ciasto - 162907 przepisów (strona:1759/10861)

Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką 151

Ciasto jest niesamowicie pyszne, kusi zapachem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Idealnie smakuje jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu. Kokos, truskawki i banan to świetne połączenie, którego musicie spróbować. Polecam! (Forma o wymiarach około 22 x 26 cm) Kruche ciasto: 300g mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 200 g masła/margaryny 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 łyżki wiórków kokosowyc 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 banany (średnie) 400-500g truskawek Ponadto: cukier puder do posypania wierzchu Przygotować ciasto.  Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem

Di gotuje
Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit 200

szpinakowym torciku (przepis tutaj ) przyszła kolej na roladę. Uwielbiam ten rodzaj ciasta, proste do przygotowania, świetnie się prezentuje i smakuje wyjątkowo. Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny - to informacja dla sceptyków. Cukier tradycyjnie zastąpiłam ksylitolem, jednocześnie zmniejszyłam kaloryczność rolady. Krem jest(...)super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę! Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam! Składniki na ciasto: 4 jajka 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 250 g mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g jogurtu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Galette z truskawkami 160

Słodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą dojrzewających w słońcu słodkich, świeżych truskawek, posypana chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 270g mąki pszennej 125g margaryny Palma Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Kruszonka: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g margaryny(...)pokroić na plasterki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Margarynę, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę

Szalona Kuchnia Eweliny
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 180

Pyszne ciasto drożdżowe  bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju 9 dag drożdży(...)dowolne owoce KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag cukru 5 dag miękkiego masła WYKONANIE: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka. KRUSZONKA: Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Pani na deser
MARMURKOWE CIASTO 193

Proste ucierane ciasto,szybko się robi i super smakuje.W sam raz do kawy :). SKŁADNIKI 300g margaryny Palma 300g cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 50ml mleka WYKONANIE Formę na babkę lub keksówkę smarujemy tłuszczem(masło.margaryna)i wysypujemy mąką.Piekarnik nastawiamy na 200C. Margarynę(...)puszystą masę.Miksujemy ok.5 min. :) Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce i przesiewamy do maślano-jajecznej masy.Mieszamy drewniana łyżką. 3/3 ciasta wkładamy do formy.Resztę ciasta mieszamy z kakao,cukrem pudrem i mlekiem,po czym rozprowadzamy na jasnym cieście.W równomiernych odstępach wykonujemy widelcem spiralny ruch z gory ciasta do dołu

Mała w garnku miesza
Drożdżówki z rabarbarem 237

znudził: jem z nim ciacha i popijam kompotem ;) No lepiej być chyba nie może! A jeśli Wy także szukacie pomysłów, co dobrego z niego wyczarować polecam proste jogurtowe ciasto lub puszyste babeczki z rabarbarem . Z podanych niżej proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha(...)ilość to trochę za mało miejsca. Drożdżówki z tej ilości ciasta najlepiej upiec w dwóch turach i jak zwykle ta druga zostawiona na blacie w kuchni będzie ładniejsza i lepiej wyrośnięta – drożdżowe po prostu nie lubi pośpiechu, warto o tym pamiętać! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru

Ciastkozercy
Tarta z kaszanką i mozzarellą 132

kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska.  Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne! Koniecznie spróbujcie. (Forma o średnicy 24 cm) Ciasto: 150g mąki pszennej 75g masła/margaryny 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 600g kaszanki  125g mozzarelli 2 cebule 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz  olej(...)smażenia cebuli Wierzch: 125g mozzarelli Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie

Di gotuje
Murzynek 207

Dziś odrobina klasyki – murzynek, czyli ciasto mojego dzieciństwa :) Jako dziecko zawsze twierdziłam, że nieupieczone smakuje znacznie lepiej, teraz mam nieco mniejszą słabość do surowego ciasta, a miski liże już ktoś inny ;) Moja mama robiła murzynka na dużej blaszce i dodawała jeszcze przed pieczeniem wiśnie lub truskawki ze słoika. Nie przekrawała już ciasta po upieczeniu, bo miało w sobie owoce(...)też smakuje pysznie! Jedyną wadą takiego rozwiązania jest to, że w cieście robią się dziurki w miejscach gdzie pieką się wiśnie i wierzch nie jest już taki równy. Murzynka, którego widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, możecie jednak użyć średniej wielkości prostokątnej blaszki. Składniki: 4 duże jajka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka

Ciastkozercy
Kruche fit ciasto z truskawkami 262

Truskawki mogłabym jeść na okrągło, to jedne z tych owoców, które nigdy mi się nie znudzą. Chociaż raz w sezonie musi powstać z nimi jakieś ciasto, a kruche z owocami to dla mnie kwintesencja przełomu wiosny i lata. Postawiłam jednak na fit wypiek, który doskonale można zjeść także jako drugie śniadanie. Spód i kruszonka powstały z mąki pszennej pełnoziarnistej(...)płatków owsianych. Nie spodziewałam się, że to ciasto wyjdzie, aż tak dobre, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Spokojnie możecie je zrobić nawet w tygodniu.  Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 50g masła 1 jajko (L) 2 łyżki mleka 50g erytrytolu (lub innego słodzidła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku

Fabryka pomysłów
Kruche ciasto z morelami pod bezą 157

Truskawki już były, rabarbar też , więc czas na autorskie morelowe ciasto z posmakiem migdałowym. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 40 g cukru  1 cukier waniliowy ok. 16 g o smaku migdałowym 4 żółtka Morele z powidłami 700 g - 800 g moreli 200 g powideł(...)łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Beza 4 białka  200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie:  Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe

W Moim Magicznym Domu
Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 238

Bardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho. Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru(...)cynamon cukier do posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem

Kuchnia u Bietki
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 142

Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 2 łyżki cukru szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Na stolnicę wykładamy mąkę, dodajemy masło, cukier, sól i siekamy wszystko nożem. Tarta nie lubi dotykania ciepłymi rękami, dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami. Gdy już stworzy(...)się kruszonka dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny   Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice

MojaQchnia.pl
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 236

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście - najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi, chociaż mój mąż woli zimną prosto z lodówki :) Przepis wydrukujcie i zachowajcie dla potomnych, bo jest fenomenalny! :) Składniki (na formę o wym. 28x24 cm): Ciasto: pół kg mąki 6 łyżek cukru  szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie(...)jabłek: 12 jabłek, ok. 2 kg 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera

Domowa Cookierenka Agi
Coś dobrego, czyli drożdżowe ptaszki 180

wiele rzeczy potrafi nas uszczęśliwić. Jedną z nich jest zapach drożdżowego ciasta. Dla mnie jest to zapach dzieciństwa, sobotniego popołudnia, powrotów do domu. Żadne ciasto nie daje mi tyle radości. Już samo wyrabianie jest przyjemnością. Siedzimy sobie w ciepłej kuchni z Mamą, bo ciasto drożdżowe lubi ciepło i my obie na szczęście też i gadamy. Potrzebna jest duża emaliowana miednica

dolcevitainmykitchen
ciasto z rabarbarem i truskawkami 326

Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio.  Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami.  Składniki: * 3/4 kostki masła lub margaryny * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany(...)szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego

Pieprzyć z Fantazją