Kolejny mój wypiek z przepisów S. Anastazji. Mazurek bardzo smaczny i udany. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie cześci i upiec dwa placki. Piec w temp 180 stopni C około 30-40 minut. Masa orzechowa 3 jajka
O kuchni z uczuciemKeks z bakaliami, to wyjątkowo świąteczne ciasto, jest szybki i bardzo łatwy do przygotowania. Takiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Skórkę pomarańczową i inne produkty otrzymałam od firmy VOG ,bardzo dziękuję(...)Keks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło
Kuchnia Danusipomyślelibyście, że w słodkim kremie do ciasta jednym z głównych składników są bułki kajzerki?! Łabędzi Puch to dość popularne ciasto, które swą popularność osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?! Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone na masełku(...)żółtka (jeden po drugim, za każdym razem miksując). Wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki (mąki i proszek do pieczenia). Delikatnie wszystko wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 35x25 cm, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego
Nastoletnie Wypiekaniejajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę z 3 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem, bakalie, pokrojone drobniej suszone morele, połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma keksówka 25x15 cm, posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką, 3/4 ciasta jasnego przełożyć do formy, do reszty ciasta wsypać capuccino i łyżką wymieszać ciasto z capuccino wyłożyć na jasne(...)ciasto, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę, dodać gęstą śmietanę 18%, dodać startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, wymieszać i ciepłe polac na ciasto, zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - keks kest wilgotny, lekki i smakuje wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki na ciasto czekoladowe: • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą kuchenną, do połączenia. Gotowe ciasto przelej do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Kulinarna (nie)codziennośćJeżeli szukacie sernika na zbliżające się święta to mam dla Was propozycję na sernik, który zawsze się udaje. Kruche blaty ciasta przekładane serem z rodzynkami, który wcześniej się gotuje. Wszystko przykryte brzoskwiniami i polane kolorową galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 10 dag margaryny 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)margaryny 3 jaja 1 budyń 1 szklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej
Cukiernia PychotkiMazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście, jeśli nie przepadacie za powidłami, w ich zastępstwie świetnie sprawdzi się dżem z czarnej porzeczki czy konfitura z malin. Spód jest bardzo cienki(...)kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki
Poezja smakutradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 240 g mąki pszennej 50 g orzechów włoskich, zmielonych 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa serowa(...)żółtka 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 1/2 szkl oleju rzepakowego 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 g) duża puszka brzoskwiń Beza orzechowa: 5 białek (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 1 szkl cukru pudru 150 g orzechów włoskich, zmielonych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Wykleić je na spód blaszki
Nastoletnie Wypiekanieprawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego(...)się rozpłyną wlać do nich resztę, lekko podgrzanego mleka mąkę odmierzyć do miski, wsypać szczyptę soli. Wlać drożdże, dodać żółtka, miód, nasionka wanilii i dokładnie zagnieść hakiem. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów miski wlać roztopione, lekko ciepłe masło. Masło dodawać małymi porcjami i ponownie zagniatać. Ciasto będzie miękkie i lejące. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się(...)wprowadzić jak najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli będzie równy jak stół. Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik
Kulinarne przygody GatityIlość: 8 sztuk Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenia Składniki: – 1 op. ciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego boku(...)prostokątnego ciasta. 3. Tak przygotowane paski ciasta posmarować serkiem Apetina, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć szynkę i pieczarki/cukinię zostawiając dolną połowę ciasta bez dodatków. 4. Ciasto złożyć na pół (zakryć dolną częścią ciasta bez dodatków górną – z ułożonymi dodatkami – tworząc kieszonkę), a następnie zwinąć w rulon, tak aby otrzymać różyczki jak na zdjęciu. Ułożyć w formie
PodwójnaporcjaBardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Uniwersalne, można go sporządzić z owocami świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ). Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już(...)żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem 250 ml/aroniowy, śmietana 30 % 330 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek(...)składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować
W Mojej Kuchni Lubięekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół. Na cieście francuskim(...)układać w poprzek kawałki sera, a na nie kiełbaski. Obciąć wystające kawałki kiełbasek. Ciasto zawinąć, przykrywając w całości kiełbaski. Odciąć ciasto francuskie w miejscu gdzie kończy się powstały rulon. Postępować tak samo z pozostałym serem i kiełbaskami, aż ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami
BullioPokazać, nie pokazać ? oto jest pytanie...a co tam , pokażę..ciasto z zakalcem..a to z powodu braku proszku do pieczenia..zrobiłam wszystko tak jak trzeba [ tak przynajmniej myślałam], wstawiłam ciasto do piekarnika..za jakiś czas zaglądam przez szybkę, a tak nic się nie dzieje, ciasto nie rośnie..co za pieron -myślę sobie, ano taki , że zapomniałam o proszku(...)cukru. Margarynę utrzeć z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodawać po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypywać jagodami. Wyrównać ciasto, patyczkiem do szaszłyków
Moje domowe kucharzenie