większych szaleństwach pączkowych. Pewnie część z Was zdroworozsądkowo planuje kolejny tydzień na sałatkach, ale pewnie są tacy co chętnie znów zjedzą coś słodkiego:) Dla tych właśnie mam przepis na ciasto z masłem orzechowym i czekoladą - na dnie ciasto z dodatkiem masła orzechowego, przekładane warstwami czekolady z masłem orzechowym a na wierzchu kruszonka też z masłem orzechowym. Wielbiciele masła orzechowego(...)czekolady będą zachwyceni. Doskonałe do kawy. Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 3 tabliczki czekolady (np. deserowej albo mieszanka mlecznej i gorzkiej) 1/2 szklanki masła orzechowego ( ok 120 g) na kruszonkę: 400 g mąki 1 szklanka cukru 1 masło niecała szklanka masła orzechowego 3 jajka 3/4 szklanki mleka (ok 200 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smaczny zeszytPodstawowy i uniwersalny przepis na ciasto czekoladowe. Nie za słodkie, za to mocno czekoladowe, delikatne, lekkie i puszyste. Jedno z ulubionych ciast mojej córki. Najlepsze na poprawę humoru na końcówkę lata. Dodatkowo można sobie jeszcze zafundować polewę z czekolady - na poważne stany wymagające poważnych środków:) Ja jednak często pakuje to ciasto córce do szkoły, więc polewa jest mało praktyczna. Ciasto(...)całość będzie jasna i puszysta. Powoli wlewać do jajek przestudzoną czekoladę, miksując na najmniejszych obrotach. Do masy wsypać mąkę i wymieszać delikatnie trzepaczką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone). 0 false
Smaczny zeszytDelikatne babkowe ciasto połączone z pachnącą, dojrzałą gruszką. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba: 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek (np. Konferencja), ¾ szklanki cukru, 250 g miękkiego masła, 300 g mąki pszennej tortowej, 2 pełne, nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego, 6 jajek(...)łyżki mleka, cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Wykonanie: Obieramy gruszki ze skóry, małe kroimy na ćwiartki, duże na ósemki, wykrawamy środki z pestkami. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie ucieramy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy na szybkich obrotach tylko do połączenia składników. Na blachę wyłożoną
Bułka z ChlebemBardzo lekki, aromatyczny deser, który najpierw je się oczami, a następnie rozkoszuje się smakiem. Co potrzeba: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 5 średniej wielkości jabłek, 1 jajko, cukier trzcinowy Wykonanie: jabłka myjemy, wycieramy do sucha, przekrajamy na połówki, z każdej połówki wydrążamy gniazda nasienne. Na skórce wycinamy 3 głębsze rowki. Ciasto wałkujemy, układamy jabłka w takiej odległości od siebie, żeby był(...)zapas ciasta o szerokości 1 cm od brzegów jabłka i żeby można było wyciąć listki. Ostrym nożykiem wycinamy kontury jabłek w odległości 1 cm poza jabłkami i listki. Nadmiar ciasta usuwamy. Na dużą, płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przenosimy wycięte z ciasta wzory jabłek, układamy na nich jabłka. Jajko roztrzepujemy z ½ płaskiej łyżeczki cukru, smarujemy ciasto wystające
Bułka z ChlebemSzybkie śniadanko, w szczególności popularne wśród dzieci, czyli parówki w cieście francuskie w kształcie „zębatki” jak twierdzą chłopcy lub „kwiatuszka” według dziewczynek. Jaki by to kształt nie był, warto przygotować takie śniadanko. Składniki : płat ciasta francuskiego 6 cienkich parówek jajko Przepis: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy(...)pół a następnie każdą połowę na 3 części. Tak powstaje 6 prostokątów, Każdą parówkę zawijamy ciastem, Zawinięte parówki nacinamy, (można podłożyć na spód 2 patyczki do szaszłyków aby całkiem nie przeciąć parówki) , Usuwamy patyczki i zwijamy ciasto w zębatkę sklejając jego końce, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20-25 minut do zarumienienia. Artykuł Parówki w cieście francuskim
tyfranboxCześć! To ciasto jest mega puszyste i smaczne. Uwielbiam drożdżowe ciasta. Dodatek dżemu i kubka mleka czyni to jedzenie iście królewskim :) Składniki: * 50 dkg mąki * 1 szklanka ciepłego mleka * 3 dkg drożdży * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 2 jajka * 1 opakowanie cukru wanilinowego * szczypta soli * śliwki Na kruszonkę: * 15 dkg mąki * 10 dkg cukru * 10 dkg masła Mąkę(...)wyrośnięcia. Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do mąki, dodałam cukier i cukier wanilinowy, sól, rozkłócone jajka i roztopione masło. Wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Wyrabiałam dotąd aż ciasto odchodziło od miski. Przykryłam ścierką i odstawiam na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyłam ciasto do foremki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyłam śliwki brzuszkami
Pieprzyć z FantazjąJabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i tartą czekoladą to ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest bardzo smaczne i, wbrew pozorom, nie takie trudne do zrobienia, jakby się wydawało. Wymaga co prawda nieco czasu, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud. [embed]https://youtu.be/GOgjgPKT-yY[/embed] Składniki na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną (blaszka 28x23 cm): Na biszkopt: 8 jajek(...)jednolita. Mąki przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie łyżką albo robotem na najniższych obrotach. Masę wylewamy na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim biszkopt około 15 minut. Całkowicie
e-PrzepisyKulinarneketo czarne ciastka. Ciastka nie tylko kolorem nawiązują do tematu. Udało mi się kupić świetne foremki w halloween’owych kształtach . Mamy więc czarownicę na miotle, nietoperze oraz dynię właśnie. Ciasto to była już drugorzędna kwestia… Podstawowy warunek to zgodność z dietą ketogeniczną . W tej roli świetnie sprawdza się niezawodne kruche ciasto z mąki kokosowej , które zawsze występuje u mnie(...)tego rodzaju wypiekach. I właśnie jego użyłam. A żeby nadać mu jeszcze bardziej halloween’owego charakteru dodałam do niego czarnego kakao . Czarne ciastka halloweenowe Halloweenowe kształty Niestety z tym ciastem nie pracuje się najlepiej w kwestii wykrawania kształtów. Szybko ogrzewa się od ciepła rąk i formowanie ciastek, nawet mając na podorędziu takie fajne foremki nie należy do przyjemności. Myślę
Modern Cave Girlciasto 190 g masła rozpuszczonego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 4 żółtka masa serowa : 4 białka szczypta soli 1,20 kg twarogu dwa razy zmielonego około 1 szklanki cukru 1 budyń waniliowy(...)śmietankowy(proszek) 150 g masła Wykonanie Ciasto: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodać żółtka , przestudzone rozpuszczone masło .Zagnieść ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy dłonią,. Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut
w mojej kuchniciasto 190 g masła rozpuszczonego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 4 żółtka masa serowa : 4 białka szczypta soli 1,20 kg twarogu dwa razy zmielonego około 1 szklanki cukru 1 budyń waniliowy(...)śmietankowy(proszek) 150 g masła Wykonanie Ciasto: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodać żółtka , przestudzone rozpuszczone masło .Zagnieść ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy dłonią,. Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut
mojej kuchnijabłek 2 łyżki cynamonu Mąkę włóż do miski, dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru, zimne masło oraz jogurt grecki. Wyrabiaj składniki na stolnicy albo w mikserze. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotuj jabłka: obierz owoce i wydrąż pestki. Następnie pokrój je w półksiężyce. Jabłka włóż do miski, posyp(...)cynamonem i cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj. Wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj. Wytnij kawałek większy niż średnica tortownicy (ja użyłam o średnicy 22 cm) i przełóż ciasto, wypełniając spód i brzegi formy (1/3 ciasta zostaw na później). Dokładnie dociśnij ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem. Następnie układaj jabłka warstwami do wypełnienia całej formy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski
Przepisy na widelcuUwierzcie, to jedno z najłatwiejszych ciast jakie upieczecie w swoim życiu ;) Ciasto jest miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie . Ważne są tutaj ubite na sztywno białka z cukrem, jak na biszkopt. Wszystkie owoce się tu nadają, nawet te mrożone. Szkoda co mówić, to ciasto trzeba zrobić! SKŁADNIKI: (W TEMPERATURZE POKOJOWEJ(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka (ja wykorzystałam borówki) Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę w zależności od piekarnika lub do tzw. suchego patyczka
Calzonella.compieczenia. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki – możemy posiekać je z suchymi składnikami nożem lub wstępnie wyrobić w mikserze z hakiem. Dodajemy żółtka jajek i zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w mikserze z hakiem). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (1/3) i większą (2/3). Mniejszą owijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Większą wylepiamy tortownicę o średnicy(...)całe dno, a brzegi wylepiamy do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i chowamy na minimum 1-2 godziny do lodówki (lub 30 min do zamrażarki). Ciasto można też zostawić w lodówce na całą noc, a piec na drugi dzień (gdy ciasto pieczemy na drugi dzień, mniejszej ilości ciasta nie chowamy do zamrażarki, tylko do lodówki). Jabłka obieramy
Poezja smakuAromatyczne ciasto idealne na jesień? Oczywiście ciasto z dyni! Jest delikatne, a przy tym pełne wyjątkowych smaków. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a samo ciasto przygotowuje się bardzo prosto, więc zawsze wychodzi . Czekoladę i żurawinę można pominąć, ale polecam je dodać . Ciasto z dyni 260 g puree z dyni ((1 szklanka)) 300 g mąki owsianej lub pszennej ((2 szklanki(...)masę. Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów. Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni. Ciasto Masło rozpuść w rondelku. Mąkę, puree z dyni, proszek do pieczenia, jajko, erytrytol oraz masło wymieszaj razem w misce do uzyskania gęstej masy. Następnie do masy dodaj połowę płatków czekoladowych
Przepisy na widelcu