właśnie powstał pomysł na dzisiejszy przepis. Połączenie wszystkiego, co kocham w jesieni. Myślę, że Was też oczaruje ... Do wykonania przyda Wam się mój przepis na idealne ciasto kruche (link: ciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować. Składniki (na 6 porcji): ciasto kruche z mojego przepisu (klik: ciasto(...)półksiężyce. Włóż je do głębokiej miski, zalej czerwonym winem, dodaj goździki. Odstaw na 2-3 godziny, aby gruszki się napiły, a jak! Z resztą wina zrób, co uważasz ... :) Rozwałkuj ciasto, wytnij okręgi dopasowane do wielkości kokilek, jakie posiadasz. Z reszty ciasta zrób jesienne ozdoby, u mnie są to listki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół
Garniec Magaliejako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko. Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna(...)smakuje podobnie – porem i marchewką :) Tarta raz ciasto: 40 g masła 120 g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12% sól farsz: 2 kulki sera mozzarella 2 większe pomidory 1 jajko sól i świeża bazylia Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy formę do tarty. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry
Kucharzycanagle ta przeogromna ochota na słodkie ciacho? Znam sposób, bardzo czekoladowy sposób, który z pewnością zaspokoi Twoje pragnienie, a Ty nie będziesz miała wyrzutów sumienia z powodu kawałka zjedzonego ciasta. Pamiętaj tylko - zjedz mały kawałek, nie całe ciacho ;) To, ze ciasto jest fit, wcale nie oznacza, że możesz się nim bezkarnie objadać. Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru(...)jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli 50 g oleju kokosowego 1 banan 1/2 szklanki mąki jaglanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Daktyle zalać
kolorowotorcikowoPomimo mnóstwa wycinków, pozakładanych przepisów w książkach itp., które są w kolejce od dawna, zawsze muszę trafić na coś, co zawróci mi w głowie. Tym razem po zetknięciu z ciastem żurawinowo-owsianym w Domowych wypiekach znów wszystko poszło w odstawkę. Zabraknie mi chyba życia, by przetestować wszystkie wybrane potrawy. Chociaż słodkiego nie lubię, lubię piec słodkości przemycające zdrowe składniki. Połączenie(...)cynamonu, płatków owsianych i żurawiny jest niesamowicie trafne. I równie niesamowicie szybko znika ;-) Cytuję przepis za Justin&Dorothy. Na moją klasyczną blachę poszło 1,5 takiej porcji. Składniki Ciasto -1,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. płatków owsianych górskich -pół szklanki brązowego cukru -1/4 łyżeczki soli -1/4 łyżeczki sody -pół łyżeczki cynamonu -6 łyżek masła
Zielona KuchniaSzarlotka z kratką. Proste ciasto, które wygląda fenomenalnie, przez co może sprawiać wrażenie trudnego. Wcale jednak trudne nie jest, a za to bardzo pyszne, zwłaszcza jeżeli jabłka przesmażymy z karmelizowanym cukrem i uzupełnimy w dodatek rodzynek. Najlepsze tutaj będą kwaskowe owoce, które idealnie się uzupełnią ze słodyczą karmelu. A teraz, późnym latem, mamy takie pyszne jabłka, które wręcz pachną(...)oprócz tego, że udało mi się połączyć smaki w ciekawy sposób, to jabłecznik jest nie tylko ładny, ale też po prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem
Poezja Smaków - blog kulinarnykrótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński(...)grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową
UgotowaćWściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm. Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie(...)powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem. Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Przepis na wściekłą szarlotkę Drukuj przepis Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 6 jabłek szklanka cukru
Kuchnia Bazyliisię starała, to w moim domu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego(...)Hania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r. Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki 2 łyżeczki proszku
bistro mamarozczarowanie gdy dostałam pierogi z jagodami. Pierogów z borówkami, zwanymi brusznicą nigdy nie zrobiłam, ale zrobiłam z nimi tartę... i wyszła super, jak to teraz się mówi petarda. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 żółtka, nadzienie: 800 g borówek/brusznic, 7 – 8 łyżek cukru, 3 jajka, 2 czubate łyżki cukru pudru(...)białko Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 mm, wyłożyć nim formę do tarty. Równo przyciąć brzegi ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wstawić
królestwo garówJesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują(...)ciasto lepiej rośnie, gdy nie dociskają go owoce. Ciasto kiedy jest ciepłe nie jest bardzo zdrowe, ale takie prosto z pieca śliwki są najsmaczniejsze. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka ekstraktu z wanilii świeżo starta skórka z cytryny pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody ćwierć łyżeczki soli pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pszennej
Ugotowane pozamiataneMożna zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem. Dno ciasta nakłuć(...)widelcem. Wyciąć krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć
Kuchnia PokoleńPyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe spody -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki -4 łyżki miodu -180g cukru pudru -1 i 1/2 łyżki octu 10% -łyżka sody oczyszczonej -3 jajka krem -2 budynie śmietankowe(...)szklanki mleka -400g masy kajmakowej (temp.pokojowa) -250g masła dodatkowo garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów WYKONANIE Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku rozpuszczamy
Mała w garnku mieszaDziś proponuję coś słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie(...)wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki: 6 łyżek masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
karmelowywymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośniecia wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele(...)śliwki umyć i wypestkować forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pusznie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszne ciasto! Do tego proste i szybkie do zrobienia. Idealne:) Wilgotne, o przyjemnej, nieco ziarnistej konsystencji, z dodatkiem pysznych malin. Cudo:) Tego dnia chciało mi się tego ciasta jak już dawno żadnego. Poszłam do ogrodu, ale na próżno szukać w nim malin – jeśli chodzi o te owoce, to ten rok nie był dla nas zbyt łaskawy:( Na szczęście moja(...)masło, dodajemy cukier, mielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Od razu też wbijamy całe jajka. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Połowę gładkiego ciasta przekładamy do formy (śr. 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połowę malin. Przykrywamy resztą ciasta, wyrównujemy. Na wierzchu, lekko wciskając w ciasto, układamy resztę malin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzu