Pyszne ciasto w formie rolady o kształcie łezki, stąd nazwa „łza słoniowa”. Mam ten przepis w swoim zeszycie kulinarnym od dawna. Rolada zawsze się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe(...)mleka – 250 ml • 2 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa • 100 g masła • 3 łyżki kakao • 3 łyżki cukru • 3 łyżki mleka oraz • 5 bananów, jak najbardziej prostych Wykonanie: Ciasto biszkoptowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilę poubijać. • Wbijać po jednym żółtku i mieszać na wolnych obrotach. • Wsypać przesianą mąkę z kakao
To co kochamGdzieś w świecie blogosfery kulinarnej przeczytałam, że można ubić pianę z płynu po cieciorce. Wymyśliłam więc na poczekaniu to ciasto, aby spróbować poeksperymentować z cieciorką. Płyn pięknie się ubił, a po dodaniu cukru można z niego piec bezę. Dzięki dodaniu piany do ciasta wyszło ono niezwykle puszyste i mięciutkie(...)Niestety tak zajęłam się pianą, że zapomniałam dodać do ciasta sodę i proszek do pieczenia, więc moje ciasto najpierw pięknie wyrosło, a potem niestety opadło. W przepisie podałam już prawidłowe składniki. Nie ma również w składzie ciasta kakao, kolor uzyskałam za pomocą dżemu z czarnej porzeczki. Sama się zdziwiłam
To co kochamferworze remontu bloga gdzieś zapomniałam o przepisie na ciasto ze śliwkami. Wiem, że w tym roku już za późno, bo sezon na śliwki minął, ale na następny rok będzie jak ulał. Ciasto to jest bardzo smaczne, zupełnie inne niż zwykle pieczone na kruchym spodzie. Tutaj spodem jest wilgotne ciasto, które(...)błyskawicznie się przygotowuje tylko mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wilgotne ciasto, mokre aromatyczne śliwki i chrupiąca kruszonka to sekret pysznego śliwkowca. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 600 g śliwek Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki
To co kochampewnie dlatego tak chętnie gotuję tego typu potrawy, by przypomnieć sobie mój ukochany Neapol. Propozycja, którą dzisiaj mam dla Was to taka... inspiracja, ale pyszna inspiracja, zapewniam :) Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 500 g mąki 1 jajko 15-20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 400 ml letniej wody(...)mąki wymieszałam z jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Mieszałam dość długo, aż konsystencja stała się aksamitna. Następnie dodałam resztę mąki i ręcznie wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały czas lekko kleiste. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę (lub inną
Pichceniomaniaobrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki na śliwkach rozsypać wiórki(...)kokosowe, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka, ciasto w blaszce zostawić do wystygnięcia POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 18% 3 łyżki, w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę, za długo nie ogrzewać bo polewa się rozwarstwi od razu
W Mojej Kuchni Lubięstół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka(...)szkl. cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy
Kolorowa kuchnia ElkiProste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części(...)Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Większą częścią ciasta wyłożyć spód formy i podpiec około 15 minut w 200 stC. W między czasie ugotować budyń z mlekiem (zmniejszając ilość mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie
Tradycyjna KuchniaPyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)zagotuj z margaryną, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje
Kulinarna (nie)codziennośćDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych(...)szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce
Zrób to smaczniegranic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek, który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta soli 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 g śmietanki(...)czekolady deserowej 70% 50 g miękkiego masła 25 ml alkoholu (np. amaretto, rum) Przygotowanie: Kruche ciasto: Ze składników szybko zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy posmarowanej masłem. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach
Malinowo w kuchniposiadają, ale za to ser już tak. No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 - 8 plasterków szynki konserwowej(...)plasterków żółtego sera ketchup Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i rozkładamy na blacie. Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup. Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Taste TherapyPyszne ciasto z przepisu Anny Starmach, który znajdziecie pod tym linkiem: Ciasto z jagodami i kruszonką. W przepisie podanym poniżej wprowadziłam małe zmiany. Cukru dodałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej(...)jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich włożyć ponownie do lodówki, zaś dwie
Passions hobbies lifeCiasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam! Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 250 g masła 225 g cukru 6 łyżek kakao 125 ml wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy
Domowa cukiernia EwyCudownie pachnące… Z wierzchu ultrachrupiące, lekkie i delikatne. W środku – przyjemnie wilgotne, kremowo-mięsiste, podobne teksturą do ciasta ptysiowego. Każda z nazw w tytule pasuje do dzisiejszego przepisu. Każda oznacza dokładnie to samo – omlet/ciastko/bułkę z ciasta składającego się z mąki, mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek(...)Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego naleśnika, najczęściej (i najwygodniej) w żeliwnej patelni. A czemu Dutch? Bo powstały w Pensylwanii, stanie w którym znakomita część imigrantów mówiła po niemiecku
Karo in the Kitchen