spać zrobiłam te paluchy, bo przecież wszyscy nimi się zachwycali. Przeczytałam również w komentarzach, że równie smaczne wychodzą z tego przepisu oponki. Nie namyślając się długo, zrobiłam podwójną porcję ciasta drożdżowego i odstawiłam do wyrośnięcia. Po godzinie zaczęłam formować paluchy. Pierwsza tura poszła do pieca, pozostałe wyrastały jeszcze na stolnicy z gdzieś z 1/3 ciasta zostawiłam na smażone oponki(...)bardzo chciało mi się wierzyć, jakie to cuda z takiego ciasta miałyby wyjść. Wrzuciłam pierwszą partię na rozgrzany olej, wyłowiłam i spróbowałam. I wiecie co? Wstyd się przyznać, ale pozostałe na stolnicy paluchy, szybko zagniotłam ponownie i wykrawałam z nich kolejne oponki Oponki są puszyste, bardzo smaczne i robi się je naprawdę szybko i prosto, zupełnie jak i paluchy
Mieszam w GarnkuCiasto balowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3 bit . Ciasto 3 bit jest bez pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dodawać wystudzony budyń. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników. Masa śmietanowa Śmietanę ubić na sztywno i utrwalić śmietan fixsami. Do śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć
Monia miesza i gotujeBardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy. Składniki: Ciasto orzechowe : 8 jajek 8 łyżek cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka bakaliowa: 9 białek 20 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 gorzka czekolada 10 dkg rodzynek(...)mały słoik wiśni kandyzowanych drylowanych Krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 30 dkg margaryny 1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wylewamy
Kuchnia u BietkiKrucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany SERNIK GOTOWANY: 500 g twarogu zmielonego (wiaderko) 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki(...)mleka 2 jajka 1 budyń śmietankowy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 puszka liczi w syropie Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy
https:KKuchniaMniambananową do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko . Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości , każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami. Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika . widać kawałki(...)zagadnienie drugiej kategorii, warto ją poznać, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar przygotowywać te słodkości w domu. Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffin był kiedyś rodzajem bułeczki, a babeczka to miniaturowe ciasto. Pierwsza rzecz, która odróżnia muffina od babeczki, to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffiny powstaje przez początkowe oddzielenie składników mokrych (np. olej, starta marchewka) i suchych (np. mąka, proszek
w mojej kuchniiękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie(...)lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o wymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia
Smak mojego domuMoje ciasto Red Velvet przysporzyło mi wiele problemów. Przy trzecim podejściu miałam już dość, ale coś mi mówiło, że nie powinnam tak łatwo odpuszczać ;). W sumie piekłam ciasto aż 5 razy! Chyba pobiłam rekord ;). Bliska sukcesu byłam już za czwartym podejściem, ale ostatni blat ciasta okazał się trochę za mokry. Abyście
Słodki PomysłPrzygotowanie: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Następnie dodać dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą (średnią) wymieszać z kakao a najmniejszą z łyżką kisielu cytrynowego. Formę posmarować(...)tłuszczem i posypać makiem. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem. Na środku trochę jej rozgarnąć i w zrobione miejsce wyłożyć ciasto z kakao. Także na nim na środku zrobić miejsce na ciasto z kisielem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaCiasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe(...)malinowe. Każdy z nich, według mnie jest Więcej... Artykuł Ciasto Delicje pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłDziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI(...)Ciasto 330 g m ą ki pszennej 200 g oleju 100 g grubo startych buraków 100 g grubo startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 250 g śmietany 30% 100 g masła 1 łyżka gorzkiego kakao 1 laska
La grande e la piccola cuocaParówki w cieście francuskim to prosty i szybki sposób na przygotowanie dobrej przekąski czy kolacji. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z ketchupem, musztardą czy sosem czosnkowym. Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej. Przygotowanie parówek w tej formie wbrew(...)pozorom wcale nie jest skomplikowane. Trzeba tylko delikatnie rozcinać ciasto z parówką by nie przekroić jej do końca. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 1 opakowanie ciasta francskiego * 8 parówek * ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę. Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego
Zrób to smacznieUwielbiam chrust! Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły. Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny. U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Chrust (faworki) Składniki(...)łyżka spirytusu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być twarde i zbite. Aby ciasto było bardziej kruche po upieczeniu należy je porządnie „zbić” wałkiem. Wyrobione ciasto uderzamy wałkiem, a gdy się spłaszczy składamy na pół i znowu
PatiGotujemamą telewizję śniadaniową, a jak to w śniadaniówce bywają od czasu do czasu osobowości kulinarne. Prezentują one często ciekawe przepisy. Jednym z nich były przepisy Jurka Nogala na dwa ciasta związane z świetem Trzech Króli. Upiekłam więc jedno z nich - Galette des Rois. Jako że miałam tylko jeden płat ciasta XXL (a potrzebne były dwa koła) , wycięłam jedno koło(...)górny płat (miał byc ponacinany) posklejałam z trójkątów zrobionych z resztek ciasta. Galette des Rois 2 koła z ciasta francuskiego 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jaja (niewielkie M) 100 g zmielonych migdałów 3 łyżki amaretto 1 jajo (rozkłócone do posmarowania) 1 migdał w całości Płatki migdałowe i kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Utrzyj masło
Gotuj Sam!Ciasto znalazłam na blogu Marty , a że moje dziecko uwielbia Ciasto z kaszką manną przygotowywane na herbatnikach, postanowiłam wypróbować również ten przepis. Został on jednak przeze mnie nieco zmodyfikowany m. in w masie z kaszy manny pojawiło się mleko kokosowe, przez co posmak kokosu jest jeszcze bardziej wyrazisty. Ciasto 1/2 szkl. mleka 3 jaja 3/4 szkl. oleju 1/2 szkl.miodu(...)łyżki kaszy manny 1/2 szkl. wiórków kokosowych Mleko zagotować, dodać miód, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe, mieszać do momentu aż masa stanie się gęsta. Sposób Połowę ciasta wylać na nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C (stopień dopieczenia można sprawdzić patyczkiem). Na podpieczone ciasto wylać masę z kaszy
Kuchenne aromatyBardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek przesiać przez sitko połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać
Passions hobbies life