ciasto - 160969 przepisów (strona:1789/10732)

Rozczyn drożdżowy - przepis (na maślance) 177

Kiedy byłam mała zastanawiałam się jakim cudem mojej Babci wyrasta taaaaaaaaaaaaakie duże ciasto drożdżowe. Pamiętam swój debiut...niestety mocno nieudany. Miałam wtedy 10 lat i chciałam z siostrą zrobić niespodziankę Mamie z okazji urodzin. Teraz już wiem, że podstawą udanego ciasta drożdżowego są świeże drożdże (zawsze patrzcie na datę na opakowaniu) oraz odpowiednio przygotowany rozczyn :)  To zdecydowanie dużo bardziej(...)proste, niż wówczas mi się wydawało :) Składniki: 30dag świeżych drożdży (może być inna wartość, w zależności od zapotrzebowania) łyżeczka cukru (jeżeli będzie to wytrawne ciasto to pomijamy ten krok) 2- 3 łyżki ciepłego mleka, wody lub maślanki ( w zależności od ciasta jakie przygotowujecie) mąka (około 1-2 łyżeczek)     Przygotowanie: W miseczce lub kubku umieszczamy pokruszone drożdże i zasypujemy

ChilliJemy
Placek z kokosową kruszonką 109

cukru   Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę. Miksujemy jeszcze przez kilka minut na koniec dodajemy ocet. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce, wylewamy pozostałe ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku 180°C około

kgwjanczewo
knedle ze śliwkami 208

składniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części(...)wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem. (Ciasto wyrabiamy od razu, nie może długo leżeć gdyż rzednie) składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek, świeżych lub mrożonych (wypestkować) masło bułka tarta cukier puder śmietana cynamon Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
kokosowe ciasto ze śliwkami,brzoskwiniami i śmietaną galaretkową... 143

owoce leśne 1 opakowanie jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto i wyrównać wierzch w ciasto powkładać ćwiartki brzoskwiń na przemian z wypestkowanymi całymi śliwkami piekarnik elektryczny(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać galaretkę i ubijać, szprycką nałożyć śmietanę na cieście, schować do lodówki - ciasto jest przepyszne i aromatyczne..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe muffinki z buraczkami 204

Mocno czekoladowe muffinki z ciekawym dodatkiem jakim są czerwone buraczki ćwikłowe. Ciasto z ich udziałem jest przepyszne, delikatne i wilgotne. Uwieńczone kremem czekoladowym z nutą kardamonu, to coś dla miłośników czekoladowych słodkości. CZEKOLADOWY MUFFINKI: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% 150 g masła 1 łyżka octu winnego 300 g ugotowanych czerwonych buraczków 1 1/2 szklanki mąki(...)trochę rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować na jednolitą, czekoladową masę. Dodać starte buraczki i wymieszać. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem połączyć mikserem. Ciasto zrobi się różowe i mogą być widoczne kawałki buraczków. Nalewać do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki prawie do pełna, gdyż ciasto wyrośnie z górką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Rolada żyrafa z galaretką 423

Dziś przepis na roladę. Od dawna zbierałam się, żeby zrobić roladę żyrafę, ale jakoś nie było okazji. Dopiero wspólne pieczenie  Ciasta na niedzielę  mnie zmobilizowało, bo tematem w tym tygodniu jest właśnie rolada.   Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80 ml wody  45 ml oleju 3 łyżki kakao Nadzienie: 500 ml kremówki(...)łyżkami cukru. Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Dużą blaszkę- tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Około 7 łyżek ciasta przełożyć do woreczka i odciąć róg. Masą zrobić wzorki na papierze i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie do ciasta dodać kakao i wymieszać

Ewusiowe Smaki
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 259

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru(...)ciepłe miejsce. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać i włożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładko razem z jajkiem. Mąkę przesiać do naczynia, w którym będziemy wyrabiać ciasto i dodać sól, olej. Wlać spieniony zaczyn drożdżowy i zmiksowaną kukurydzę. Ciasto wyrabiać przez około 10 min. Będzie trochę kleiste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto

https:KKuchniaMniam
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 134

brzucha), ponieważ organizm wykorzystuje go do produkcji energii. Mózg lepiej funkcjonuje, zmniejsza się łaknienie i podatność na choroby serca. Ma także działanie antybakteryjne. Jabłko - własności tutaj Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki oleju kokosowego w formie stałej 1 jajko (lub jeśli chcecie ciasto mniej twarde, to 1 żółtko(...)słodzik, sól i olej kokosowy. Całość siekamy w misce nożem. Wbijamy jajko (lub żółtko) i wszystko ponownie siekamy, a następnie zagniatamy porządnie rękoma. Pamiętaj, żeby rozbić kawałki oleju kokosowego! Ciasto ma być zwarte i plastyczne. Jeśli na początku się kruszy, to zagniataj dalej, trochę to potrwa. Jednak jeśli to nie pomaga, dodaj łyżkę zimnej wody. Ciasto uformuj w kulę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 440

znajdzie takie , które mu zasmakują. W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki  , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie  . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki(...)foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki  (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej  cytryny 3 szklanki mąki   2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek

Malinowa Kawiarenka
Ciasto ze śliwkami, jogurtem, bez masła (Torta di prugne senza burro con yogurt bianco) 134

Ciasto, które przygotowałam jest jednym z przepisów, który nie wymaga wiele pracy, nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko miska, łyżka i kilka składników. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle prugne potesse essere cosi' gustosa, ma come spesso(...)pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy, jogurt i jaja (wcześniej delikatnie roztrzepane). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.   Sliwki kroimy na male kawałki.   Do ciasta dodajemy śliwki, całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto wylewamy na formę .  Ciasto pieczemy 50-60 minut w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z truskawkami 104

Ciasto z truskawkami Wiosenne ciasto z truskawkami Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody  3 szklanki mąki pszennej  6 jajek 1 1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  cukier waniliowy  Ciasto z truskawkami Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek(...)pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone.  Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie

Aromatyczne Podróże
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 197

których w przyszłym roku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo(...)lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były

Posadzone i zjedzone
Ciasto grysikowe z malinami 360

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto grysikowe z malinami to pyszny przekładaniec bez pieczenia. Ciasto składa się z masy z kaszy manny przełożonej herbatnikami z musem malinowym i galaretką na wierzchu. Co tu dużo mówić ciasto smakuje obłędnie! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)musie je zrobić w swojej kuchni " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam. Pamiętajcie, że ciasto najlepiej smakuje wyjęte z lodówki na 30 minut przed podaniem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Marta Gotuje
Czekoladowe ciasto z cukinią. 171

Lato w pełni , więc wiadomą rzeczą jest ,że na stołach królują wszelakie ciasta z owocami . Ale do słodkich wypieków znakomicie nadają się też warzywa. Marchewka (klik) (klik) , burak (klik) , dynia (klik ) (klik) czy też poczciwe ziemniaki (klik) wspaniale się sprawdzają jako dodatek do słodkości. A dziś w wersji słodkiej cukinia. Obrodziła w tym roku , więc trzeba wykorzystać ja na wszelkie(...)możliwe sposoby. Ciasto z jej dodatkiem , na które dziś podaję przepis jest mocno czekoladowe , wilgotne . Wyglądem przypomina nieco brownie , ale jest zdecydowanie lżejsze. A sama cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna , sprawia jednak ,że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże. Składniki : foremka (28x25) 2 szklanki mąki (340g) 4 łyżki kakao (32 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki

Malinowa Kawiarenka