ciasto - 160969 przepisów (strona:1795/10732)

ROLADA Z KREMEM JAGODOWYM 146

żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia (im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie(...)oderwać od ciasta, uważając by go nie przerwać. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem (czyli najpierw oderwać jeszcze ciepłe ciasto od papieru a potem w ten sam papier zwinąć ciasto w roladę, papieru do zwinięcia używamy po to by ciasto się ze sobą nie skleiło). Odłożyć do przestudzenia. Do kremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki

Zrób to smacznie
Leśny styropian 151

Ciasto powstało po połączeniu kilku przepisów na klasyczny styropian, który robi się z samej śmietany albo jogurtów naturalnych. Ja zrobiłam pół na pół z owocowych- owoce leśne i jogurtu naturalnego. Ciasto jest lekkie, lekko kwaskowate i pyszne ;). Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła pół szklanki cukru 5 żółtek proszek do pieczenia masa: 0,5l jogurtu naturalnego 0,5l jogurtu(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać żółtka i cukier zagnieść i wstawić do lodówki. Białka ubić. Jogurty, cukier i wiórki kokosowe wymieszać, połączyć delkatnie z białkiem. Ciasto podzielić na części 2:1. Większą rozwałkować, ułożyć na blasze, na ciasto wyłożyć masę, a resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierz ciasta. Pieczemy około godziny

Idę coś wszamać
kokosowy "sernik" z rabarbarem 89

Sezon rabarbarowy uważam za otwarty:) Na pierwszy ogień ciasto, takie pyszne, że ach! Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki(...)durszlaku, odstawić na około godzinę tak, by swobodnie mógł wypływać z nich płyn (dzięki temu będą bardziej zwarte i kremowe). Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (moje przypominało kruszonkę, zostawiłam je tak dzięki temu nie wymagało ścierania na tarce później). Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę

6niebo
Dietetyczne ciasto z bananów! 156

miesiąca kombinuje i wymyślam różne fit ciasta, na kilka już przepisy zagościły na blogu. Postanowiłam zrobić takie dietetyczne ciasto z bananów. Banany są głównym składnikiem i nadają całkowitą słodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni

SMYKWKUCHNI
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 92

minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym poiekarniku na 200 C około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć(...)formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 201

fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 170 g * masło – 125 g CREME PATISSIERE: * mleko(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy

Ostra na Słodko
Bułki drożdżowe z jabłkiem 158

Dziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo(...)nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier ze skórką cytryny Nadzienie: 4 - 5 jabłek (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki

Czary - gary w kuchni
Ciasto Pani Walewska. 133

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy

Moje-pitraszenie
Miodowa blondynka, czyli nie ufaj nikomu. I tartaletki z (podobno) oszukaną czekoladą 141

również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko ,  Emilii  i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki(...)listki żelatyny dodatkowo: truskawki wiórki białej czekolady kakao Mąkę, kakao i cukier puder przesiać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, zagnieść. Ewentualnie dodać wody, żeby ciasto dobrze się połączyło. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać koła nieco większe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 163

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka(...)Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę. Brzegi powinny być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Cherry 4442

Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasto Cherry. To połączenie biszkoptów z masą budyniową i wiśniami. Ciasto to upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Alicji, której dawno nie widziałam  i która przyjechała mnie odwiedzić. Razem wybrałyśmy się na wycieczkę rowerową po mojej okolicy.  Niestety przytrafił mam się ogromny pech i moja koleżanka przebiła oponę w rowerze. Musiałyśmy przejść 7 kilometrów(...)wrócić do domu. Kiedy dotarłyśmy na miejsce było już ciemno. Zmarznięte i głodne przykryłyśmy się ciepłymi kocami, wypiłyśmy po  kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu.  SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Warkocz drożdżowy cynamonowy 82

Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze(...)dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą

O kuchni z uczuciem
JABŁECZNIK 155

jabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie ma mowy, żeby to ciasto nie wyszło ;) Składniki: *1/2kg mąki, *250g cukru, *200g palmy, *3 jajka, *1 cukier wanilinowy, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *1 litr musu jabłkowego. Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz musu zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Zapiec ok. 10 minut w 180'C. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski, ułożyć paski na wierzch ciasta tworząc kratkę, można też mniejszą część ciasta zamrozić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec na złoty kolor

Zrób to smacznie
Ciasto makowe z masą serową 166

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto:  6 jajek,  szklanka mąki pszennej tortowej,  1/2 szklanki cukru,  szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2-3 łyżeczki(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa serowa:   1 kg gęstego serka waniliowego

Z miłości do słodkości
Ciasto Kryzysek 180

małe chwile przyjemności, chwilę oddechu i zapomnienia. I wtedy warto osłodzić sobie życie w dosłownym tego słowa znaczeniu :) Siadając przy kawałku delikatnego, puszystego, wilgotnego, pachnącego korzennymi przyprawami kawałka ciasta i rozkoszując się zapachem świeżo parzonej kawy. Ciasto, które postanowiłam przygotować, już samą swoją nazwą do tego zobowiązuje! Do jego przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 200 g masła 1 cukier wanilinowy Delecta(...)szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem

Taste Therapy