smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki i tak dobrze będą wyglądać oraz smakować. Polecam… (przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Rogaliki z Dżemem Składniki(...)około 24 sztuki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 8 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g około 250g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka wody cukier puder do posypania Przygotujemy zaczyn
Mała CukierenkaTarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się(...)Poza tym, dobrze komponuje się z delikatnym w smaku serem mozzarella. Całość dopełniają zioła. To wszystko sprawia, że tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy
Kuchnia MagdaLenypolewy, ponieważ musi ona wystygnąć. Polewa : - łyżka masła, - 2 łyżki cukru waniliowego, - 3 łyżki mleka, - około 80 g wiórków kokosowych. Składniki polewy podgrzewamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto białe : - 75 g masła, - 100 g cukru ( w tym waniliowy ), - 4 białka, - 150 g mąki, - 4 łyżki mleka, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate(...)wiórków kokosowych. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać po jednym białku i ucierając wsypywać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec wsypać wiórki, zamieszać i ciasto wlać do formy. Ciasto żółte przygotować w tej samej misce. Ciasto żółte : - 25 g masła, - 50 g cukru, - 4 żółtka, - 100 g mąki, - 1 mały budyń waniliowy, - 2 płaskie łyżeczki
Przepisy MikołajaPrzepis na to ciasto mam od koleżanki. Długo czekał w kolejce do upieczenia ale w końcu się doczekał ;) Ciasto świetnie nadaje się do codziennej kawy, czy na wycieczkę. Możecie do niego dodać dowolne bakalie i będziecie mieć pewność, że za każdym razem będzie świetnie smakować. Ciasto: 250 g margaryny 250 g cukru pudru 10 jajek 40 dag mąki pszennej(...)bakalii (orzechy, rodzynki, morele) Poncz: 1 szkl wody sok z 1 cytryny Pomada cytrynowa: 1 białko 300 g cukru pudru 60 g miękkiego masła sok z 1 cytryny Ciasto: Składniki w temperaturze pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać na zmianę jedno jajko i jedno żółtko (białka zostawić). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem
Smakołyki Asiidealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :) Smacznych wypieków Wam życzę i miłej niedzieli :) Iza :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła lub margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy(...)szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 jajek 1 szklanka ajerkoniaku 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąką pszenna do posypania stolnicy kolorowa posypka według uznania kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy
Izabelawkuchniwersja. Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy. Najlepszy na drugi dzień. Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie. Nie da się nie pokochać tego ciasta. Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu 1/4 kostki masła 4 łyżki gęstego jogurtu(...)włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody Przygotowanie: W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i pieczemy pierwsza część przez ok. 20 min. Orzechy podprażamy z miodem, masłem i wodą. Wbijamy je w drugą
Czarnawisienkagofrownicy. Podane ze śmietaną i czekoladą, z nutą pomarańczy są obłędne. Najlepsze jeszcze ciepłe. Tradycja się nie obrazi jak podamy je w trochę innym wydaniu w postaci świetnego deseru. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka L 1 łyżka cukru trzcinowego 80 g masła 250 ml wody szczypta soli 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej pozostałe: 250 ml śmietany(...)czekolady gorzkiej 100 ml mleka 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej 4 łyżki cukru trzcinowego olej kokosowy Ciasto: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło i zagotowuję. Do gorącej wody dodaję mąkę i mieszam cały czas energicznie drewnianą łyżką aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka około 30 sekund. Odstawiam z ognia i lekko studzę. Do ciepłego ciasta
wesoła kuchniazalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem. Robimy w środku wgłębienie, stopniowo wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto uzyska jednolit ą konsystencję, dodajemy jajko oraz szczyptę soli . Na koniec dodajemy miękkie masło, po kawałku, nie wrzucamy całości. Wyrabianie ciasta powinno(...)trwać ok. 15 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Fate sciogliere il lievito di birra in latte tiepido, mescolando bene il tutto. Setacciate in una ciotola le farine con lo zucchero. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina
La grande e la piccola cuocamieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem. Robimy w środku wgłębienie, stopniowo wlewamy rozczyn, letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto uzyska jednolit ą konsystencję, dodajemy szczyptę soli a n a koniec miękkie masło, po kawałku . Wyrabianie ciasta powinno trwać(...)minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Fate sciogliere il lievito di birra in latte tiepido, mescolando bene il tutto. Setacciate in una ciotola le farine con lo zucchero. Versate il composto di lievito e l'acqua tiepida al centro della fontana di farina
La grande e la piccola cuocabyły pyszne. ..no własnie były. .. bo już nie mają tego samego smaku, co kiedyś. Teraz w ustach czuć tylko cukier, który zgrzyta między zębami. Dlatego taką alternatywą jest domowe ciasto Milky Way upieczone na puszystym, czekoladowym biszkopcie. Krem najlepszy, puszysty i bardzo mleczny. Jednym słowem MNIAM 😋 Ciasto tak szybko znikło, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć. PRZEPIS Ciasto(...)proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 35-40 min. ( do suchego patyczka ). Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Krem 🌿 200 ml. mleka 🌿 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze z biedronki Mlekovita 250 g. ) 🌿 2/3 szkl. cukru pudru 🌿 250 g. bardzo miękkiej margaryny
Kuchnia PaulettesSkładniki na ciasto: 500 g mąki chlebowej typ 750 ( u mnie 350 ml lekko ciepłej wody 50 oleju rzepakowego 8 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczka soli Składniki na pesto: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki oleju słonecznikowego(...)sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ze składników na chleb zagnieść ciasto Do dobrze wymieszanych składników sypkich z drożdżami dolewaj stopniowo wodę, cały czas wyrabiając Ciasto nie będzie klejące, lecz gładkie i zwarte Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godz. w ciepłe miejsce Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na duży kwadrat o grubości 1/2 cm Rozsmaruj pesto
Proste Potrawydokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę , delikatnie wymieszaj (najlepiej rózgą cukierniczą ) i ubite na sztywno białka z odrobiną soli, ponownie delikatnie , ale dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia ( boki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką ) blaszkę , równo rozsmaruj. Piec w nagrzanym piekarniku ( góra - dół ) 150 C przez około 90 - 100 minut. Jeśli chcesz(...)sernik nie popękał wstaw do piekarnika małą miseczkę z wodą , wtedy para wodna zapobiegnie popękaniu ciasta. Pod koniec pieczenia obserwuj czy sernik jest już ładnie z góry zarumieniony. Powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwi piekarnika, dzięki temu zabiegowi sernik mniej opadnie. Kiedy ciasto przestygnie wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdyby
Przepisy i porady kulinarneWitajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego(...)mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni około 34 minuty, należy jednak zawsze sprawdzić wykałaczką bo każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto mango to ciasto o smaku mango , z kremem o smaku mango. Swój kolor zawdzięcza mango :) Ale nie jest to słodkie, mdłe ciasto. Zostało podkręcone świeżym imbirem i ostrą papryczką. ciasto : 200 ml pulpy z mango* świeżo starty imbir (10 – 12 g), 150 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 100 g masła, 2 płaskie łyżeczki(...)pulpę mango oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Tortownicę (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 40 – 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. Krem: do mango dodać
królestwo garów