ciasto - 162907 przepisów (strona:1767/10861)

Ciasto Delicje 282

Ciasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe(...)malinowe. Każdy z nich, według mnie jest Więcej... Artykuł Ciasto Delicje pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 185

Dziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą  prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę  w ustach z każdym kęsem . Smacznego!  SKŁADNIKI(...)Ciasto 330 g m ą ki pszennej   200 g oleju 100 g grubo startych buraków  100 g grubo startej marchewki  100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska

La grande e la piccola cuoca
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 218

Parówki w cieście francuskim to prosty i szybki sposób na przygotowanie dobrej przekąski czy kolacji. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z ketchupem, musztardą czy sosem czosnkowym. Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej.  Przygotowanie parówek w tej formie wbrew(...)pozorom wcale nie jest skomplikowane. Trzeba tylko delikatnie rozcinać ciasto z parówką by nie przekroić jej do końca. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 1 opakowanie ciasta francskiego * 8 parówek * ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę.  Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego

Zrób to smacznie
Chrust (faworki) 149

Uwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki(...)łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem, a gdy się spłaszczy składamy na pół i znowu

PatiGotuje
Galette des Rois na Święto Trzech Króli 198

mamą telewizję śniadaniową, a jak to w śniadaniówce bywają od czasu do czasu osobowości kulinarne. Prezentują one często ciekawe przepisy. Jednym z nich były przepisy Jurka Nogala na dwa ciasta związane z świetem Trzech Króli. Upiekłam więc jedno z nich - Galette des Rois. Jako że miałam tylko jeden płat ciasta XXL (a potrzebne były dwa koła) , wycięłam jedno koło(...)górny płat (miał byc ponacinany) posklejałam z trójkątów zrobionych z resztek ciasta. Galette des Rois 2 koła z ciasta francuskiego 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki amaretto 1 jajo (rozkłócone do posmarowania) 1 migdał w całości  Płatki migdałowe i kuleczki cukrowe do dekoracji  (opcjonalnie) Utrzyj masło

Gotuj Sam!
Ciasto z kaszą manną i wiórkami kokosowymi 239

Ciasto znalazłam na blogu Marty , a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty.  Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu(...)łyżki kaszy manny 1/2 szkl. wiórków kokosowych Mleko zagotować, dodać miód, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe, mieszać do momentu aż masa stanie się gęsta.  Sposób Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy

Kuchenne aromaty
Ciasto kokosowo - budyniowe 178

Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek przesiać przez sitko połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać

Passions hobbies life
Klasyczne czekoladowe brownie 144

Brownie to ekstremalnie czekoladowe ciasto dla wszystkich czekoladoholików. To najbardziej czekoladowy smakołyk jaki znajdziecie na tym blogu. Do przyrządzenia ciasta zużywamy aż 3 tabliczki czekolady. Klasyczne brownie powinno być mokre, „gliniaste” w środku i chrupiące na górze.  Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy(...)ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.   Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka w USA.  Przepis lekko zmodyfikowałam przeliczając proporcje z „cup” na g, gdzieniegdzie lekko zaokrąglając.  Na blogu znajdziecie też inny przepis na brownie , tym razem z orzechami laskowymi

Rusty Fork
Sernik kajmakowy z migdałami 163

pyszne ciacho. Dostał mi się rano kawałek do kawy i chyba jeszcze raz się położę i zobaczymy czy historia się powtórzy :). Przepis podaję na tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść(...)kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy

Apetyczna babeczka
Kabanosy w cieście francuskim 212

Kabanosy w cieście francuskim, to fajna przekąska na każdą imprezę tak naprawdę. Zrobiłam ją na sylwestra, bo akurat ciasto mam zawsze w lodówce, mąż kupił kabanosy, ja zapomniałam, że kupił i również kupiłam i tak stwierdziłam, że zrobię im tak na próbę takie w cieście. Syn był zachwycony, jadł je solo i z sałatką. Już zamówił na urodziny takie same(...)Polecam, bo fajnie smakują takie w cieście :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego kabanosy (ja zużyłam prawie 3 opakowania) 1. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy pionowe paski o szerokości 1 cm. Obwijamy nim kabanosa. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 3. Pieczemy około 20-25 minut. Ciasto musi nam się ładnie zarumienić :-) Studzimy

kruche babeczki
Ciasto z mąki kokosowej z ananasem | FIT ciasto 170

ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej wersji. Jednym słowem, z okazji zbliżających się postanowień noworocznych, mam dla Was przepyszne, proste i szybkie FIT ciasto z mąki kokosowej. Wilgotne, delikatne, bardzo kokosowe z dużymi kawałkami słodkiego, soczystego ananasa. Wszystko w myśl hasła: smacznie, zdrowo, kolorowo. Koniecznie przetestujcie, myślę, że deser w takim wydaniu jest(...)stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kuchennych eksperymentów. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1/4 świeżego ananasa 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1) Ananasa obrać, usnąć twarde części i pokroić

Fitsweet.me
Ciasto malinowo - kokosowe 175

dzisiejszej odsłonie ciacho malinowo- kokosowe... Biszkopt, masa budyniowa, żelka malinowa, która nadaje fajnej rześkości, dzięki której ciasto nie jest zamulające, a na wierzchu lekko chrupiący placek kokosowy.  Ciekawe połączenie smaków. Zapraszam do spróbowania 😊 Składniki:  (blaszka 33/23 cm): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, żelka malinowa(...)następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez

kulinarne odsłony pati
Ciasto z mąki kokosowej z ananasem | FIT ciasto 174

ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej wersji. Jednym słowem, z okazji zbliżających się postanowień noworocznych, mam dla Was przepyszne, proste i szybkie FIT ciasto z mąki kokosowej. Wilgotne, delikatne, bardzo kokosowe z dużymi kawałkami słodkiego, soczystego ananasa. Wszystko w myśl hasła: smacznie, zdrowo, kolorowo. Koniecznie przetestujcie, myślę, że deser w takim wydaniu jest(...)stanie przekonać nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kuchennych eksperymentów. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: 6 jajek 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1/4 świeżego ananasa 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1) Ananasa obrać, usnąć twarde części i pokroić

Fitsweet.me
Placek do barszczu z pieczarkami 292

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać. CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki mleka 1 szczypta cukru 1/2 szklanki śmietany 2 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego Sem Co NADZIENIE(...)czarnym. Odstawić do wystudzenia. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Śmietanę rozmieszać z jajkami i wlać do przesianej mąki z solą i olejem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej

https:KKuchniaMniam
CIASTO KRÓWKA NA BISZKOPCIE + FILMIK 275

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super. SKŁADNIKI :             CIASTO :   6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka  cukru 1 łyżka(...)rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia. Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami i ciasto chłodzimy kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli