masła, serki kanapkowe, kefiry i rewelacyjny jogurt naturalny kremowy, który mi też bardzo przypadł do gustu. Polecam sernik i wyroby Wieluń również. Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33cm Składniki ciasto kruche: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1 kg sera(...)śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 40 g bez cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 kopiate łyżki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części 60% na 40% owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta
kruche babeczkiIdealne wiosenne ciasto- delikatny maślany spód, kwaskowy rabarbar i słodka beza. Proste i pyszne zarazem. Następnym razem zamienię tylko konfiturę malinową na truskawkową, jakoś bardziej mi pasują do rabarbaru truskawki, ale to już rzecz gustu... Inspiracją był ten przepis Piekłam w dużej ciemnej formie, o wym. 37,5x24,5 cm Składniki: kruche ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ700(...)ksylitol) - 200g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka (lub ręcznie) zagniatamy kruche ciasto. Gotowym ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i umieszczamy blachę w lodówce na czas nagrzania się piekarnika. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdroweszybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:) Tarta z rabarbarem i bezą Ciasto - 300g mąki -200g masła - 100g cukru pudru Nadzienie -8 grubych łodyg rabarbaru Beza -3 białka - 6 łyżek cukru Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny produkt(...)który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło. W tym czasie ubijamy
Kuchnia Pełna Emocjizima to i cytrusy. Moja propozycja to wykorzystajmy to co wciąż jest czyli cytryny a w zasadzie i skórkę i sok z tych jakże smacznych owoców. Powstało ciasto, które bardzo szybko zniknęło - stąd taka a nie inna fotografia ale smak....rodzina zażyczyła sobie częściej jadać tę drożdżówkę i choć wymaga ciut więcej pracy niż ta zwykła myślę , że warto :) Cytrynowa(...)ostudzenia. Dodajemy wanilię , mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zaczynamy miksować, dodajemy sól i po jednym jajku. Miksujemy lub mieszamy do momentu aż składniki się połączą ale ciasto wciąż będzie lepkie. Wtedy podsypujemy mąką stolnicę i wyjmujemy ciasto i dalej wyrabiamy ręką aż stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przekładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy
Kuchnia Pełna EmocjiMega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru(...)Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 4 łodygi rabarbaru Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne
Smakołyki Asiletnim mlekiem oraz 1 łyżką mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem oraz jajkami. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, masę jajeczną i mieszamy. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło bez problemu od ręki. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy po wyrośnięcia na ok. 45 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, formujemy
Domowy Smak JedzeniaWydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie nie sprawia trudności, to coś(...)ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Poezja! Nie czekajcie dłużej, tylko zapiszcie ten przepis i wykorzystajcie go jeszcze w tym tygodniu! Całe ciasto ma ok. 1649kcal. Przy podziale na 10 kawałków, jeden ma około 165kcal, B: 4,1g, T: 9,3g, W: 16,1g. Składniki na ciasto o średnicy 24cm: – 4 łodygi
Be Fit Be Strongszczypty soli ubij pianę dodając do niej po jednym żółtku i dalej ubijając. 3. Do piany z żółtkami dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przestudzony szpinak i wymieszaj łyżką. 4. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy się upiecze przez jakiś czas studź je w piekarniku, po czym wyjmij i wystudź do końca(...)Twaróg zmiel, wymieszaj z jogurtem i dodaj 2/3 suszonej żurawiny i posiekanych orzechów, po czym dopraw solą i pieprzem. 6. Przestudzone ciasto przekrój w połowie tak, aby powstały dwa płaty - dodatek szpinaku powoduje, że ciasto jest wilgotne, nie musisz więc ponczować go jak zwykłego ciasta. 7. Dolny płat ciasta posmaruj żurawiną ze słoika (niekoniecznie całym słoikiem - weź tyle, żeby rozsmarować
Z notatnika dietetykaCudownie kremowy sernik z dodatkiem mleka skondensowanego to idealny deser do niedzielnej kawy ze znajomymi. Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g zimnego masła 1 szkl cukru pudru jajko 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: (składniki w temp. pokojowej) 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 1 budyń(...)waniliowy 2 łyżki mąki pszennej puszka brzoskwiń Ciasto kruche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać masło, posiekać. Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część ciasta na spód foremki
Smakołyki AsiCześć! No to kolejny eksperyment z serii : „czy można zrobić ciasto z..” ? : ) Można. Temat przewodni: ryż i przepis p. Wachowicz ( tutaj ). To ciacho z pewnością przypomni Wam w smaku popularny deser ryżowy z misiem ; ) , a także ku mojemu zadowoleniu- sernik. Taka forma ryżowej mlecznej zapiekanki sprawdzi się na pewno , gdy macie ochotę na bardzo mleczne i zdrowe ciacho(...)zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( do ścięcia się środka, jednak nie będzie on zupełnie sztywny , stężeje po ostudzeniu) Kroimy po całkowitym ostudzeniu. P.s Ciasto najpierw bardzo wyrasta, a potem wyraźnie opada, nie jest to jednak błąd, ale jego natura, gdyż nie dodajemy w ogóle proszku do pieczenia : ) Smacznego
Domowe ciastaSernik na półkruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń jest smaczny, efektowny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis. SKŁADNIKI NA CIASTO : 250 g margaryny 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Zagniatamy ciasto z podanych składników, gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy odrobinę śmietany. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą część. Mniejszą odkładamy do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy większą część ciasta. SER - Pianę ubijamy i odkładamy na bok, następnie do misy robota wkładamy masło i cukier, chwilę ucieramy. Wlewamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzepyszna drożdżówka którą możemy kroić lub rwać :). Smakuje wyśmienicie, w mig znika ze stołu :). U mnie polana prostym lukrem jogurtowym skradła serca domowników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram maki pszennej 45 gram świeżych drożdży 50 gram cukru + 1 łyżeczka 60 gram masła 1 jajko 250 ml ciepłego mleka szczypta soli Pozostałe składniki: 2 czubate łyżki roztopionego masła(...)drożdże podrosną, do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy
Blog kulinarny S9.PLBardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw. Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru 250 gramów masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego(...)waniliowego 2 opakowania cukru pudru 0,5 szklanki oleju 400 gramów truskawek ew. cukier puder na lukier Sposób wykonania: Ciasto. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym
Kocham Czekoladęserka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby(...)móc przelać ją na ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj żółtka i wodę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ciastem łyżką . Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego
Kocham Czekoladę