ciasto - 160969 przepisów (strona:1768/10732)

Ciasto Czekoladowa Śliwka 854

Proste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu

Opowieści z piekarnika
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5764

Smaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut

Opowieści z piekarnika
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 176

Proste i pyszne ciasto, którego smak pokochają wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej(...)smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba, by przegonić jesienne smuteczki... ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego ( lub 1/2 szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki

Opowieści z piekarnika
Babka ajerkoniakowo - kawowa 134

tylko do oprószenia gotowej babki cukrem pudrem, wg mnie tak jest ok, ale można oczywiście babkę polukrować. Wszystko ładnie pięknie, ale...no właśnie, zawsze jest jakieś "ale" ;) Ponieważ to ciasto ucierane, obciążone jest ryzykiem zakalca. Dlatego należy pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy pieczeniu takich ciast. Pisałam o nich pod przepisem na BABKĘ POMARAŃCZOWĄ , warto zerknąć.  A babeczkę polecam(...)pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i bardzo puszystą masę ( to kolejny warunek udanego wypieku w przypadku ciasta ucieranego - masło z cukrem musi być naprawdę bardzo dobrze utarte; masa maślana powinna być bardzo jasna i puszysta ). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, aż jajka dobrze

Opowieści z piekarnika
Mleczne cappuccino 421

Przepis na to ciasto znalazłam przeglądając zbiory przepisów mojej Mamy. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę, bo bardzo spodobała mi się receptura na krem. Okazało się, że przepis ten bez problemu można znaleźć w internecie ( zresztą jakżeby inaczej, przecież w sieci jest wszystko ;) ), na swojej stronie ma go m.in. Ewa Wachowicz. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym(...)nazwą po prostu "Cappuccino". Ja uznałam, że miano "Mleczne cappuccino" będzie bardziej na miejscu, gdyż znaczącym składnikiem kremu jest mleko w proszku; ono nadaje mu właściwy smak. Poza kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu

Opowieści z piekarnika
Ciasto z ricottą i śliwkami 125

Jedne z moich ulubionych ciasto to te, z serkiem ricotta. Serek nadaje im fajnego smaku, ale i aksamitności. Mają w sobie delikatność i wilgotność, charakterystyczną dla serników. Są mięciutkie, ale też dobrze wyrastają. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciasto z ricottą i śliwkami.  Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego(...)masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, olejek pomarańczowy i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut

Smak mojego domu
Karpatka z kremem budyniowo - tiramisu. 128

Kochani :) niedziela to oczywiście musi być ciasto, u mnie dzisiaj karpatka z kremem budyniowo-tiramisu  na życzenie moich pociech :) ciasto jest proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania :) na  ciasto parzone :  2 szklanki mąki typ 550 2 szklanki wody 250 g margaryny np: Kasia 1 cukier waniliowy 8 jajek krem(...)tiramisu  250 g miękkiej margaryny blaszka duża piekarnikowa Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy najlepiej kulą.Ciasto ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ciasto przekładamy do misy miksera ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku, masę ucieramy co najmniej 5 minut, ma być gładka.Blaszkę wykładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 166

Ponieważ latem częściej sięgamy po sezonowe owoce, kupione przeze mnie w przypływie impulsu banany przeleżały nietknięte na kuchennym blacie na tyle długo, że niechybnie trafić musiały do ciasta. Kiedy owoce te bardzo mocno dojrzeją, a ich skórka stanie się prawie brązowa, to z powodzeniem osłodzą wypieki tak, że zbędnym będzie już dodatek tradycyjnych słodzideł. Tym sposobem, banany dzielnie zastępują(...)cukier, i spoiwo dla ciasta – zwykle w tej roli znajdziemy jajka. Do tego spora garść słodkich borówek, kilka minut przygotowań, parę zamieszań łyżką i po mniej niż godzinie, ciasto z piekarnika ponownie ląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 100 g mąki owsianej (certyfikowanej

Even Better Food
buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... 140

łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować, wg mnie resztki z wyciskarki lepiej się nadają na inne przetworzenie, nie są tak mocno suche,wiórowate jak z sokowirówki, jeśli nie ma wolnoobrotowej(...)białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao, wlac olej i zmiksować na gładką masę resztki z wyciskarki wolnoobrotowej w ilości 2 szklanki wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 154

Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami - delikatne, aromatyczne i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 160 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: 150 g borówek(...)łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek

Smak mojego domu
Szybkie i zdrowe ciasto fasolowe z chili 100

Jeśli szukacie przepisu na wilgotne, proste, szybkie i nieziemsko pyszne ciasto fasolowe, to trafiliście idealnie. Choć ten wypiek ma mnóstwo zalet, ma też niestety jedną wadę – znika prawie natychmiast po podaniu. Całkiem niezły wynik jak na „dietetyczny” deser Wegańskie ciasto fasolowe 2017-08-14 12:16:28 Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj ciasto 240 g czerwonej(...)łyżeczka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem na małym ogniu

Powiedz dietom nie
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 198

cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, twaróg 50 dag, masło 5 dag, cukier 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi(...)stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Mega czekoladowe ciasto z cukinią 93

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam ! Składniki: 300 g mąki pszennej 115 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady

Słodka Strefa
DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM 111

nowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam Drożdżowe paluchy z serem Ciasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 g roztopionego masła cukier waniliowy szczypta soli Nadzienie serowe 250 g twarogu(...)Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Przygotowujemy masę twarogową: twaróg ugniatamy widelcem

Pieguskowa Kuchnia
KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY 101

Pyszny, wilgotny chlebek, który powala swoim cudnym kolorem i delikatnym zapachem korzennych przypraw.W sezonie dyniowym to must have. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni. Pracy wymaga niewiele i możemy się cieszyć kawałkiem korzennego ciasta dyniowego do kawki. Do tego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki(...)jajkami, dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję długość 35 cm, ponieważ w mniejszej będzie się dłużej piekło. Połączyć ze sobą wszystkie składniki kruszonki i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec około 1 godz

Pieguskowa Kuchnia