ciasto - 160969 przepisów (strona:1760/10732)

Zdrowe Muffiny Bananowe z orzechami ,sezamem i popping z amarantusa,idealne na śniadanie lub przekąskę 122

bananową do mąki.  Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.  Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko . Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości , każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami. Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika . widać  kawałki(...)zagadnienie drugiej kategorii, warto ją poznać, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar przygotowywać te słodkości w domu. Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffin był kiedyś rodzajem bułeczki, a babeczka to miniaturowe ciasto. Pierwsza rzecz, która odróżnia muffina od babeczki, to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffiny powstaje przez początkowe oddzielenie składników mokrych (np. olej, starta marchewka) i suchych (np. mąka, proszek

w mojej kuchni
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 178

iękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych  1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie(...)lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o wymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia

Smak mojego domu
Red Velvet Cake 250

Moje ciasto Red Velvet przysporzyło mi wiele problemów. Przy trzecim podejściu miałam już dość, ale coś mi mówiło, że nie powinnam tak łatwo odpuszczać ;). W sumie piekłam ciasto aż 5 razy! Chyba pobiłam rekord ;). Bliska sukcesu byłam już za czwartym podejściem, ale ostatni blat ciasta okazał się trochę za mokry. Abyście

Słodki Pomysł
Ciasto żołądek 193

Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować(...)tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem.  Na środku trochę jej rozgarnąć i w zrobione miejsce wyłożyć ciasto z kakao. Także na nim na środku zrobić miejsce na ciasto z kisielem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto Delicje 230

Ciasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe(...)malinowe. Każdy z nich, według mnie jest Więcej... Artykuł Ciasto Delicje pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 146

Dziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą  prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę  w ustach z każdym kęsem . Smacznego!  SKŁADNIKI(...)Ciasto 330 g m ą ki pszennej   200 g oleju 100 g grubo startych buraków  100 g grubo startej marchewki  100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska

La grande e la piccola cuoca
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 189

Parówki w cieście francuskim to prosty i szybki sposób na przygotowanie dobrej przekąski czy kolacji. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z ketchupem, musztardą czy sosem czosnkowym. Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej.  Przygotowanie parówek w tej formie wbrew(...)pozorom wcale nie jest skomplikowane. Trzeba tylko delikatnie rozcinać ciasto z parówką by nie przekroić jej do końca. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 1 opakowanie ciasta francskiego * 8 parówek * ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę.  Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego

Zrób to smacznie
Chrust (faworki) 111

Uwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki(...)łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem, a gdy się spłaszczy składamy na pół i znowu

PatiGotuje
Galette des Rois na Święto Trzech Króli 172

mamą telewizję śniadaniową, a jak to w śniadaniówce bywają od czasu do czasu osobowości kulinarne. Prezentują one często ciekawe przepisy. Jednym z nich były przepisy Jurka Nogala na dwa ciasta związane z świetem Trzech Króli. Upiekłam więc jedno z nich - Galette des Rois. Jako że miałam tylko jeden płat ciasta XXL (a potrzebne były dwa koła) , wycięłam jedno koło(...)górny płat (miał byc ponacinany) posklejałam z trójkątów zrobionych z resztek ciasta. Galette des Rois 2 koła z ciasta francuskiego 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki amaretto 1 jajo (rozkłócone do posmarowania) 1 migdał w całości  Płatki migdałowe i kuleczki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj masło

Gotuj Sam!
Ciasto z kaszą manną i wiórkami kokosowymi 205

Ciasto znalazłam na blogu Marty , a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty.  Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu(...)łyżki kaszy manny 1/2 szkl. wiórków kokosowych Mleko zagotować, dodać miód, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe, mieszać do momentu aż masa stanie się gęsta.  Sposób Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy

Kuchenne aromaty
Ciasto kokosowo - budyniowe 148

Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek przesiać przez sitko połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać

Passions hobbies life
Klasyczne czekoladowe brownie 111

Brownie to ekstremalnie czekoladowe ciasto dla wszystkich czekoladoholików. To najbardziej czekoladowy smakołyk jaki znajdziecie na tym blogu. Do przyrządzenia ciasta zużywamy aż 3 tabliczki czekolady. Klasyczne brownie powinno być mokre, „gliniaste” w środku i chrupiące na górze.  Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy(...)ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.   Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka w USA.  Przepis lekko zmodyfikowałam przeliczając proporcje z „cup” na g, gdzieniegdzie lekko zaokrąglając.  Na blogu znajdziecie też inny przepis na brownie , tym razem z orzechami laskowymi

Rusty Fork
Sernik kajmakowy z migdałami 138

pyszne ciacho. Dostał mi się rano kawałek do kawy i chyba jeszcze raz się położę i zobaczymy czy historia się powtórzy :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść(...)kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy

Apetyczna babeczka
Kabanosy w cieście francuskim 180

Kabanosy w cieście francuskim, to fajna przekąska na każdą imprezę tak naprawdę. Zrobiłam ją na sylwestra, bo akurat ciasto mam zawsze w lodówce, mąż kupił kabanosy, ja zapomniałam, że kupił i również kupiłam i tak stwierdziłam, że zrobię im tak na próbę takie w cieście. Syn był zachwycony, jadł je solo i z sałatką. Już zamówił na urodziny takie same(...)Polecam, bo fajnie smakują takie w cieście :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego kabanosy (ja zużyłam prawie 3 opakowania) 1. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy pionowe paski o szerokości 1 cm. Obwijamy nim kabanosa. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 3. Pieczemy około 20-25 minut. Ciasto musi nam się ładnie zarumienić :-) Studzimy

kruche babeczki
Ciasto z mąki kokosowej z ananasem | FIT ciasto 141

ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej wersji. Jednym słowem, z okazji zbliżających się postanowień noworocznych, mam dla Was przepyszne, proste i szybkie FIT ciasto z mąki kokosowej. Wilgotne, delikatne, bardzo kokosowe z dużymi kawałkami słodkiego, soczystego ananasa. Wszystko w myśl hasła: smacznie, zdrowo, kolorowo. Koniecznie przetestujcie, myślę, że deser w takim wydaniu jest(...)stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kuchennych eksperymentów. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1/4 świeżego ananasa 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1) Ananasa obrać, usnąć twarde części i pokroić

Fitsweet.me