ciasto - 160969 przepisów (strona:1722/10732)

Czekoladowe ciasto z budyniem 165

Proste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu z bitą śmietaną i pokruszonym biszkoptem. Pyszne ciacho, które zachwyci każdego! Masa budyniowa przygotowana została na maśle, z gotowych budyniów czekoladowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, dzięki temu zyskała intensywnie czekoladowy smak. Ciasto nie jest zbyt słodkie(...)Dodatkowo konfitura zwilża biszkopt, dzięki temu nie jest on za suchy. Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz posypka z kruszonego biszkopta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa

Kuchnia MagdaLeny
Mini snickersy 89

opcjonalnie) – 200 g całych migdałów – 200 g orzechy włoskie – 100 g miodu – 100 ml wody – masło orzechowe   100% orzeszków Przygotowanie: Wyrabiamy kruche ciasto. Mąki mieszamy z cukrem pudrem na stolnicy lub blacie. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę,żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie(...)potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy i migdały drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt

I LOVE LIFE
Keto paluszki ptysiowe (Paleo, LowCarb) 144

raczej nawet keto churros… Korzystałam ponownie z przepisu z tej strony. Keto pączki wyszły świetne, więc kompletnie nie spodziewałam się nadejścia kulinarnej katastrofy… Tym bardziej, że ciasto jest praktycznie takie samo jak do keto pączków . Różnica polega na tym, że tutaj się je smaży a nie piecze, więc efekt miał być zupełnie inny. Niestety, już w trakcie smażenia(...)sobie wyobrażałam… Może to wina zamiany mąki migdałowej na mąkę kokosową, a może gdzie indziej popełniłam błąd… Niemniej szybko zrezygnowałam z zamiaru usmażenia keto churros. Wycisnęłam z ciasta krótkie paski i wstawiłam do piekarnika. Wyszło coś w rodzaju paluszków z ciasta ptysiowego, stąd nazwa dzisiejszej propozycji. Każdy – nawet niezbyt udany – kuchenny eksperyment jest początkiem nowej kulinarnej

Modern Cave Girl
KATARZYNKA 131

Szukacie sprawdzonego,smacznego ciasta ?    Katarzynka długo czekała w kolejce - w końcu pojawia się na blogu. Ciasto jest wilgotne,pyszne i uzależniające. Możecie wybrać się z nim w daleką podróż i nic mu się nie stanie - a wiem,że często takich szukacie. Zapewniam,że smak Was nie zawiedzie. Składniki: ( blacha 20x30) 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartej masy razem z pianą z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą,do drugiej dodać suchy mak, do trzeciej kakao. Na blachę wyłożyć białe ciasto, rozmarować cienką warstwę powideł, poukładać pół paczki biszkoptów. Następnie masa z makiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 44

prawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można(...)zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 300 g mąki orkiszowej 1/2 kostki drożdży (moja kostka drożdzy to 42 g więc biorę ok 20 g) 100 – 150 ml mleka roślinnego (kokosowe z alpro) i jeszcze trochę do rozczynu drożdżowego 2 garście mieszanki rodzynek i żurawiny namoczonej w rumie

Szybko Tanio Smacznie
Faworki drożdżowe. Chruściki drożdżowe 121

zrobić drożdżowe faworki ? Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko przelewamy do garnuszka i lekko podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy do mleka pokruszone drożdże, cukier oraz ok. 2 łyżki mąki by ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie(...)wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę, delikatnie posypaną mąką i wałkujemy na grubość około 5 mm. Ciasto radełkiem dzielimy na paski o szerokości około 2,5 cm i długości około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi wiejskie z pysznym farszem 110

Pierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku.     Składniki(...)Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego

Blog z Apetytem
Murzynek z bitą śmietaną 88

Murzynek to ciasto, które zawsze wychodzi, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Idealny deser na każdą okazję, a szczególnie, gdy chcemy zrobić przyjemność bliskiej osobie. Murzynek z bitą śmietaną bardzo łatwo się robi, a jego rewelacyjny smak nie zmienił się od czasów mojej młodości. Przepis na murzynka pochodzi ze starego zeszytu i jedyne co w nim zmieniłam to ilość cukru(...)wystudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą z białek na sztywno pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polać polewą

Kuchcik gotuje
SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE 72

Dobrze wiecie, że to serniki są moimi ukochanymi ciastami i na bloga najchętniej wrzucałabym codziennie nowy przepis właśnie na ciacha! Ale nie nie! Urozmaicenie musi być! Dziś na bloga przygotowałam Wam przepis na kolejnym sernik kokosowy ( jeden już jest TUTAJ ). Czekoladowy, kruchy spód pokryty kokosową masą i chrupiącą kruszonką jest idealnym pomysłem na każdy dzień! Zachwyci każdego! Ps. kruche ciasto(...)można przygotować wcześniej i zamrozić – świetny patent! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 50 g * masło min.82% – 120 g * smalec – 1 łyżka * cukier puder – 100 g * żółtko – 1 szt ( jeśli duże, 2 jeśli małe ) * kwaśna, gęsta śmietana 18% – 3 łyżki * kakao gorzkie – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka KOKOSOWA MASA SEROWA

Ostra na Słodko
Cytrynowiec 87

Upały nie odpuszczają więc cytrynowiec będzie dobrym wyborem na deser . Mocno orzeźwiające, cytrynowe, kremowe czego chcieć więcej? Już od dawna wiadomo, że lubię kremowe, wilgotne ciasta a nie przepadam za tzw “suchymi” ciastami, bez kremu czy też owoców. To ciasto jest zarówno kremowe jak i delikatne za sprawą cytrynowej pianki. Polecam szczególnie o tej porze roku. Może(...)Ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać kolejno żółtka i ubić tylko do połączenia się składników. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej

Pieguskowa Kuchnia
Pączki serowe z twarogu w 5 minut! 83

przez praskę do ziemniaków. Jeżeli używamy sera z kubełka, to uważamy, aby nie był zbyt wodnisty. Jeżeli jest zbyt wilgotny, to możliwie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki mąki do ciasta. Jak zrobić pączki serowe z twarogu w 5 minut?  Proces przygotowania jest mega prosty. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Musimy otrzymać lepkie(...)ciasto, które przy dotyku palcem, lipnie i się ciągnie. Wypełniamy garnuszek olejem na poziomie 4 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170 stopni. (w poradach piszę, jak dobrze kontrolować tą temperaturę) Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki (Łyżki namaczamy w gorącym oleju. Nabieramy 1/2 łyżki ciasta i kręcimy je między dwoma łyżkami, aż uformujemy ładną kulkę) i odrazu wrzucamy

Kuchnia Łukasza
łatwe, smaczne ciasto ze śliwkami i lukrem cynamonowym... 87

łyżeczki Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy silikonowe 25x25 i 20x11 cm lub jedna duża forma, do foremek włożyć ciasto i rozsmarować, na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół(...)ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pizzerinki 78

przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: około 220 ml passaty pomidorowej(...)tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić się do rąk – dzięki temu będzie bardziej elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia

Smaki Na Talerzu
Delicja bez pieczenia 123

Delicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g  sera białego w kostce 2  jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić

Kuchnia Danusi
Brownie z fasoli z sosem malinowym 88

Brownie z czerwonej fasoli z sosem malinowym, to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:)) Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno(...)pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około 30 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Na patelnię

gotuj ze mną