ciasto - 160969 przepisów (strona:1777/10732)

Tarta Jeżyk 144

schłodzić 30 minut w lodówce.  Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości  3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 25,5 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej mąką pszenną. Ciasto(...)dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. W ystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód s chłodzić w lodówce 30-60 minut.   Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą lub grochem. Dzięki obciążeniu ciasto się

Nastoletnie Wypiekanie
piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką... 150

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje(...)dać na blachę z papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić piersi w cieście francuskim są soczyste, kruche, można je podać

W Mojej Kuchni Lubię
Proste ciasto na sobotę – przepis na ciasto czekoladowe a’la brownie z masłem orzechowym 128

Niesamowicie czekoladowe ciasto, bardzo podobne do brownie, które dzięki dodaniu masła orzechowego, staje się po prostu czystą, czekoladową przyjemnością. Połączenie czekolady i masła orzechowego to ostatnio moje ukochane połączenie Ale te ciasto to też zestawienie rozpływającego się w ustach brownie z elementem słonym, które sprawia, że to ciasto się po prostu zapamiętuje ze względu na niebanalny smak. Dobra wiadomość jest(...)taka, że ciasto można zrobić z kilku produktów, które są w domu, robi się je w dosłownie chwilę i w piekarniku też nie spędza dużo czasu. Zła wiadomość jest taka, że ta czysta, czekoladowa przyjemność ma trochę kalorii Ale jak grzeszyć to tylko z czekoladą ;p Wykonanie W niedużym rondelku i na bardzo małym ogniu rozpuść masło razem z czekoladą

Eat me! Fit me!
Słodkie pierożki z ciasta francuskiego 163

Proste, szybkie, a jak wyglądają! Kiedyś jadłam Palmiers - karmelizowane ciasto francuskie, bardzo proste w przygotowaniu ładne złote ciasteczka. Są słodkie i karmelowe. Składniki na kilka ciasteczek to całe 2 składniki: ciasto francuskie i drobny cukier do wypieków. Wykonanie polega na rozwałkowywaniu ciasta na cukrze, tak by cukier się do niego przykleił. I tak kilka razy wałkujemy z każdej strony(...)obok siebie i kroimy. Upieczone wyglądają bardzo apetycznie i kusząco. Nieco zainspirowana tym przepisem przygotowałam słodkie pierożki, także z dodatkiem cukru, ale także konfiturą w środku. Pyszne, delikatne, chrupiące ciasto z ciepłą owocową konfiturą w środku - pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżek ulubionej konfitury cukier do posypania wierzchu małe jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj

Zasmakuj Kuchni
Udka z kurczaka w cieście francuskim 191

Smażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ 177

zaskoczę 😉 Były pyszne! Nie mogłyśmy się nimi najeść i niebawem robimy powtórkę. Oczywiście trzeba lubić śledzie bo w innym wypadku na pewno Wam nie posmakują 😉   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 op. suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 1 filet śledziowy w oleju 1 cebula czerwona(...)kilka żurawin suszonych 200 g sera żółtego ketchup majeranek Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Mieszamy z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Dodajemy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto na jednolite i gładkie. Na końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną 211

okropną zgagą. Już nawet kilka kostek czekolady tak nie cieszy jak do niedawna... Po ciąży będzie lepiej i będę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy(...)cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć miękki środek

Anioszek w kuchni
Pączki z piekarnika (pyszne ) 175

przy tym całym kalorycznym szaleństwie proponuję coraz bardziej popularne pączki nie smażone ,a pieczone w piekarniku. Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne... Czy powtórzę ten przepis...ba i to nie raz. Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, tłustych i kalorycznych przysmaków(...)łączymy z cukrem waniliowym oraz koniakiem. Mieszamy do połączenia, 4. Mąkę sól i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy cały rozczyn oraz masę żółtkową. Mieszamy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z pozostałym ciastem, Na końcu wlewamy masło i zagniatamy gładkie ciasto. Trwa to od 10-15 minut.  5. Ciasto odstawiamy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto bez cukru, masła i mąki pszennej, czyli bardzo zdrowy sernik z żurawiną w polewie daktylowo-kakaowej 133

masła i mąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej(...)ciasto można jest z czystym sumieniem ;D Wiem, że dziś jest szaleństwo pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p Zapraszam do eksperymentowania Wykonanie CIASTO Najpierw zrób „kruchy” spód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko

Eat me! Fit me!
Faworki z ciasta francuskiego 228

Faworki z ciasta francuskiego to idealny przepis dla tych, którzy są zabiegani, leniwi, mają dwie lewe ręce w kuchni lub tych, którzy cały czas się odchudzają (pozdrawiam koleżanki z pracy! ). Wystarczy 15 minut, aby przygotować talerz takich pysznych faworków, dużo mniej kalorycznych, niż tradycyjne. Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów na Tłusty Czwartek Przepis na faworki z ciasta francuskiego Drukuj(...)przepis Porcji: 21 faworków Czas gotowania: 15 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego cukier puder Przepis 1 Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 7 pasków - każdy szerokości około 1,5 cm. 2 Następnie każdy z nich kroimy na 3, aby wyszło nam z ciasta 21 prostokątów. 3 W każdym prostokącie nacinamy środek i przekładamy przez niego ciasto - tak samo, jak byśmy robili

Kuchnia Bazylii
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 128

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.  Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik

Zrób to smacznie
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 199

masła (dietetycy teraz łapią się za głowę). Ale mimo wszystko warty grzechu! Dominują w nim 3 smaki: wanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem  pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte są kremem maślanym(...)szwajcarskiej aromatyzowanym wodą różaną, a spływa po nich karmelowa polewa. To jak, piszecie się na kawałek? A może na cały tort? ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto maślane: 250 g masła 250 g cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 5 żółtek

Food Square
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 151

Dawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :)  SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym

Marcepanowa kuchnia
Jamajka- ciasto z bananami 334

pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto:    5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem:  500 ml śmietanki

Z miłości do słodkości
Karmelowe LOVE 276

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch   Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną

Kocham Czekoladę