cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, twaróg 50 dag, masło 5 dag, cukier 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi(...)stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką
W Mojej Kuchni LubięWilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam ! Składniki: 300 g mąki pszennej 115 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady
Słodka Strefanowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam Drożdżowe paluchy z serem Ciasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 g roztopionego masła cukier waniliowy szczypta soli Nadzienie serowe 250 g twarogu(...)Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Przygotowujemy masę twarogową: twaróg ugniatamy widelcem
Pieguskowa KuchniaPyszny, wilgotny chlebek, który powala swoim cudnym kolorem i delikatnym zapachem korzennych przypraw.W sezonie dyniowym to must have. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni. Pracy wymaga niewiele i możemy się cieszyć kawałkiem korzennego ciasta dyniowego do kawki. Do tego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki(...)jajkami, dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz
Pieguskowa Kuchniapysznym i mega szybkim ciastem rozpoczęłam sezon rabarbarowy. W tym roku bardzo ładnie rozrósł mi się na działce więc raczej na brak rabarbaru narzekać nie będę. Ciasto z rabarbarem jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Składniki do jego przygotowania chyba każdy ma w swojej kuchni więc nie ociągajcie się i upieczcie. Będziecie zadowoleni. Z tej porcji wychodzi normalna, podzielna blacha(...)pomimo tego, że ciasta surowego wydaje się niewiele. CIASTO Z RABARBAREM /blaszka 24×36 mierzona na górze/ 3 szkl mąki 1,5 szkl cukru 0,75 szkl mleka 0,75 szkl oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy rabarbar Jajka, cukier waniliowy i cukier ubić na puszystą pianę, dodawać na zmianę po 1/3 porcji mleka, mąki
Pieguskowa KuchniaZanim na dobre rozpocznie się sezon truskawkowy koniecznie upieczcie ciacho ambasador. Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest za słodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka(...)czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc żeby herbatniki zmiękły i ciasto stężało. Artykuł CIASTO AMBASADOR pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka(...)białka ubić na sztywną pianę. Jak już są sztywne dodawać powoli cukier. Nie przerywać ubijania. Następnie podczas ubijania dodawać na przemian olej i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć większą część ciasta, używając tarki o dużych oczkach. Następnie rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach
Kuchnia Pokoleńnabycia w Delikatesy Polskie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekaną margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem, ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą(...)foremkę i jej brzegi. Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy
Słodkie okruszkiKolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami Są pyszne i szybkie w przygotowaniu! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów(...)posolić w zależności od rodzaju dodawanych serów. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
KuchniaWeDwoje.plgorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim, lekkim ciastem. Mam nadzieję, że przepis ten przyda Ci się jako ochłoda podczas lata Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku pokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki
Via GustoPrzepis na to ciasto podpatrzyłam kiedyś na blogu I love bake , od razu przypomniała mi się „ bananowa-chmurka” i jej wspaniały smak. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego(...)typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej 150 g masła, zimnego 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa jagodowa: 500 g jagód 2 galaretki jagodowe 600 ml gorącej wody Krem śmietanowy: 600 ml śmietanki kremówki
Smaki Na TalerzuSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pestki słonecznika 50 gram, cynamon 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, jabłka 4 sztuki do niskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia włożyć rozwinięte ciasto francuskie jabłka obrane ze skóry, pokrojone na ćwiartki rozłożyć na środku ciasta posypać cynamonem, cukrem i połową słonecznika wolne brzegi ciasta nałożyć na jabłka, ciasto posmarować wodą, posypać resztą słonecznika piekarnik(...)nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 40 minut, ciasto wystudzić pyszny deser z jabłkami i chrupiącym słonecznikiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięostygnięciu. Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 250g szynki 150g żółtego sera 1 cebula 1 garść roszponki 2 jajka 200 ml śmietany(...)mnie gęsta) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania wierzchu Ponadto: olej do smażenia Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty
Di gotujeCiasto na niedzielę -akcja cotygodniowa na Fb..tym razem wypiekamy ciasta z dodatkiem warzyw. U mnie na blogu już kilka takich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze(...)przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce] garść dowolnych bakalii 4 jajka 1 szkl.oleju 1 szkl.cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem
Moje domowe kucharzenieNudno na blogu być nie może więc dziś przerwa od przetworów. Przed weekendem polecam Wam bardzo pyszne ciasto z wiśniami.Musicie spróbować bo dla mnie to jedno z lepszych ciast...ale każdy lubi co innego.Przekonajcie się sami. Składniki: 30 dag zmielonego twarogu 4-5 żółtek 15 dag cukru pudru 60 dag mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt
Niespełnione zdolności kulinarne