ciasto - 160969 przepisów (strona:1758/10732)

Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 125

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier + jajko do posmarowania(...)cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1.  Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.   2.  Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę

Szalona Kuchnia Eweliny
Błyskawiczne ciasto cytrynowe 204

Ciasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. 1 margaryna bezmleczna (250 g) 1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cytryny Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do miseczki wyciskamy sok z cytryn, a następnie ścieramy do niej skórkę(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy szklankę mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i startą skórkę cytrynową i dosypujemy drugą szklankę mąki. Mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Gotowe

Dieta bez mleka
Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym 179

Witajcie :) Ostatnio miałam ochotę na jakieś nie typowe ciasto, biszkoptowe się przejadły serniki też :) Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich. Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre. Zapraszam :) Składniki(...)ciasto ucierane : 200 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 125 g masła 150 ml kefiru 1 łyżka soku z czarnej porzeczki Hortex 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na budyń : 750 ml soku z czarnej porzeczki Hortex 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem : 660 g śmietany 18 homogenizowanej kwaśnej 1/2 szklanki cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową 2043

Brownie z kremem śmietanowym i domową frużeliną wiśniową to pomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć(...)ciasto czekoladowe składa się z dużej ilości czekolady i masła, a wiadomo, że powyższe składniki w niskiej temperaturze mocno twardnieją).  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: brownie niepełna kostka miękkiego masła (180 g) 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g) 3 jajka  1 szklanka drobnego cukru do wypieków (220 g) 2/3 szklanki mąki

Ugotować
Pizza wianuszek 108

Święto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który zawsze wychodzi, a dodatki to czysta inwencja twórcza. Potrzebujemy (2 wianuszki): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut. Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 177

Uwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto(...)miksujemy i przekładamy do lodówki (w Thermomixie 10s/obr.6). Mleko podgrzewamy z drożdżami i cukrem (2min 30s/37’C/obr1). Dodajemy mąkę, masło, jajko, żółtko i sól. Porządnie wyrabiamy na gładkie ciasto(2 min/opcja wyrabiania). Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy

Mienta blog
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 117

posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące. Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C. Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości(...)grubości ok.1,5-2 cm, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przy pomocy ostrego noża pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 5-10 minut. Pozostaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 144

pełnowymiarowe, z przepisu mojej Teściowej- bardzo puszyste, hiszpańskie churrosy , lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób.  Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym. Są bardzo puchate i takie lekkie. Siostrzeniec miał dzisiaj ucztę! PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI GNIAZDKA składniki: - 100 g margaryny - 200 ml wody(...)szczypta soli - 5 jaj rozmiar L - 700 ml oleju rzepakowego do smażenia W rondelku zagotuj wodę z margaryną. Wsyp sól. Wsyp na wrzątek mąkę i całość wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto jest gęste. Wystudź ciasto do temperatury ciała. Dodawaj po jajku i ucieraj robotem kuchennym. Ciasto powinno być błyszczące i być konsystencji gęstego kremu. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką

SMYKWKUCHNI
Najlepsze pączki 7614

ciepłego mleka wbijamy 5 jaj – mieszamy rózgą, dodajemy esencję waniliową oraz rum – ponownie mieszamy. Całość wlewamy do miski z mąką i zaczynem. Mieszamy do połączenia składników i dalej wyrabiamy ciasto robotem (ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy porcjami olej. W tym momencie dosypałam jeszcze ok. ½ szklanki mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski (do rąk będzie się jeszcze trochę(...)lepiło) przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15 minutach ciasto chwilę zagniatamy (już ręcznie), przykrywamy i odstawiamy już do wyrośnięcia (rosło w piekarniku w temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości

mojewypiekiinietylko
ciasto do porannej herbaty 131

dealne ciasto do herbat y i bardzo proste do zrobienia ! Jest to pyszne ciasto, miękkie i lekkie jak ob ł ok !! Przygotowuje się szybko , skrobia ziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste(...)dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru. Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe.  Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę pi ekarnika do 160 ° C i przez około 35-40 minut ( może być już

w mojej kuchni
Ucierane ciasto kokosowe z rodzynkami 116

Bardzo smaczne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać. Idealne dla smakoszy kokosu i rodzynek. Składniki: Ciasto ucierane : 25 dkg margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao 5 dkg rodzynek Masa kokosowa: 20 dkg kokosu 12 dkg margaryny pół szklanki mleka pół szklanki cukru(...)Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dajemy ją na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masło, kokos, mleko i cukier zagotowujemy i rozsmarowujemy

Kuchnia u Bietki
Torcik kokosowy 136

Delikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka(...)nich kokosanki , ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka?  Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje wystudzenie blatów kokosowych i schłodzenie później zrobionego

Kuchcik gotuje
Banoffee 163

Składniki: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli – 2 łyżki cukru nadzienie: – 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego – 4 banany – 250g serka mascarpone – 200g śmietanki 36 % – 1,5 łyżki cukru pudru – gorzka czekolada lub kakao do posypania – garść orzechów włoskich Przygotowanie: Przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wody(...)gotujemy przez 2h. (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Ostudzić. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę). Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto

I LOVE LIFE
Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi 478

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;) Składniki na tortownicę o śred 21 cm Ciasto czekoladowe: 100 g masła 180 g cukru 3 całe jajka 250 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml letniego mleka 1 i 1/2 łyżki kakao 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej Serowo kokosowe kulki(...)łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady lub 4 łyżki mleka w proszku 1 i 1/2 łyżki mleka 1 łyżka masła/margaryny 1 i 1/2 łyżki cukru Ciasto czekoladowe 1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. 3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Pizzerinki z ciasta drożdżowego 186

Ciasto drożdżowe kojarzy mi sie z domowymi wypiekami mojej Babci. Ni musimy go jednak zjadać w postaci słodkości. Przecież wszyscy uwielbiamy pizzę! A jej mini wersje dodatkowo w swojej łatwości podziału z pewnością dostosują się niejednokrotnie jako przekąska na wielu spotkaniach, czy imprezach :) Komu pizzę? ;) Składniki na ciasto (wycho dzi 8 większych lub 10 mniejszych mini pizz): 20 g świeżych(...)powstania jednolitej konsystencji. Przykrywamy kubek ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu w miejsce.   Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski i ugniatamy z wyrośniętym rozczynem, wodą i oliwą. Ciasto powinno być jednolite i zwarte (najlepiej wyrabiać je ręcznie ok 10-15 minut. Im dłużej wyrabiane ciasto, ty późnij po upieczeniu pulchniejsze). Ciasto odstawiamy rónież pod przykryciem w ciepłe miejsce

ChilliJemy