ciasto - 162020 przepisów (strona:1774/10802)

Ciasto kryształek – na biszkopcie rzucanym 150

Ciasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe(...)sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, następnie wkładamy ponownie

e-PrzepisyKulinarne
Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą 160

Błyskawiczny i prosty w składnikach jak i przygotowaniu niewielki torcik. U nas zaspokoił ochotę na domowe ciasto do niedzielnej kawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej(...)zawsze piekę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy blaszkę z biszkoptem na podłogę (z wysokości 50 cm). Biszkopt ponownie wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników

VioletoweKucharzenie
brownie klasyczne 122

chwilkę, a następnie mieszamy do połączenia się. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, mieszamy. Następnie dodajemy sól, ekstrakt oraz mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24×24 cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min. Ciasto ma być wypieczone z zewnątrz a wilgotne w środku

Domowy Smak Jedzenia
Sękacz z piekarnika (babka) 144

Przepis na tę babkę czekał na mnie już od dawna w kolejce do wypróbowania. W końcu, chyba po dwóch latach, doczekał się :) Ciasto jest trochę czasochłonne, gdyż co 2-3 minuty trzeba wykładać nową warstwę, ale naprawdę warto. Nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje. Polecam do kawki. 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 6 jaj 1 szkl(...)aromat. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i dodawać po 1 łyżce do masy nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. 2 łyżki ciasta rozsmarować na dnie formy (u mnie silikonowa z kominem śr.23cm ale może być zwykła keksówka) i wstawić do piekarnika na górną półkę

Smakołyki Asi
Pełnoziarnista chałka waniliowa 110

miejsce na 10 minut. Jajka roztrzepać, dodać do drożdży. Dodać ekstrakt waniliowy, pół szklanki mąki i ubijać masę do czasu, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą część mąki, wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Miskę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto, obrócić (aby wierzch pokrył(...)się tłuszczem), nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać krótko. Podzielić na trzy równe części. Z każdego kawałka uformować wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie zapleść w warkocz. Chałkę odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość

Kucharzyca
deser Kardynala 151

Czysta rozpusta w biały dzień ,ale raz na jakiś czas dozwolona.. beza 6 białek 240 g cukru pudru Cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli cukier puder do posypania ciasto 2 jajka 4 żółtka 80 g cukru pudru skórka z cytryny (starta) 6 dużych łyżek m ąka krupczatka do prze łożenia 500 ml kremówki 30% 2 arkusze żelatyny =1 plaska(...)brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ,który należy przeciąć

w mojej kuchni
Czekoladowy tort z chałwą 163

lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki na ciasto czekoladowe: •          1 i 3/4 szklanki mąki pszennej •          1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj rózgą kuchenną, do połączenia. Gotowe ciasto przelej do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka

Kulinarna (nie)codzienność
Szarlotka po góralsku 153

Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą Szarlotka wschodnia z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam nie ma poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem.  Składniki na tortownicę o wymiarach 24x24 cm: Ciasto(...)Jabłka: - 2,5 kg jabłek  - cynamon, mielone goździki i cukier wg. uznania do przesypywania warstw jabłek - limonka do skrapiania jabłek  - cukier puder do oprószenia wierzchu 1. Ciasto zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta wykładamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w 180 C. Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika

Apetyczna babeczka
Szarlotka z bezą i kruszonką 226

Moje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :) Składniki : 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny  opakowanie kisielu cukier waniliowy ok 1 litra prażonych jabłek 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki) sól Przygotowanie: Krok 1  Mąkę(...)łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy ze sobą, dodajemy 4 żółtka i kostkę miękkiej margaryny i z całości wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na większą i mniejszą część z czego mniejszą część dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce. Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto

Mechanik w kuchni
Ciasto zebra -Najlepsze! 1019

Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto,  klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba   przedstawiać   J Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam   smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy,   w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy(...)koleżanką. Ciasto na formę keksową   12/40 cm *szklanka o pojemności 250 ml Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2   czubate łyżki 1 szklanka oleju rzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% ½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej 2 łyżki ciemnego kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu

Wanilia i Kardamon
Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film 168

Delikatne, orzeźwiające ciasto cytrynowe z bitą śmietaną oraz kokosem to przepyszny i łatwy w wykonaniu deser, idealny dla wszystkich słodyczomaniaków, bardzo cytynowy smakołyk nie wymagający żadnego doświadczenia kulinarnego.   składniki na tortownicę 26 cm spód 200 g herbatników 120 g rozpuszczonego masła masa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 4 żółtka 1/2 szklanki soku z cytryny 330 ml śmietany(...)żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie ze sobą łączymy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką, lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st.C, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. masa Do miski

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe fit. 119

znów sięgnę do mojego ulubionego tekstu; "Potrzeba matką wynalazków". A od siebie dodam - i starszą siostrą weny. 😊 Dostałam kryteria, jakie ma spełniać ciasto, co może zawierać, a czego nie, z prośbą o stworzenie przepisu. Poszperałam po internecie, a zwłaszcza w wegańskich klimatach. To właśnie tam, zaczerpnęłam kilka pomysłów, które można wdrożyć we własnej kuchni i diecie. 2 garści suszonych daktyli(...)powstanie gładki krem, dodajemy żółtka, resztę mokrych składników, a  na końcu to co suche.  Białka ubijamy na sztywno z solą,  delikatnie, łopatką, partiami łączymy z ciastem. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 45 -50 minut. Ja wysypałam spód wiórkami kokosowymi,  ale całkiem niepotrzebnie, bo zatonęły w cieście i tyle

Dieta moja pasja
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 133

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier + jajko do posmarowania(...)cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1.  Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.   2.  Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę

Szalona Kuchnia Eweliny
Błyskawiczne ciasto cytrynowe 226

Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. 1 margaryna bezmleczna (250 g) 1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cytryny Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do miseczki wyciskamy sok z cytryn, a następnie ścieramy do niej skórkę(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy szklankę mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i startą skórkę cytrynową i dosypujemy drugą szklankę mąki. Mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym 191

Witajcie :) Ostatnio miałam ochotę na jakieś nie typowe ciasto, biszkoptowe się przejadły serniki też :) Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich. Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre. Zapraszam :) Składniki(...)ciasto ucierane : 200 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 125 g masła 150 ml kefiru 1 łyżka soku z czarnej porzeczki Hortex 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na budyń : 750 ml soku z czarnej porzeczki Hortex 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem : 660 g śmietany 18 homogenizowanej kwaśnej 1/2 szklanki cukru

Sama słodycz i szczypta chili