ciasto - 162020 przepisów (strona:1803/10802)

ciasto francuskie w 2 godziny 125

Składniki szybkiego ciasta francuskiego 250g mąki pszennej 200g zimnego masła 120ml zimnej ,mineralnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie Mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki umieścić w misce i mieszać ręcznie. Stopniowo dodawać wody nadal wyrabiać ciasto tworząc kulę . Ciasto jest lepkie ,ale to normalne. Może pozostać kilka nie wyrobionych kawałków masła. Ciasto rozwałkować na posypanej desce mąka ,nadając(...)kształt prostokąta. Zawinąć górę i dół kopertowo. Wałkować tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Następnie przekręcić o 90°C i znowu wałkować .Powtórzyć czynność od 3-5 razy. Złożone na na trzy zawinąć w folię i do lodówki na minimum 2 godziny przed użyciem Po tym czasie ciasto jest gotowe. Ciasto może leżeć

w mojej kuchni
Serowa tarta z jabłkami 182

Ponieważ jestem łasuchem to uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów(...)znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki drożdżowe z truskawkami 186

TRUDNOŚĆ: średnie       -CZAS: 30-60 min            -PORCJE: 12   Babeczki drożdżowe z truskawkami CIASTO DROŻDŻOWE: 30 dag mąki 3 jajka 3 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 10 dag margaryny POSYPKA: szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki margaryny DODATKOWO(...)truskawek CIASTO: Drożdże rozrobić z małą ilością mleka wlać do miski, dodać jajko i 2 żółtka, cukier oraz resztę mleka. Wymieszać z mąką, na końcu dodać roztopioną margarynę. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce. Do papilotków na muffinki wkładamy pół foremki ciasta, na ciasto kładziemy pół dużej truskawki

Gotuję Testuję
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 159

Strucla wyszła naprawdę smaczna, chociaż z odstającą skórką ;) Składniki na keksówkę Zaczyn: 20 gr drożdży świeżych 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto : 300 gr mąki pszennej 60 - 80 gr cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto ) 1 jajko 50 gr masła roztop i ostudz. szczypta soli esencja waniliowa Nadzienie : 1 i 1/2 paczki budyniu 4 czubate łyżki cukru(...)całkowitego ostygnięcia pamiętając o przykryciu wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch. 3. Z wyrośniętego zaczynu, mąki, cukru, masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min. Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt. Ja zawsze

Gotowanie...to proste !
Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) 121

Ciasto czekoladowo-migdałowe to słodycz, która po prostu rozpuszcza si ę  w ustach i nie można poprzestać na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy gorzka czekolada, jaja, cukier, masło i migdały w płatkach, aby wyczarować przepyszne ciasto z zewnątrz(...)migdały w płatkach. Na koniec stopniowo dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 30 cm x 20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 218

okresie kolędowania  hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej sanieżki i socznie – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.  No dosyć tej historii. Ściślej mówiąc przepis na dobre ciasto pierogowe, powinno składać się jedynie z dobrej jakości mąki oraz gorącej wody, która zaparzy całość. Potem z odpowiednią dbałością należy wyrobić ciasto i odpowiednio cienko je rozwałkować. Ja osobiście uwielbiam pierogi(...)fanów tradycyjnej polskiej kuchni.    Dla czytelników w sklepie W  SKLEPIE  DAJAR   10% zniżki na zakupy na na hasło  ZDROWE – GOTOWANIE Składnki:  Ciasto pierogowe:  400 g mąki typ 650  250 ml gorącej wody  1 łyżeczka soli  Nadzienie:  500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z pasternakiem, migdałami i pomarańczą 124

pasternaku. Szukałam na targu, szukałam w Almie, szukałam u znajomych rolników, ale bez skutku. W końcu udało mi się kupić go tydzień temu w Lokalnym Rolniku. Wykonałam w końcu ciasto, które czekało 2 lata na upieczenie, ale się doczekało!   Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla ciekawych nowych smaków dla znalazców pasternaku (nie jest to wcale łatwe) :) Składniki(...)ciasto: 225g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) ok. 120g 150g masła 120g cukru duża pomarańcza (obrana, wypestkowana, pokrojona na kawałki) 2 jajka 200g pasternaku startego na tarce (2 szklanki) pół szklanki rodzynek (ok. 80g) Składniki na dekorację:  pół szklanki płatków migdałowych (ok. 75 g) Wykonanie tradycyjne

Mania Wypiekania
Kruche ciasto z konfiturą jabłkową 168

Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie  w tym miejscu! Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości.  Zabieramy się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 3 całe(...)jaja półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny. Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia . Jeśli korzystacie z konfitury

Z Kuchni Do Kuchni
ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZUSTĄ PIANKĄ 231

Trzeba sięgać po to co daje natura. A teraz akurat daje owoce i warzywa w jesiennym wydaniu. Dlatego postawowiłam upiec sezonowe ciasto. Miało być tylko śliwkowe, ale przygotowywaliśmy dynię na halloween. Dzieci chodziły po domach zbierać słodycze lub robić psikusy. Tak więc, żeby nic się nie zmarnowało – wykorzystałam również pozostałości dyni, a całość otuliłam puszystą pianką. Ciasto wyszło mokre(...)waniliowy. Miksować chwilę mikserem. Następnię podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Zostawić do wystygnięcia. Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Teraz dodać białą masę i zalać resztą ciasta. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Ułożyć na górę ciasta. Piec 35 minut w temperaturze 180º funkcja góra

kuchniabellissima.wordpress.com
Rożki z ciasta francuskiego z serem 186

Rożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszne ciastko. U mnie w lodówce na pewno można znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast sera(...)można wykorzystać gęsty dżem, czekoladę lub sam cukier z cynamonem. Przygotowując ciastka z ciasta francuskiego należy pamiętać, że to co wkładamy do wnętrza nie może być zbyt rzadkie i w ilości, która pozwoli pieczonemu ciastu na listkowanie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g białego sera twarogowego (nie może być rzadki) 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru

Kuchcik gotuje
kruche babeczki z jabłkami 155

były robione spontanicznie, bo po prostu naszła mnie ochota na coś dobrego, i żeby zrobić przyjemność mężowi. :) Przepis prosty a jaki efektowny. :) Zapraszam... Przepis: Składniki: (około 15 babeczek) na ciasto:  130 g mąki 75 g masła 1 jajko 4 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia na nadzienie(...)Wykonanie: 1. Mąkę i sodę lub proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać masło pokrojone w kostkę jajko, cukier brązowy, waniliowy i cynamon.  2. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki.  3. W tym czasie przygotujmy sobie nadzienie.  Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki (skórkę wykorzystałam

Mój pomysł na
Miodownik przekładany kremem z kaszy manny 230

Miodownik to pyszne miodowe ciasto  kojarzone ze Świętami Bożego Narodzenia. Przekładane jest różnymi masami,często smarowany też powidłami,posypany orzechami. Co kuchnia to inne pomysły. Ja upiekłam taki tradycyjny przekładany kremem z kaszy manny. Górę posypałam złotymi małymi perełkami cukrowymi. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu,u mnie już nimi zapachniało.  ciasto: 500 g mąki pszennej(...)masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka  Mąkę wymieszać z pudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć

Kolorowa kuchnia Elki
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 160

małe, ale jakże pyszne :) Mini eklerki z kremem, zapraszam na te małe co nieco :) Składniki na około 15 eklerków Ciasto: 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 gr) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka(...)masła ( około 50 gr ) 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku

Gotowanie...to proste !
Murzynek z cukinią 145

Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią, której w tym cieście w ogóle nie czuć, ale daje niesamowitą wilgotność. Coś na pograniczu brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy(...)strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.  Tak przygotowane ciasto wykładam do wyłożonej papierem pergaminowym  keksówki, wygładzam łyżką-ciasto jest dość gęste i takie ma być. Piekę w temp 170 *c przez 1 godzinę i 10 minut-do suchego

Wanilia i Kardamon
Niby sernik 152

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia 6 żółtek ( białka zostawić do masy) 1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanka cukru(...)Składniki na masę:   6 białek 1 szklanka cukru 3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g 2 budynie śmietankowe – proszek Kilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć

W garach u Gosi