ciasto - 160969 przepisów (strona:1767/10732)

Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 143

Szarlotka z kratką. Proste ciasto, które wygląda fenomenalnie, przez co może sprawiać wrażenie trudnego. Wcale jednak trudne nie jest, a za to bardzo pyszne, zwłaszcza jeżeli jabłka przesmażymy z karmelizowanym cukrem i uzupełnimy w dodatek rodzynek. Najlepsze tutaj będą kwaskowe owoce, które idealnie się uzupełnią ze słodyczą karmelu.  A teraz, późnym latem, mamy takie pyszne jabłka, które wręcz pachną(...)oprócz tego, że udało mi się połączyć smaki w ciekawy sposób, to jabłecznik jest nie tylko ładny, ale też po prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makowiec japoński 127

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński(...)grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową

Ugotować
Wściekła szarlotka Babci Zosi 191

Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm. Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie(...)powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem. Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Przepis na wściekłą szarlotkę Drukuj przepis Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 6 jabłek szklanka cukru

Kuchnia Bazylii
Półkruche ciasto ze śliwkami 156

się starała, to w moim domu bez tradycji się nie da. No nie dla nas wszystkie nowości, nowe smaki i kulinarne trendy. Taka karma. Nie inaczej z tym ciastem, jednym z łatwiejszych i bardzo szybkich w przygotowaniu. Jak kiedyś w piosence, tylko tutaj w gramach jednak podane składniki, a nie w szklankach - jak lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego(...)Hania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r.   Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki  2 łyżeczki proszku

bistro mama
Tarta z borówkami, z brusznicami 144

rozczarowanie gdy dostałam pierogi z jagodami.   Pierogów z borówkami, zwanymi brusznicą nigdy nie zrobiłam, ale zrobiłam z nimi tartę... i wyszła super, jak to teraz się mówi petarda. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 żółtka, nadzienie: 800 g borówek/brusznic, 7 – 8 łyżek cukru, 3 jajka, 2 czubate łyżki cukru pudru(...)białko Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 mm, wyłożyć nim formę do tarty. Równo przyciąć brzegi ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wstawić

królestwo garów
Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami 111

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują(...)ciasto lepiej rośnie, gdy nie dociskają go owoce. Ciasto kiedy jest ciepłe nie jest bardzo zdrowe, ale takie prosto z pieca śliwki są najsmaczniejsze.   Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka ekstraktu z wanilii świeżo starta skórka z cytryny pół łyżeczki cynamonu łyżeczka sody ćwierć łyżeczki soli pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pszennej

Ugotowane pozamiatane
Tartaletki z kurkami i porem 133

Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą masę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyciąć na kształt foremki jaką użyjecie. Dodając więcej ciasta uwzględniając zapas boki. Foremki lekko posmarować olejem. Dno ciasta nakłuć(...)widelcem. Wyciąć krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć

Kuchnia Pokoleń
CIASTO MIODOWE "MARLENKA" 163

Pyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe spody -150g masła lub margaryny -3 szklanki mąki -4 łyżki miodu -180g cukru pudru -1 i 1/2 łyżki octu 10% -łyżka sody oczyszczonej -3 jajka krem -2 budynie śmietankowe(...)szklanki mleka -400g masy kajmakowej (temp.pokojowa) -250g masła dodatkowo garść orzechów włoskich i okruchy z upieczonych spodów WYKONANIE Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu.Kiedy budyń będzie stygł,zabierzemy się za robienie spodów. w garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka,budynie rozpuszczamy w szklance mleka i wlewamy na gotujące się mleko.Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku rozpuszczamy

Mała w garnku miesza
Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler 158

Dziś proponuję coś słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie(...)wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki: 6 łyżek masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

karmelowy
puchata drożdżówka ze śliwkami i morelami... 151

wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośniecia wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele(...)śliwki umyć i wypestkować forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pusznie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowe ciasto z malinami 183

Przepyszne ciasto! Do tego proste i szybkie do zrobienia. Idealne:) Wilgotne, o przyjemnej, nieco ziarnistej konsystencji, z dodatkiem pysznych malin. Cudo:) Tego dnia chciało mi się tego ciasta jak już dawno żadnego. Poszłam do ogrodu, ale na próżno szukać w nim malin – jeśli chodzi o te owoce, to ten rok nie był dla nas zbyt łaskawy:( Na szczęście moja(...)masło, dodajemy cukier, mielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Od razu też wbijamy całe jajka. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Połowę gładkiego ciasta przekładamy do formy (śr. 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połowę malin. Przykrywamy resztą ciasta, wyrównujemy. Na wierzchu, lekko wciskając w ciasto, układamy resztę malin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Jogurtowiec piernikowy 203

skojarzenie to zima:) Drugie skojarzenie – przyprawy korzenne i cynamon. Cynamon zaś od razu przywodzi mi na myśl jabłka. I tak od myśli do myśli postanowiłam przygotować takie właśnie ciasto. Piernikowo-jogurtowy spód, masa cynamonowo-jogurtowa z kawałeczkami podduszonych jabłek i beza wieńcząca całość. Muszę się Wam przyznać, że beza niejako jest dziełem przypadku. Pierwotnie planowałam, by ciasto jogurtowo-piernikowe(...)przekroić na pół, jednak wyszło jak wyszło;) Dla osób, które nie lubią słodkich ciast polecam właśnie taką opcję, zaś dla prawdziwych łasuchów wersję ze słodką bezą;) To ciasto ma szansę stać się hitem tegorocznej jesieni:) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie: http://konkurs.kopernik.com.pl/ #przepisnakopernika Ciasto: 3 jajka 50 g miodu 1/2 szkl. oleju 230 g jogurtu greckiego

Smaki Na Talerzu
CIASTO "MLECZNA KANAPKA" 231

ciasto jest przepyszne. Połączenie puszystego biszkoptu, kremu z mleka w proszku i polewa kakaowa... "niebo w gębie". W smaku naprawdę przypomina "mleczną kanapkę". Od dawna planowałam zrobić to ciasto, ale zawsze jakoś to odwlekałam i teraz żałuję. Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Idealne jako słodki poczęstunek dla gości, których smak tego ciasta na pewno oczaruje.  Składniki(...)utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Formę do ciasta (użyłam prostokątnej o wymiarach 24 na 26 cm) wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 301

starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez parę ładnych lat, znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej przygotować(...)kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Krem: Zagotowa

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto ze śliwką 131

ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica(...)konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta

Różne smaki w kuchni