ciasto - 162020 przepisów (strona:1765/10802)

Drożdżówki z serem i jeżynami 119

popołudniowej kawy. Drożdżowe wypieki wielu osobom sprawiają kłopot. Sądzę, że jest to jedynie kwestia wprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności od jej rodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne(...)Lukier 100 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie powinno odchodzić lekko od brzegów naczynia ale też powinno być bardzo elastyczne lekko lepkie. Dodaj teraz miękkie masło i sól i wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Pozostaw

codojedzenia
Cytrynowiec 170

Upały nie odpuszczają więc cytrynowiec będzie dobrym wyborem na deser . Mocno orzeźwiające, cytrynowe, kremowe czego chcieć więcej? Już od dawna wiadomo, że lubię kremowe, wilgotne ciasta a nie przepadam za tzw “suchymi” ciastami, bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może(...)Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej

Pieguskowa Kuchnia
BISZKOPT Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE + FILMIK 131

Letnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki.  BISZKOPT :  4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju  1 szklanka mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  MASA(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.  Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż,  na dwie połówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy.  Żelatynę rozpuszczamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto francuskie z budyniem i owocami 180

garach czy piekarniku. Ale na deser każdy ma ochotę :) Dlatego zapraszam na przepis, który nie wymaga może zbyt długiego siedzenia przy gorącym, ale smak wynagradza nam wszystko :)  Składniki: ciasto francuskie opakowanie budyniu  1/2 l mleka owoce - maliny i borówki (ale mogą być Wasze ulubione) Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180-200 st - zobacz co jest napisane na opakowaniu ciasta(...)francuskiego :)  formę wysmaruj masłem i rozłóż na niej ciasto  ciasto nakłuj widelcem tak żeby nie wyrosło  - piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 20 min) budyń ugotuj w mleku zgodnie z informacją na opakowaniu i ostudź - aby nie powstał kożuch przykryj budyń folią spożywczą gdy już ciasto i budyń ostygną na ciasto wyłóż budyń i ułóż owoce

Gotowanie z pasją
Ciasto z gruszkami i cukinią 107

Polecam Wam rewelacyjne ciasto z gruszkami i cukinią. Wilgotne, delikatne i korzenne w smaku. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Najlepsze do ciasta będą gruszki twarde, ale można zamienić je również na jabłka. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie swoje opinie w komentarzach. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA, które Wam polecam. W te upały, które ostatnio(...)panują polecam również ciasta bez pieczenia, które również w tej zakładce wyszukacie. Składniki 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka wielkości L 3/4 szklanki cukru kryształu 150 ml oleju 1 średnia cukinia (dałam żółtą) 4 małe gruszki Cukinię zetrzeć

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 200

Rewelacyjne ciasto! Lekkie, nie za słodkie, bardzo delikatne. Kruche ciasto, lekka pianka i owoce w niej zatopione, które smakują rewelacyjnie. Smak uzależnia ;) Dobrze smakuje także z innymi owocami, nie tylko z malinami. Pewnie znacie to ciasto, ale i tak je polecam, rozpływa się w ustach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 137

Ciasto jest bardzo gęste. Na tyle, że przy pierwszym podejściu próbowałam bardzo mocno rozłożyć je na większej blaszce i najzwyczajniej w świecie się nie udało. Ratowałam eksperyment przekładajac całość do mniejszej - kwadratowej 20cm. I wyszło niestety wyokie. Pyszne, ale za wysokie...  Ale takie ma być! Gęste, a nie za wysokie :). Zawiera sporo borówek i jest dla nich, i dodatkowego(...)soku, 'rusztowaniem'. Naprawdę nie potrzeba dolewać dodatkowego mleka, czy dorzucać jajek... Tyle tylko, że wolałabym większe, ale cieńsze ciasto, dlatego następnym razem spróbuje jeszcze raz rozklepać je w większej foremce.       Przepis z bloga Cookies and Cups . Składniki: (tortownica 23cm, lub blaszka kwadratowa 23cm, a w ostateczności 20cm) na kruszonkę 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/3 szklanki + 3 łyżki

Lejdi of the house
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 119

możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób. Przepis ten jest wbrew pozorom bardzo prosty. Jeśli tylko potrafimy upiec biszkopt, to na pewno się uda. Dodatkowo ciasto wymaga odpalenia piekarnika na maksymalnie 15 minut, więc nawet w tak gorące dni, jak teraz, możemy się za niego zabrać. * SKŁADNIKI na 10-12 porcji Rolada biszkoptowa: 4 jajka(...)cukru 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki

Food Square
KRUCHA ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM I OGÓRKAMI 202

zupełnie na nic nie mam ochoty , jest upalnie .  Dlatego postanowiłam przygotować szybki obiad , gdzie nie będę musiała za długo być w kuchni.  Pyszna rolada na gotowym kruchym cieście z mięsem mielonym i ogórkami idealnie wpasowała się w mój dzisiejszy nastrój.  Polecam Wam Serdecznie , nie dość , że jest łatwa w przygotowaniu , szybka  to również smakuje rewelacyjnie(...)polubienia mojej strony na FB oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI : 1 opakowanie ok 380 g ciasta kruchego 300 g mielonego mięsa ja dałam wołowe 1 cebula 3 ogórki małosolne 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 15 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki przyprawy

Gotowanie Patki
Maślankowe drożdżówki z truskawkami 121

tłuszcz do posmarowania blaszki 1 małe jajko 1 łyżka mleka Jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, wyjmij je z lodówki na co najmniej 5 godzin przed robieniem ciasta. Masło rozpuść w rondelku. Odstaw do wystudzenia. Mąkę przesiej do dużej miski. Na środku mąki zrób dołek sięgający dna miski. Do dołka rozkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru(...)rozpuść cukier i cukier waniliowy. Do miski z mąką i zaczynem wlej maślankę, dodaj sól i wbij jajka, wymieszaj. Dodaj ostudzone masło, mieszaj łyżką, aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Wyrabiaj ciasto łyżką drewnianą, starając się "wpompować" w nie jak najwięcej powietrza (około 15 minut). Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przygotuj

Delicious Place
Strucla serowa z rumem i malinami 125

Składniki: (blaszka keksówka o wym. 10 cm. x 29 cm.) Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/3 szkl. letniego mleka Ciasto 350 g, mąki pszennej 65 g. drobnego cukru 2 małe jajka 2/3 szkl. letniego mleka szczypta soli 40 g. margaryny (lub masła) Masa serowo-rumowa 300 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka, najlepiej(...)cukrem. Wlej mleko i wsyp mąkę. Mieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą i dobrze połączą z mąką (nie powinno być żadnych grudek). Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto: 2 jajka rozbełtaj widelcem razem z cukrem. Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj. Dodaj jajka z cukrem, letnie mleko

Delicious Place
Placek budyniowy z dynią / Pudding cake with pumpkin 160

sitko, wystudź, syrop zachowaj. Do wystudzonego budyniu dodaj dynię i listki tymianku cytrynowego, wymieszaj delikatnie. Kruszonka: Składniki na kruszonkę włóż do miski i wyrób ręką, aż powstaną grudki ciasta. Spód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka i śmietanę. Chwilę siekaj a następnie szybko wyrób kruche(...)ciasto. Ciastem wylep dno tortownicy wysmarowanej odrobiną masła. Wstaw do lodówki na 30 min.  Ciasto podziurkuj widelcem w kilku miejscach. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 10 minut.  Wyjmij i na podpieczony spód rozłóż równomiernie budyń z dynią. Na budyniu rozsyp kruszonkę. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 30 minut. Wyjmij

Delicious Place
Proste i zdrowe ciasto z jabłkami 158

Ostatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto z dodatkiem tych właśnie owoców. Przepis jest bardzo prosty i pewnie wiele osób robiło podobne ciasto na szybko :). Ciasto nie zawiera  niezdrowego  tłuszczu, cukru i białej mąki, za to jest miękkie(...)wilgotne. Jabłka nadają słodyczy a przyprawa korzenna podkreśla smak.  W przepisie użyłam mąki owsianej, którą bardzo lubię, ale z pewnością sprawdzi się też inna. Śmiało można wykonać ciasto w wersji bezglutenowej np. z mąką gryczaną.   Idealne ciasto kiedy nie mamy dużo czasu ani chęci na spędzanie dnia w kuchni, ale za to ochotę na coś słodkiego

Healthy food explorer
Brownie z fasoli (bez cukru, tłuszczu i mąki) 157

coś bardzo czekoladowego, ale przy okazji szybkiego i pożywnego. Na blogu przepis jednak do tej pory się nie pojawił, nie wiem nawet czemu wcześniej nie było okazji, bo to ciasto po raz pierwszy robiłam już bardzo dawno temu.  Zresztą to jedno z popularniejszych dietetycznych ciast i naprawdę jest ono rewelacyjne. Na blogu znajdziecie też pyszne brownie z fasoli(...)formie muffinek - doskonałe na słodką przekąskę do pracy czy szkoły.  Ciasto z fasoli uwielbiam nie tylko za smak, ale też za szybkość przygotowanie. Wystarczy wszystkie składniki zblendować, wsadzić do piekarnika i po 40 minutach ciasto gotowe (nie licząc oczywiście oczekiwania na przestygnięcie ciasta ;).  To brownie jest jak dla mnie idealne - wilgotne, miękkie i mocno czekoladowe. Aż ciężko uwierzyć

Healthy food explorer
Ciasto owsiane z borówkami i czekoladą 122

Dziś zapraszam bardzo szybki, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które przy okazji jest zdrowe nie zawiera cukru ani tłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako(...)jest bardzo prosty, użyłam mrożonych borówek, ale dobrze sprawdzą się każde inne owoce, a w sezonie oczywiście najlepsze będą świeże.  I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw

Healthy food explorer