ciasto - 160969 przepisów (strona:1764/10732)

na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 155

dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut - #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec(...)kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO!!! Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego! "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z białek z czekoladą. 191

Jestem takiego zdania, że w kuchni nic się nie może zmarnować. Tak było w przypadku tego ciasta, zostały mi białka z robienia faworków, a nie miałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny. A zniknęło jeszcze szybciej, to chyba świadczy, że dobre było. Pysznie pachnie czekoladą i wanilią. Do upieczenia użyłam #OlejWielkopolski(...)tłoczony tylko raz. Ciasto bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 białka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju ( u mnie olej Wielkopolski ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy

Izabelawkuchni
Rogale z makiem i pigwą 116

żurawiny 5 dkg rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej olejek migdałowy pigwa: 4 pigwy 1/2 cytryna 2 łyżki cukru pozostałe: 1 jajko dwie łyżki mleka posypka lukier Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier szczyptę, mleko, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, około łyżka mąki. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam(...)resztę mąki, dodaję sól, masło roztopione, śmietanę, oraz jajko ubite z łyżką cukru. Ciasto zarabiam mikserem, zawijam miskę folią i wstawiam do lodówki na 30 minut aż się schłodzi. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt 25X45 cm  grubości 0,5 cm. Masło zamrożone ścieram na tarce jarzynowej. Na dwie trzecie ciasta wykładam masło równomiernie, i składam część bez masła na część

wesoła kuchnia
smaczne jesienne,warzywne ciasto-dynia,cukinia,fasola czarna... 152

dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, fasola(...)mikserem połączyć składniki użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie) 111

Zapraszam Was kochani na ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami włoskimi i pomarańczą. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo odpowiednie jest dla wegan. Aby wzbogacić aromat ciasta, dodałam do niego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊 Składniki: mąka pszenna(...)mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone

kulinarne odsłony pati
MURZYNEK Z DŻEMEM 117

stopni Celsjusza.  2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki(...)powinna być sucha.  6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową *  * Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.  ** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !  Dodatkowo ciasto można

Marcepanowa kuchnia
dyniowe drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 155

wanilinowy, mąkę, sól, dynię, jajka, wlać olej z maślanką, hakiem robota wyrabiać z 10 minut misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić hakiem forma 35x25 z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać połówki śliwek KRUSZONKA: miękka margaryna 15 dag, mąka około 20 dag, cukier 1 szklanka = ze składników utrzec(...)kruszonkę i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, z 5 minut przed końcem ustawić na termoobieg na 160 C, ciasto dobrze wystudzić - pyszne ciasto drożdżowo dyniowe z bardzo chrupiącą kruszonką na śliwkach, dzięki dyni jest złocisty kolor i wilgotne ciasto.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto śmietankowo-bananowe 711

Ciasto z serii szybkich,  prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam! Blaszka 24/24 cm Ciasto: 8 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 4 budynie śmietankowe (każdy(...)wadze 40 g) 40 dag słodkiej śmietanki 30% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan Wykonanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową-to gwarancja udanego wypieku! Białka oddzielić od żółtek.  Białka ubić na sztywną pianę, gdy zaczną sztywnieć, cały czas miksując wsypywać stopniowo partiami cukier oraz cukier waniliowy, na koniec gdy piana będzie lśniąca dodać

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe z konfiturą malinową 143

Lubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową. Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: - 5 dag świeżych drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wanilię. Jaja ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy wszystko razem w misce, dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią

Apetyczna babeczka
rolada warstwowa drożdżowa 106

Wykonanie Do miski dać łyżkę cukru ,drożdże i łyżkę letniego mleka. Wymieszać do połączenia. Ubić jajka z reszta letniego mleka,całość wlać do drożdży,dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 25-30 minut. Gotowe dobrze wyrobione ciasto podzielić na 5 równych części . Ułożyć w misce ,w której było wyrabiane i zakryć szczelnie folią . Pozostawić na około 30 minut(...)lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia ,ale żeby było płynne. Każdy kawałek wyrośniętego ciasta rozwałkować bardzo cienko,odłożyć na bok. Arkusz ciasta smarować grubo roztopionym masłem,a następnie posypać grubo cukrem. Na to następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty

w mojej kuchni
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami 107

ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo(...)lubię w tym cieście, że trudno jest w nim odróżnić orzechy laskowe od ziarenek ciecierzycy i że zawiera czekoladowe kropelki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia.   Składniki: szklanka mąki 4 łyżki kakao łyżka kawy zbożowej pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru   puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana) 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ugotowane pozamiatane
Sernik w czarno -białej odsłonie. 153

Zawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym. SKŁADNIKI Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 masło 2 jajka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do piecznia Masa serowa 1 wiaderko sera 100 gram masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1  budyń świetankowy skórka  starta z jednej(...)pomarańczy cukier waniliowy WYKONANIE  Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem 97

Ciasto z owocami na niedzielne poranki, do kawy lub herbaty. Przepis na Ciasto:      Do miseczki wsyp 2 szklanki mąki 1 łyżeczką proszku do pieczenia- wymieszaj, dodaj 200g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka oraz 1 łyżkę gęstej śmietany.  Teraz musimy zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce 30 minut.     Owoce umyj(...)oczyść z pestek, pokrój na małe cząstki posyp cukrem pudrem i cynamonem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .   Połowę ciasta rozkładamy na przygotowanej formie do pieczenia (ja układam na tortownicy 35cm) układam na wierzch śliwki, resztę ciasta urywam i kładę kawałki  na wierzch. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut , do czasu

Kurnikowo
Ciasto SALCESON 1550

Pomysł na tanie i szybkie w przygotowaniu ciasto - SALCESON. Zdaje sobie sprawę, że część osób wystraszy się samą nazwą ciasta, ale...poniższy przepis to nic innego jak kakaowe ciasto nadziane dużą ilością pokrojonych jabłek. Warto dodać, że ciasto jest puszyste, miękkie i nie za słodkie w smaku. Przed podaniem możecie je udekorować cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Zachęcam(...)sobą wymieszać (np. za pomocą miksera). Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i całość dokładnie ze sobą wymieszać (np. za pomocą łyżki). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, lekko wyrównać i piec około 45 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Wygląd surowego ciasta Ciasto przed i po upieczeniu

Ugotować