ciasto - 162020 przepisów (strona:1781/10802)

smaczne jesienne,warzywne ciasto-dynia,cukinia,fasola czarna... 162

dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola(...)mikserem połączyć składniki użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie) 122

Zapraszam Was kochani na ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami włoskimi i pomarańczą. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo odpowiednie jest dla wegan. Aby wzbogacić aromat ciasta, dodałam do niego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊 Składniki: mąka pszenna(...)mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone

kulinarne odsłony pati
MURZYNEK Z DŻEMEM 124

stopni Celsjusza.  2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki(...)powinna być sucha.  6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową *  * Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.  ** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !  Dodatkowo ciasto można

Marcepanowa kuchnia
dyniowe drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 162

wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec(...)kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto śmietankowo-bananowe 716

Ciasto z serii szybkich,  prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam! Blaszka 24/24 cm Ciasto: 8 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 4 budynie śmietankowe (każdy(...)wadze 40 g) 40 dag słodkiej śmietanki 30% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan Wykonanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową-to gwarancja udanego wypieku! Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę, gdy zaczną sztywnieć, cały czas miksując wsypywać stopniowo partiami cukier oraz cukier waniliowy, na koniec gdy piana będzie lśniąca dodać

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe z konfiturą malinową 149

Lubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową. Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: - 5 dag świeżych drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wanilię. Jaja ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy wszystko razem w misce, dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią

Apetyczna babeczka
rolada warstwowa drożdżowa 114

Wykonanie Do miski dać łyżkę cukru ,drożdże i łyżkę letniego mleka. Wymieszać do połączenia. Ubić jajka z reszta letniego mleka,całość wlać do drożdży,dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 25-30 minut. Gotowe dobrze wyrobione ciasto podzielić na 5 równych części . Ułożyć w misce ,w której było wyrabiane i zakryć szczelnie folią . Pozostawić na około 30 minut(...)lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia ,ale żeby było płynne. Każdy kawałek wyrośniętego ciasta rozwałkować bardzo cienko,odłożyć na bok. Arkusz ciasta smarować grubo roztopionym masłem,a następnie posypać grubo cukrem. Na to następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty

w mojej kuchni
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami 122

ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo(...)lubię w tym cieście, że trudno jest w nim odróżnić orzechy laskowe od ziarenek ciecierzycy i że zawiera czekoladowe kropelki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia.   Składniki: szklanka mąki 4 łyżki kakao łyżka kawy zbożowej pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru   puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana) 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ugotowane pozamiatane
Sernik w czarno -białej odsłonie. 158

Zawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym. SKŁADNIKI Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 masło 2 jajka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do piecznia Masa serowa 1 wiaderko sera 100 gram masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1  budyń świetankowy skórka  starta z jednej(...)pomarańczy cukier waniliowy WYKONANIE  Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem 102

Ciasto z owocami na niedzielne poranki, do kawy lub herbaty. Przepis na Ciasto:      Do miseczki wsyp 2 szklanki mąki 1 łyżeczką proszku do pieczenia- wymieszaj, dodaj 200g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka oraz 1 łyżkę gęstej śmietany.  Teraz musimy zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.     Owoce umyj(...)oczyść z pestek, pokrój na małe cząstki posyp cukrem pudrem i cynamonem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .   Połowę ciasta rozkładamy na przygotowanej formie do pieczenia (ja układam na tortownicy 35cm) układam na wierzch śliwki, resztę ciasta urywam i kładę kawałki  na wierzch. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut , do czasu

Kurnikowo
Ciasto SALCESON 1560

Pomysł na tanie i szybkie w przygotowaniu ciasto - SALCESON. Zdaje sobie sprawę, że część osób wystraszy się samą nazwą ciasta, ale...poniższy przepis to nic innego jak kakaowe ciasto nadziane dużą ilością pokrojonych jabłek. Warto dodać, że ciasto jest puszyste, miękkie i nie za słodkie w smaku. Przed podaniem możecie je udekorować cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Zachęcam(...)sobą wymieszać (np. za pomocą miksera). Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i całość dokładnie ze sobą wymieszać (np. za pomocą łyżki). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, lekko wyrównać i piec około 45 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Wygląd surowego ciasta Ciasto przed i po upieczeniu

Ugotować
Migdałowe ciasto z jabłkami 309

Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się prezentuje, długo zachowuje świeżość, z czasem jest nawet chyba lepsze. Mięciutka, puszysta struktura ciasta, idealne nie tylko na podwieczorek. Ciasto nada się dla liczących kalorie i dla tych, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć(...)cukier ze względów zdrowotnych. We wszystkich ucieranych ciastach ksylitol sprawdza się znakomicie! Składniki na foremkę 26 cm: 180 g miękkiego masła 160 g cukru/ksylitolu 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g mąki orkiszowej jasnej 630 160 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 120 ml mleka 3-4 jabłka sok z cytryny cukier puder

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
szarlotka pychotka 519

żółtek) 90 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając a następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę jeszcze smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostałą część masy jabłkowej, na nią pozostałą masę budyniową

Domowy Smak Jedzenia
tort chałwowy 176

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na cztery  krążki. Gotuję budyń

babka w formie