ciasto - 162020 przepisów (strona:1804/10802)

Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 300

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że jest uniwersalne - pasuje do dań wytrawnych oraz słodkich.  Poza tym z gotowego ciasta francuskiego można przyrządzić dania bardzo szybko, a czas jest jednak w dzisiejszym świecie bardzo ważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce... Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników(...)lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około 200-250 g cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę i czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się

dobra gospodyni dom wesołym czyni
naleśniki z prażonymi jabłkami z nutką szałwii 127

składniki na ciasto naleśnikowe: ok. 115 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia wykonanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, sól oraz jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy na gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawiamy(...)małe listki szałwii lekarskiej wykonanie: Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy szałwie, mieszamy i chwilkę podtrzymujemy na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, smarujemy je nadzieniem. Dowolnie zwijamy lub składamy i podajemy polane masełkiem szałwiowym z miodem

Domowy Smak Jedzenia
Łatwy torcik dynia- z kremem, torcik na Halloween, torcik w kształcie dyni :-) 166

kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego.  W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki. Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy(...)miski lekko podważając boki nożem. Kroimy na dwa spody.  Tak samo postępujemy drugi raz. do odłożonych 4 łyżek ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao jak jest bardzo gęste to troszkę wody. Wylewamy do małej tortownicy lub blaszki na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut-jest to cienki. Wykorzystamy to do zrobienia buźki, nosa, oczów oraz łodygi dyni. Po wystudzeniu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wiśniowy sernik z ciastem czekoladowym 188

Czekolada, ser i wiśnie… wyśmienite połączenie tych składników przerodziło się w pyszne ciasto, które zadowoli nie tylko Nasze podniebienia :)  Wilgotne oraz sycące, po prostu idealne połączenie składników, sprawi że aż rozpłyniemy się w jego smaku :D Składniki (blacha 30x25 cm) Ciasto czekoladowe : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki(...)szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 60g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok. 400 g wiśni świeżych bądź z syropu Wykonanie : Ciasto czekoladowe:  Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę. Wlej mleko oraz olej, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałe suche składniki i utrzyj na jednolita masę (wychodzi dość gęsta). Odłóż

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z budyniem i kajmakiem 186

Prosty pomysł na ciasto. Biszkopt czekoladowy przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Piec w okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze

Bullio
Szarlotka na kruchym cieście 183

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. U mnie w domu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut aż masa zgęstnieje a jabłka się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką). Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch utrzeć na tarce z dużymi oczkami pozostałą część ciasta. Piec ok. 45 minut

Bullio
Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami 421

ciasto już już niemalże hit ! Robiłam kilkukrotnie, ale nie wiedzieć czemu dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był  pierwotwórcą... Składniki: ( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki(...)oleju rzepakowego  maliny lub inne owoce  Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Ja ułatwiając sobie pracę, robię to w malakserze. Zagniecione ciasto uformować w kulę, odkroić około 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić

kolorowotorcikowo
Rurki z kremem budyniowym 156

zdjęć, a to już jest proces ;) Takie rurki są doskonałym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby - nie znam nikogo, kto by ich nie lubił :) wystarczy zapakować w pudełeczko :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki (1/2 kg) 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy 1 żółtko szczypta soli 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier kryształ kolorowe posypki Krem budyniowy: 1 kostka(...)masła 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 400ml mleka 1 zapach/aromat waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Jeśli zbyt się klei podsypujemy odrobinę mąką, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze ciut śmietany. Ciasto owijamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło

Kolorowy Przepisownik
Róże z ciasta francuskiego i jabłek 144

Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser.  Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak(...)uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.    Składniki na 8 róż: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko z czerwoną skórką 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki cynamonu sok z cytryny 1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy) Wykonanie: piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C - grzanie góra, dół jabłko umyć, przekroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
rustykalna tarta z jabłkami w formie 123

składniki na ciasto: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 50 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier z wanilią, sól i siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy cisto. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę ok. 26 cm średnicy). składniki na wierzch: 3-4 jabłka(...)cukru 10 g masła opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście (opcjonalnie ciasto oprószamy cynamonem). Całość posypujemy cukrem i układamy kawałeczki masła. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 min. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
ciasto ucierane z jabłkami 247

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z malinami 133

białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko oraz cukier. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto ugnieść w kulkę i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie ciasto należy rozwałkować i przenosimy do formy. Wykładamy nim dno oraz boki. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem(...)Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią i na to obciążenie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok 15 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z serem i rodzynkami 248

dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już nie są tak straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Ciasto na pierogi: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki

W kuchni Katie
Placek kruchy na maśle babci Basi 140

tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka(...)waniliowy, trochę – na czubku noża proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła , Sposób przygotowania : 1 kostkę ( 250 g) masła dzielimy na pół – jedną połowę ( 125 g) użyjemy do ciasta, a drugą ( 125 g) do kruszonki . Oba masła topimy na bardzo delikatnym ogniu ! UWAGA : MASŁO NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ !!!, bo wtedy „klapa „- może wyjść tzw Zakalec. Po rozpuszczeniu

Pysznosci Babci Basi
Sernik z brzoskwiniami babci Basi 166

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Skła dniki ciasta : 3 szklanki mąki , 250 gram masła lub margaryny Kasia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, PRZYGOTOWANIE CIASTA : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Wszystkie(...)składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część spłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1,5 -2 godzin do zamrażarki. ( jeżeli ciasto będzie na tyle twarde , by je zetrzeć na tarce,)   Składniki na masę serową : 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 125 g. miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru

Pysznosci Babci Basi