opcjonalnie) – 200 g całych migdałów – 200 g orzechy włoskie – 100 g miodu – 100 ml wody – masło orzechowe 100% orzeszków Przygotowanie: Wyrabiamy kruche ciasto. Mąki mieszamy z cukrem pudrem na stolnicy lub blacie. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę,żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie(...)potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy i migdały drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt
I LOVE LIFEraczej nawet keto churros… Korzystałam ponownie z przepisu z tej strony. Keto pączki wyszły świetne, więc kompletnie nie spodziewałam się nadejścia kulinarnej katastrofy… Tym bardziej, że ciasto jest praktycznie takie samo jak do keto pączków . Różnica polega na tym, że tutaj się je smaży a nie piecze, więc efekt miał być zupełnie inny. Niestety, już w trakcie smażenia(...)sobie wyobrażałam… Może to wina zamiany mąki migdałowej na mąkę kokosową, a może gdzie indziej popełniłam błąd… Niemniej szybko zrezygnowałam z zamiaru usmażenia keto churros. Wycisnęłam z ciasta krótkie paski i wstawiłam do piekarnika. Wyszło coś w rodzaju paluszków z ciasta ptysiowego, stąd nazwa dzisiejszej propozycji. Każdy – nawet niezbyt udany – kuchenny eksperyment jest początkiem nowej kulinarnej
Modern Cave GirlSzukacie sprawdzonego,smacznego ciasta ? Katarzynka długo czekała w kolejce - w końcu pojawia się na blogu. Ciasto jest wilgotne,pyszne i uzależniające. Możecie wybrać się z nim w daleką podróż i nic mu się nie stanie - a wiem,że często takich szukacie. Zapewniam,że smak Was nie zawiedzie. Składniki: ( blacha 20x30) 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy razem z pianą z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem
Niespełnione zdolności kulinarneprawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można(...)zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 300 g mąki orkiszowej 1/2 kostki drożdży (moja kostka drożdzy to 42 g więc biorę ok 20 g) 100 – 150 ml mleka roślinnego (kokosowe z alpro) i jeszcze trochę do rozczynu drożdżowego 2 garście mieszanki rodzynek i żurawiny namoczonej w rumie
Szybko Tanio Smaczniezrobić drożdżowe faworki ? Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko przelewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie(...)wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną mąką i wałkujemy na grubość około 5 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na paski o szerokości około 2,5 cm i długości około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku. Składniki(...)Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego
Blog z ApetytemMurzynek to ciasto, które zawsze wychodzi, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Idealny deser na każdą okazję, a szczególnie, gdy chcemy zrobić przyjemność bliskiej osobie. Murzynek z bitą śmietaną bardzo łatwo się robi, a jego rewelacyjny smak nie zmienił się od czasów mojej młodości. Przepis na murzynka pochodzi ze starego zeszytu i jedyne co w nim zmieniłam to ilość cukru(...)wystudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą z białek na sztywno pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polać polewą
Kuchcik gotujeDobrze wiecie, że to serniki są moimi ukochanymi ciastami i na bloga najchętniej wrzucałabym codziennie nowy przepis właśnie na ciacha! Ale nie nie! Urozmaicenie musi być! Dziś na bloga przygotowałam Wam przepis na kolejnym sernik kokosowy ( jeden już jest TUTAJ ). Czekoladowy, kruchy spód pokryty kokosową masą i chrupiącą kruszonką jest idealnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci każdego! Ps. kruche ciasto(...)można przygotować wcześniej i zamrozić – świetny patent! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 50 g * masło min.82% – 120 g * smalec – 1 łyżka * cukier puder – 100 g * żółtko – 1 szt ( jeśli duże, 2 jeśli małe ) * kwaśna, gęsta śmietana 18% – 3 łyżki * kakao gorzkie – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka KOKOSOWA MASA SEROWA
Ostra na SłodkoUpały nie odpuszczają więc cytrynowiec będzie dobrym wyborem na deser . Mocno orzeźwiające, cytrynowe, kremowe czego chcieć więcej? Już od dawna wiadomo, że lubię kremowe, wilgotne ciasta a nie przepadam za tzw “suchymi” ciastami, bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może(...)Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej
Pieguskowa Kuchniaprzez praskę do ziemniaków. Jeżeli używamy sera z kubełka, to uważamy, aby nie był zbyt wodnisty. Jeżeli jest zbyt wilgotny, to możliwie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki mąki do ciasta. Jak zrobić pączki serowe z twarogu w 5 minut? Proces przygotowania jest mega prosty. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Musimy otrzymać lepkie(...)ciasto, które przy dotyku palcem, lipnie i się ciągnie. Wypełniamy garnuszek olejem na poziomie 4 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170 stopni. (w poradach piszę, jak dobrze kontrolować tą temperaturę) Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki (Łyżki namaczamy w gorącym oleju. Nabieramy 1/2 łyżki ciasta i kręcimy je między dwoma łyżkami, aż uformujemy ładną kulkę) i odrazu wrzucamy
Kuchnia Łukaszałyżeczki Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół(...)ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej(...)tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia
Smaki Na TalerzuDelicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g sera białego w kostce 2 jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić
Kuchnia DanusiBrownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:)) Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno(...)pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Na patelnię
gotuj ze mnąprzypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej(...)tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia
Smaki Na Talerzu