ciasto - 160969 przepisów (strona:1755/10732)

Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis 115

gram krewetek 80 gram owoców morza ½ szklanki grzybów shiitake ( lub inne ) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego imbir sos sojowy świeża kolendra Składniki na ciasto: (około 12-15 pierożków) 1 szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki wody 1 ½ łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Krewetki, owoce morza gotujemy lub smażymy. Grzyby zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Odsączamy wrzucamy(...)blendera razem z krewetkami, owocami morza i pozostałymi składnikami, blendujemy do uzyskania jednolitego farszu. Ciasto: Mąkę ziemniaczaną zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy łyżką, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 10minut. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Tutaj trzeba trochę się nagimnastykować i ugniatać, aż przestanie się kleić do rąk i pozostanie dość elastyczne. Urywamy małą kulkę ciasta, rozwałkowujemy na kształt małego naleśnika

PaleoLife
WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z 197

Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna  wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru. Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł(...)śmietany kremówki - 200g czekolady deserowej Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksem śmietany (u nas bez) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Królewiec mojej mamy 962

Pieczenia ciast uczyłam i uczę się od dwóch niezwykłych kobiet – mojej mamy i mojej teściowej. Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki(...)margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.   Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej

MojaQchnia.pl
Ciasto kokosowo - limonkowe 148

Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje(...)zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut

Opowieści z piekarnika
Sernik Bez Sera 96

Pyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 6 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru kryształu cukier waniliowy szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ: 1200g śmietany kwaśnej 18% 1 szklanka cukru(...)budynie śmietanowe (po 40g) 6 białek szczypta soli WYKONANIE: 1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części, 1/3 - włożyć do zamrażarki na pół godziny. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć 2/3 ciasta. Włożyć do piekarnika do temp.190* na około 15min. aby ciasto delikatnie podpiec. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier

Dziś Ja gotuje
Tarta normandzka z jabłkami 193

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano(...)kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 122

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej   125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej   50 g bitej  śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla(...)Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
CIASTO KRÓLEWSKIE 114

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko(...)święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały

Kuchnia MagdaLeny
Mini chlebki do koszyczka 154

cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto(...)powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. W ciągu tego czasu powinniśmy przynajmniej 2 razy go „odgazować”. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski. Po tym czasie

PatiGotuje
Babka majonezowa z budyniem 168

Przepis na babkę majonezową, przyniosła pewnie z pracy moja mama naście lat temu. Mam jeszcze oryginalną kartkę, z połową strony zatłuszczoną, z licznymi plamami i śladami po cieście. I wiecie co? Uwielbiam takie przepisy! Jak trafiam na taką kartkę to od razu wiadomo, że ten przepis był robiony wiele razy, a więc musi być dobry! Do tego jak pomyślę(...)Taka kartka to naprawdę kawał fascynującej historii. Ale wróćmy do babki. W składzie babki mamy majonez, zamiast tradycyjnego tłuszczu. Na oryginalnej kartce, widnieje nawet „Majonez babuni”, ale ciasto udaje się równie dobrze z każdego innego Do ciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam

Mieszam w Garnku
Wegański mazurek daktylowy. 109

weekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję(...)pieczenia ciast zapoczątkowałam ja, i to dopiero będąc w ciąży odezwał się u mnie ten talent, więc zawsze były u nas ciasta kupione, ale mazurka nigdy. Składniki na kruche ciasto ( możecie wykorzystać również ten przepis ): 300 g mąki pszennej 150 g zimnego oleju kokosowego 1 banan 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść na dużym blacie

greenscarf
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 127

pierogi według przepisu Agaty. Klasycznie i rodzinnie Pierogi to klasyczne danie rodzinne. Agata proponuje tradycyjny przepis. Z podanej przez nią porcji wychodzi około 65 pierogów (ilość zależy od grubości ciasta, z którego będziemy wykrawać krążki oraz od średnicy tychże krążków). Agata podpowiada też, jak najlepiej przechowywać pierogi, które nie zostaną zjedzone (choć rzadko się to zdarza!). Oto jej rada: pierogi(...)historia kolejny raz uobecnia się na talerzu. Pierogi ruskie to danie klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody o temp. pokojowej 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Karmelek 494

ciasto karmelowe piekłam już jakiś czas temu, ale przepis się zawieruszył i zupełnie zapomniałam podzielić się nim z Wami. Nadrabiam zaległość, bo ciasto pyszne! Ciasto Karmelek jest słodkie, bo to przysmak dla wielkich łasuchów. Dodatek kajmaku do obu kremów i cukier trzcinowy użyty do biszkoptu nadaje całemu ciastu karmelowy smak. Kajmak łatwo zrobić w domu, bo wystarczy puszkę mleka skondensowanego(...)słodzonego gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. W sprzedaży są też gotowe kajmaki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu. Jesteś łasuchem? Lubisz słodkie ciasta z kremem ? W takim razie ciasto Karmelek jest właśnie dla Ciebie! Zobacz też przepis na mazurka z kajmakiem (klik,klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 166

Ciasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą.  Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść(...)prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia

Smakołyki Asi
Pieczone parówki w cieście francuskim 215

Opis pieczone parówki w cieście francuskim: Pieczone parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska. Nie jest to bardzo wykwintne ani skomplikowane danie. To właśnie w jego prostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili(...)ketchup Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy trójkąt smarujemy sosem chili lub ketchupem. Następnie na to układamy plasterek sera oraz parówkę. Całość zawijamy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 10-15 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Artykuł Pieczone parówki w cieście francuskim pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne