Kolejne już ciasto ze zbiorów s.Anastazji i kolejne,które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Pyszne,miękkie miodowe blaty przełożone budyniową masą i jabłkami. Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części(...)wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
Niespełnione zdolności kulinarnepozostałymi składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią. Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach. Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce) - 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania - 50 g drożdży - 1/2 szkl cukru - 4 żółtka - 2 białka - 120 ml mleka(...)rozczyn, białka, żółtka i cukier, zacznij wyrabiać na małych obrotach. W mikrofali lub w rondelku rozpuść masło, dodaj do masy. Masło nie może być gorące! Rada dla początkujących: Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt twarde dodaj 2 łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność powietrza, dlatego zbadaj ciasto ręką
SMYKWKUCHNIPyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu. Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych(...)nadającą wypiekom ciekawy posmak, doskonale komponujący się z przyprawami korzennymi. Dodatkowo, jeżeli chciecie, aby ciasto było jeszcze bardziej FIT zamiast cukru trzcinowego użyjcie ksylitolu. Jednak według mnie lekko karmelowy smak brązowego cukru wyjątkowo tutaj pasuje i wspaniale dopina całość – ostatecznie wybór należy do Was. Tak czy inaczej koniecznie spróbujcie. Imbirowo-kardamonowe ciasto z persymoną Składniki (forma
Fitsweet.meTort orzechowo - kajmakowy przygotowałam na urodziny swojego męża, który jest miłośnikiem kajmaku. Niesamowity smak, dużo kalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując. Dodatkowo 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g kajmaku orzechy włoskie do dekoracji Ciasto przekroić na trzy blaty. Odłożyć 4 łyżki kremu, a resztę podzielić na dwie równe części. Układamy blat ciasta Smarujemy kremem Przykładamy kolejny blat ciasta Wykładamy krem Przyciskami kolejnym blatem ciasta
O kuchni z uczuciemburak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki(...)minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką
W Mojej Kuchni LubięNietypowe ciasto, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Zamiast płatków warto spożywać otręby, które zawierają więcej błonnika, nawet w ciastach. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie/Średnie Witajcie. Przepraszam Was bardzo za tak długi czas mojej nieobecności na stronie. Mam tyle na głowie teraz za granicą, że mój czas wolny jest ograniczony do minimum :( Postaram się już coraz częściej dzielić z Wami(...)pysznymi przepisami oraz ciekawostkami. Zauważyłam, że rzadko spotykane są ciasta do których wykorzystuje się otręby. W większości są to mniejsze desery. A szkoda, bo w cieście smakują również bardzo dobrze, a co ciekawe dają efekt chrupkości. Ten kto spożywa na co dzień otręby to wie, że są niczym malutkie kamyczki które nawet po namoczeniu są wyczuwalne i nie robią się
Zdrowie i pysznie na talerzuRewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny(...)szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Szalona Kuchnia EwelinyKilka dni temu zgłosił się do mnie mój serdeczny przyjaciel Damian, z którym studiowałam z prośbą o upieczenie ciasta dla jego biura pośrednictwa kredytowego dFinance.pl . Oczywiście nie mogłam mu odmówić, a poza tym była to idealna okazja do upieczenia i sfotografowania ciasta pijana śliwka – notabene jednego z moich ulubionych ciast Z Damianem poznaliśmy się na studiach i odrazu złapaliśmy(...)czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Kiedy lekko zmiękną ściągamy z ognia, dodajemy wódkę i odstawiamy na całą noc, żeby owoce wpiły syrop. Na drugi dzień przed pieczeniem ciasta przekładamy śliwki na sitko, żeby dobrze obciekły. Później pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo
PatiGotujeDostawa błyskawiczna. Ja jestem bardzo zadowolona. A od dziś będą pojawiały się przepisy z produktami SKWORCU u mnie na Blogu. Ciekawi? Zapraszam :) Dziś Mikołajki i u Nas propozycja pysznego Ciasta Kawowego :) o tak z Kawą Bananową :) Pysznie i słodko. Polecam . SKŁADNIKI NA CIASTO : FOREMKA 26 cm na 15 cm lub 28 cm na 18 cm 4 łyżeczki(...)zimną Kawę , rozstopione masło , jajka. Całość dokładnie mieszam za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masa będzie gęsta. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia ( musi wystawać poza blachę). Następnie wylewam ciasto. Piekę do tzw suchego patyczka ok 40 minut w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Kiedy ciasto się upiecze, czekamy aż przestygnie. Zdejmujemy papier. Ciasto przekrajamy wzdłóż i smarujemy
Gotowanie PatkiWiększość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła) 2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180* około 40-45min. 3. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 4. Po przestygnięciu ciasto szpinakowe przecinamy na pół, dolą
Dziś Ja gotujezwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżka śmietany (opcjonalnie) Masa Serowa: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr(...)waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy
Słodka StronaKrótki zestaw ciast, które warto przygotować na świąteczny deser. U mnie na Święta Bożego Narodzenie zawsze musi być ciasto z makiem, piernik, miodownik i sernik. Wybrałam kilka propozycji, które cieszą się największym powodzeniem. Jeśli nic tu nie znajdziecie, zajrzyjcie do zakładki Na słodko → Ciasta , gdzie jest dużo większy wybór różnych ciast do pieczenia i bez pieczenia. Ciekawa jestem, jakie ciasta(...)królują na Waszym świątecznym stole? Sernik gotowany Sernik z rodzynkami Seromakowiec bez spodu Piernik z masłem orzechowym i marmoladą Piernik wyśmienity Piernik z powidłami Ciasto czekoladowe z serem Ciasto orzechowiec Miodownik z kremem z kaszy manny Pleśniak
Kuchcik gotujeCiasto które każdy zrobi i zawsze wychodzi. Krem jest tak pyszny że nawet moja córeczka która nie lubi budyniu ciastem się zajadała. Składniki: Krem - 500 ml mleka - 4 żółtka - 100 g cukru - 50 g mąki - łyżeczka ekstraktu waniliowego Mleko zagotować. W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę i i dokładnie miksować. Masę wlewamy(...)mleka i dokładnie mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając rózgą. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto - 300 g mąki - 100 g cukru - 100 g zimnego masła - 1 jajko - 1/2 paczki proszku do pieczenia Do miski dajemy mąkę, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę. Całość rozcieramy w rękach aby wszystkie składniki tak jak na ciasto ucierane
Kulinarne życieCiasto ze szpinaku (którego wcale nie czuć) z dodatkiem skórki z cytryny oraz rodzynek – świetny wybór na coś słodkiego do kawy, dla rodziny, bliskich, na imprezę – polecam:) Zielone ciasto z rodzynkami to prosty przepis na ciasto na jedną keksówkę, które zachwyci każdego swym smakiem i wyglądem, zgadzacie się?;-) Nie można nie spróbować! Przepis na ciasto na keksówkę(...)połączenia. Do zielonej masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny, wymieszaj do połączenia składników. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności
Zasmakuj Kuchni