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty, aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto na obsypany delikatnie mąką blat. Wałkujemy na grubość 0,5cm tworząc(...)prostokąt. Smarujemy ciasto powidłami. Krótsze boki ciasta składamy do środka. Ponownie wałkujemy. Ciasto tniemy w paski. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paseczki układamy jeden obok drugiego, blisko siebie. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 25-30 minut. Mnie pozostało troszkę powideł więc podgrzałam je i posmarowałam dodatkowo wierzch ciasta po upieczeniu

Gotowanie moimi oczami
CIASTO " PYCHOTKA" 568

Smaczne słodkie ciasto. Poniżej podaje prawidłowy przepis. Niestety Ja nie przewróciłam pierwszego placka pianą do dołu, co skutkowało tym, że masa budyniowa nie trzymała się dolnej części ciasta. Ciasto 40 dag mąki 20 dag „Kasi” 16 dag cukru pudru 4 żółtka (białka zostawić do piany na wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić w 2-3 łyżkach(...)kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka utarte

Darcia w kuchni
Sernik na kruchym spodzie II 101

Sernik jest mało słodki. Dla osób lubiących słodsze ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru dodanego do masy serowej. Składniki: ciasto: 1/2 kostki margaryny Kasia 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Kasia(...)budyń waniliowy ( Winiary 60 g ) 1 cukier waniliowy 6 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto połączyłam, wyrobiłam jak na kruszonkę. Miękką margarynę utarłam z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodałam żółtka, następnie ser i budyń. Pianę z 6 białek ubiłam na sztywną masę w osobnym naczyniu. Połączyłam z masą serową delikatnie mieszając łyżką. Na blachę o wielkości

Darcia w kuchni
francuskie ciastka z pomidorami i serami 134

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 jajko sól wykonanie: Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty(...)przy pomocy pędzelka smarujemy każdy kwadrat a następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 min, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyciągamy i lekko przestudzamy. Pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok odlewamy go. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą oraz bazylią. Ser mozzarella ścieramy

Domowy Smak Jedzenia
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta 141

świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym(...)składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji  tutaj lub w  drugiej tutaj. Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 1000 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Korzenne ciasto marchewkowe 142

Zapachniało Świętami w naszym domu. Pierwszy raz z tym roku. A to za sprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak słyszą, że jest z marchewki  J Korzenne ciasto marchewkowe Składniki 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, 2-3 marchewki Korzenne ciasto marchewkowe Wykonanie W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem. Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych

Pyza i Surówka
Ciasto pomarańczowe 182

lepszego jak ciasto, które można przygotować i upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem Składniki: - 100g cukru - 100g mąki pszennej - 2 jajka - 40g oleju - 2 pomarańcze - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo cukier puder(...)cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto). Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy

Kuchenne Wariacje
Sezamowiec 145

Pyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło(...)siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej. SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm) CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła/margaryny  5 żółtek  2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu

Kto ugości moich gości?
Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec 572

Ciasto Adamkowe - Porzeczkowiec Będąc niedawno na chrzcinach bratanka, miałam okazję spróbowania nowych wypieków. Szczególnie jeden zapadł w moich kubkach smakowych - porzeczkowiec. Postanowiłam natychmiast wypróbować przepis. Dżemu z czarnej porzeczki w mojej spiżarni pod dostatkiem, pozostałe składniki też zazwyczaj mam w zapasie, więc nie zastanawiając się długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką(...)śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie. Składniki: ciasto: 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 5 jaj 1 łyżeczka sody

na moim stole...
Poniedziałek, weekend w domu rozleniwia… 181

muszę coś upiec, nie zadowalają mnie już pierniki z dżemem ani szarlotki-choć jakby ktoś miał przepis na taką pyszną szarlotkę z kremem budyniowym i karmelem na kruchym cieście, taką aby te jabłka pozostały pyszne i twardziutkie to będę wdzięczna:-). Więc po długich poszukiwaniach postanowiłam upiec ciasto o nazwie Milky way, korciło mnie bounty ale nie chciało mi się kupować(...)śmietany 30%. Co prawda ciasto ma niewiele wspólnego z tym pysznym batonikiem ale wyszło bardzo dobre. Nawet Rysiowi smakowało,a on fanem ciastek nie jest. Nie lubię za słodkich ciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w cieście piwnym 211

końcu nadszedł piątek a więc i przepis na rybę w cieście piwnym ! Tak wyglądany i wyczekiwany przeze mnie dzień! 2 Dni bez uczelni. 2 dni gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie(...)ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej ale takiej dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Shrek! 309

Gdybym umiała jakoś napisać dźwięk trąbek robiących fanfary bym to teraz zrobiła bo oto najważniejsze ciasto tegorocznej Wielkanocy - Ciasto Shrek ! Cudowny zielony Shrek! Niesamowicie przepyszne ciasto idealne dla fanów nie za słodkich łakoci! Przed świętami koleżanka mówi, że w tym roku zrobi chyba Shreka, moja reakcja była dość uboga - CO?! - i wtedy zostałam uświadomiona o istnieniu tego pysznego ciasta(...)teraz wiem, że była to ważna wiedza Dziękuje Oksano! Już oczami wyobraźni widzę inne odmiany kolorystyczne tego ciasta i już zaczynam do nich tworzyć piękne nazwy! Ciasto Shrek!!! Troszkę trudne min 2 godziny a może nawet dłużej ze względu na tężenie galaretek Duża blacha 23/33 Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto miodowe przekładane śmietaną 125

nasłuchać to ja się musiałam piekąc to ciasto a, że to nie wyjdzie; że tylko miód zmarnuję; że śmietanę zmarnuję; czy ja nie mogę upiec ,,normalnego" ciasta?!; ale przecież to niedobre będzie... i tak dalej... Mama nie chciała mi dać spokoju ale w kryzysowej sytuacji i tak pomogła Ciasto jest genialne, przepyszne i takie w sam raz dla mnie(...)słodkie a super wilgotne. MNAM! Ciasto miodowe przekładane śmietaną Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 szklanki cukru (dałam 1/2 szkl.) 200 g margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 opakowanie śmietany 18% - w sumie 12% też by się dobrze sprawdziła Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem zwykłym

sierotka maRysia w kuchni