ciasto - 162322 przepisów (strona:1795/10822)

Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 192

łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny min. 80% tłuszczu 5 łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego(...)cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier na ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj na drobno, prawie na mąkę - 1-2 minuty na dużych obrotach. Rozdziel białka od żółtek. Włącz piekarnik na 180stC. Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz

Anioszek w kuchni
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami 108

Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI  Na ciasto:     250 g mąki     125 g margaryny     2 żółtka     1 łyżka śmietany     szczypta soli(...)herbaty brzoskwiniowej     1-2 łyżki cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam) brązowy cukier do posypania Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz

peggiwkuchni
Piegusek 159

kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ciastem tym zajadałam się, gdy mama zostawiała mnie pod opieką cioci Mirki - mistrzyni w pieczeniu równych ciast, równych i pysznych ;-) Po latach postanowiłam sobie przypomnieć to ciasto, co oczywiście sprawiło mi wiele radości i przywołało szereg wspomnień. Dodam, że również moim bratankom strasznie smakowało - tylko ja mistrzynią równych ciast na pewno nie jestem ;-) Piegusek PIEGUSEK(...)obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).  Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych papierem przez około

peggiwkuchni
Ciasto jogurtowo-malinowe 119

muszę zużyć zamrożone w poprzednim sezonie. Przez pracę i szkołę nie miałam bardzo czasu na takie zabawy. Na szczęście okres wakacyjny pozwala człowiekowi złapać oddech. Dziś proponuję ciasto jogurtowo-malinowe. Wyszło pyszne, choć z zakalcem - to przez otwieranie piekarnika (przynajmniej tak mi się wydaje). Następnym razem będę już wiedziała ile czasu musi się piec to może wytrzymam(...)otworzę ;-) Jeśli macie piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-) Ciasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego   6 łyżek śmietany 12 %   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 jaja   1/2 szklanki cukru   2 szklanki mąki   1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego   1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

peggiwkuchni
Rożki z ciasta filo z serem 201

Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 ml oliwy z oliwek Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz.  Ciasto(...)Pracujemy na jednym pasku pozostawiając resztę pod przykryciem aby nie wyschły) Jeden pasek smarujemy oliwą z oliwek następnie w lewym dolnym rogu układamy czubatą łyżeczkę sera. Składamy ciasto w trójkąt i kontynuujemy składanie, tak aby powstał ładny trójkąt - przez cały pasek. Powstały rożek smarujemy oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta

peggiwkuchni
Mazurek czekoladowy. 288

Wielkanoc często piecze się mazurki. Najczęściej lubię piec je na fajnym kruchym spodzie, który jest nie za twardy. Przepis na mazurek, który Wam prezentuję znalazłam w książce "Ciasta zawsze udane". To prosty mazurek. Pamiętacie blok czekoladowy z dzieciństwa? Robi się go najczęściej z bakaliami i dodaje herbatniki. Całość wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę(...)ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam!   MAZUREK CZEKOLADOWY.           Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 145

najlepiej smakują wyjęte prosto z piekarnika ze szklanką zimnego mleka. Oczywiście możecie je również zostawić na później, jeśli tylko będziecie w stanie się powstrzymać. Pamiętajcie również o dwukrotnym wyrastaniu ciasta, ja trochę się tym razem spieszyłem i ślimaczki nie wyrosły tak bardzo, jak zawsze, ale nadal smakowały wyśmienicie. * SKŁADNIKI na około 24-30 sztuk Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej(...)brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g miękkiego masła Solony karmel: 100 g masła ¾  szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki

Food Square
Tort Wielkanocny - Napoleon! 122

blogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko! No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?! Zapraszam na tort! Składniki na ciasto; 25 dag cukru pudru 70 dag  mąki 250 ml śmietany (18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 10 dag masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag  cukru(...)brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza. (razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki o średnicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty

Radość kipiąca uśmiechem.
Wielkanocne babeczki z Paschą 168

Kolejna słodka propozycja na Wielkanoc, tym razem zamiast tradycyjnego sernika czy Paschy, takie małe babeczki. Są pyszne :) Porcja 25 babeczek  Składniki:  ciasto  100 g masła 70 g cukru 3 żółtka 210 g mąki + do podsypania  nadzienie Pascha 275 g twarogu półtłustego/tłustego zmielonego 50 g masła miękkiego 50 g cukru 2 żółtka 1 cukier(...)mały wanilinowy 50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych 50 g skórki kandyzowanej pomarańczy 30 g suszonych moreli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,3 mm. Wykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone

Niezły Młynek
Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym 276

słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym Składniki na ciasto kruche: 175 g mąki 25 g cukru pudru 100 g masła 1 żółtko Najprostszy i zdecydowanie mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Jest idealnie kruche i niezwykle miękkie(...)dodajemy cukier, masło w temperaturze pokojowej i żółtko. Całość zagniatamy, najlepiej własnymi rękami. Kiedy będzie już gotowe, dobrze jest odłożyć je na jakiś czas do lodówki, żeby odpoczęło. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm i wycinamy owal - jajko (powinno mieć średnicę około 21 cm). Pozostałe ciasto zagniatamy i formujemy z niego rulonik, długi na tyle, aby otoczyć

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 238

kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego(...)gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką

mojewypiekiinietylko
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 243

Była już wielkanocna babka teraz kolej na mazurka. Może nie jest to taki typowy mazurek, bo ciasto może również śmiało służyć za tartę. Tak czy inaczej ciasto jest bardzo smaczne i znika w przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać 7 minut w temp. 180st. Nadzienie:   puszka masy orzechowej (użyłam Helio ),  100g gorzkiej czekolady,  garść orzechów włoskich ,  3 białka,  1/2 szklanki cukru,  szklanka

Z miłości do słodkości
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 156

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie…. Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker -jeszcze nigdy mnie nie zawiodły(...)Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka 2% 1 torebka suszonych  drożdży 1 jajko 60 g cukru 4 łyżki stopionego masła 1 laska wanilii Szczypta soli Nadzienie: 20 dag kremowego twarogu 10 dag cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka 1 torebka  budyniu śmietankowego 15 dag masy kajmakowej z orzechami Kruszonka

Wanilia i Kardamon
ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia 457

lodówce (najlepiej przez całą noc). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 140

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie, w większości nie ma - trzeba tylko sprawdzić skład :) Ciasto francuskie dobre jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji(...)słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie  tutaj .   Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Przepis na ok 16 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego  pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego) 3-4 suszone pomidory 3 łyżeczki

Bananowe Pole