ciasto - 160969 przepisów (strona:1747/10732)

Szybkie ciasto ze śliwkami – pełnoziarniste, bez cukru i jajek 108

można je kupić na targu, w każdym sklepie i są naprawdę tanie. Staram się z tego korzystać i po zrobieniu konfitury z dodatkiem świeżych fig , przyszedł czas na szybkie ciasto ze śliwkami, które jest tak proste, że każdy da sobie radę Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, wylać na formę, ułożyć owoce i… Upiec Dzisiejsze ciasto śliwkowe nie zawiera(...)wersji wegańskiej – na pewno wyjdzie równie pyszne. Dodałam też przyprawę korzenną i odrobinę kardamonu, który do śliwek idealnie pasuje i warto dodać go chociaż szczyptę. Szybkie ciasto ze śliwkami będzie pysznym, aromatycznym dodatkiem do wrześniowej kawy, a w dodatku jest pełnoziarniste i nie zawiera białego cukru, więc jest zdrowsze niż inne wypieki Jeśli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem śliwek

Fitkot
Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 100

jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Ubijać ciągle tak samo i dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać po kilka łyżek(...)masy jajecznej. Mieszać już delikatniej. Podczas mieszania powoli wlewać olej. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Rozłożyć jabłka na cieście, jedno przy drugim plasterku jabłka. Ja obsypałam jeszcze suszoną żurawiną, ale nie jest to konieczne. Na górze rozsypać płatki migdałów i obsypać cukrem. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto cytrynowiec 119

rozwarstwić, ale niekoniecznie jeśli masło było miękkie). Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka(...)ostudzić przed wyłożeniem śmietany. Bita śmietana Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Wierzch Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki

KUCHNIA POLSKA
kwiaty cukinii nadziane serkiem 121

świeżych kwiatów cukinii tłuszcz do głębokiego smażenia składniki na ciasto: 40 g mąki 1 jajko 70 ml mleka ok.20 – 30 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, mleko, jajko oraz sól dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną konsystencję troszkę gęściejszą niż ciasto na naleśniki. składniki na farsz: 7 kopiatych łyżeczek serka kremowego(...)smaku). Z kwiatów cukinii usuwamy pręciki. Delikatnie je opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kwiat delikatnie faszerujemy serkiem, po ok. 1 łyżeczce. Zawijamy płatki i całość zanurzamy w cieście. Smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Przekładamy na papierowe ręczniki a następnie podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik Isaura 109

Przepis na sernik Isaura znalazłam w zeszycie mojej mamy. Jest to jedno z tych ciast, które bardzo często gościły na naszym stole kiedy byłam dzieckiem Bardzo je lubię bo łączy ze sobą sernik i ciemne, ucierane ciasto. Stanowi super alternatywę dla klasycznych serników. Sernik Isaura Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g margaryny 3 łyżki kakao(...)zimnej masy dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ucieramy. Następnie na niskich obrotach miksera ucieramy ciasto i stopniowo dodajemy całą pianę. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od utarcia żółtka z połową cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej drugą połowę cukru ubijając aż cukier

PatiGotuje
GUGELHUPF CZYLI AUSTRIACKA BABKA Z MORELAMI 97

Austrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko! Składniki: 5 jajek 160 g masła skórka z 1 cytryny(...)cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy na gładką masę. Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy

Kuchnia w oparach
Ciasto dyniowe z kremem i nutą cynamonu 100

Ciasto z dodatkiem dyni to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Składniki: Ciasto dyniowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 300g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka(...)szklanki oleju 400g obranej dyni Krem 200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię

Szalona Kuchnia Eweliny
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 294

Ciasto, które przygotujemy w kilka chwil, w dodatku bez użycia miksera:) Jest takie jak lubię – wilgotne i mięciutkie. Słodycz ciasta przełamują kwaśne śliwki. Jak dla mnie bomba:) Ja często wracam do tego przepisu. Polecam i Wam:) 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka(...)Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia się składników. Następnie dodajemy składniki suche, a więc cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Mieszamy łyżką. Gęste ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte, odpestkowane śliwki układamy na cieście, rozcięciem ku górze. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Prosta pełnoziarnista szarlotka z wanilią 114

Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo , szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu ! Do dzieła Składniki na ciasto (tortownica(...)pieczenia – ziarenka z laski wanilii   Dodatkowo: – 500-900g jabłek – 3-4 łyżki ksylitolu/cukru – 1 łyżka cynamonu – cukier puder/ksylitol w pudrze Składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy i dzielimy na trzy części. Wszystkie wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na ósemki, a ósemki

Be Fit Be Strong
Jabłecznik według przepisu mojej Babci – apple pie recipe by my Grandmother – version 2 132

English version is available below. To stary przepis, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest wyśmienite i delikatne. Długo pozostaje w smakowej pamięci. Polecam!!! Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka cukru + 3 łyżki do jabłek 4 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany 1 litr marmolady(...)dodawać po jednym jajku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z mączką i proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć 3 czubate łyżki gotowego ciasta. Pozostałe ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach: 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy marmoladę. A na marmoladę pozostałe ciasto (3 czubate łyżki) wymieszane z kwaśną śmietanką

Przepisy Babci
Czekoladowe ciasto gryczane z gruszkami 132

Bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej z soczystą gruszką. Miękkie i wilgotne, z dodatkiem kakao i cynamonu. Uczta dla podniebienia zapewniam! Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 50 minut  Koszt: Tanie/Średnie Ostatnio wróciłam do ciast typowo bezglutenowych, ponieważ zostałam obdarowana takimi produktami i jakoś muszę je dobrze spożytkować. A co może być lepszego niż deser, a dokładnie pyszne ciacho? Z dodatkiem(...)świeżych i soczystych gruszek, które nadają wilgotności ciastu oraz kakao, które świetnie przeplata się ze smakiem cynamonu. Trzy główne aromaty, które zapewniają naprawdę świetny efekt. Mimo że ciasto jest na mące bezglutenowej, to dzięki masłu jest ono miękkie i nie kruszy się. Właściwie to po części murzynek z gruszkami. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śmiało gruszki możecie zastąpić jabłkami, które również świetnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto bananowiec 450

wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać(...)dokładnie ostudzić (np. w chłodnym miejscu). Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń. Złożenie ciasta Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo

KUCHNIA POLSKA
Sernik z musem rabarbarowym na czekoladowym spodzie 124

takie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)wsyp mąkę, kakao, zmielony ksylitol i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj olej kokosowy i miksuj tak by powstała dość drobna kruszonka. Dodaj jajko i dłońmi energicznie wyrób ciasto a potem zlep w kulę. Przygotuj blaszkę o średnicy 24 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno i boki olejem kokosowym. Spód i boki blaszki wylep ciastem, wstaw

Eat me! Fit me!