ciasto - 162322 przepisów (strona:1719/10822)

pyszne ciasto drożdżowe z agrestem i kruszonką... 107

odstawić przykryte na 30 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne. Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20(...)papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób) , agrest dłonią powciskać w ciasto. Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowo jogurtowe z czarną porzeczką 161

Sezon na porzeczki właśnie   się zaczyna, uwielbiam dodawać je do wypieków bo idealnie te owoce  przełamują całą słodycz ciasta. Tym razem mam dla Was propozycję na wilgotne a zarazem puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kakao, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Całość smakuje wyśmienicie. Z pewnością umili nie jeden letni podwieczorek. Nie zamieniajcie masła na margarynę! Dużo lepszy(...)smak ciasta na prawdziwym maśle. Żeby oszczędzić   czasu i uniknąć smarowania tłuszczem formy do pieczenia polecam aluminowe foremki   keksowe wyłożone silikonowanym papierem  do pieczenia marki Stella .  Nie ukrywam dla mnie to mega ułatwienie i Wam też je rekomenduję ! Zajrzyjcie w wolnej chwili i zapoznajcie się z ofertą. Składniki na jedną formę: 3 jajka 15 dag gęstego

Wanilia i Kardamon
SZKOLENIE CUKIERNICZE 2 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 17-18.06 ) 103

było i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA NOWOCZESNE NA BAZIE CIAST BAZOWYCH ( np. szpinakowe biszkopty, bezglutenowe brownie, daquoise ) • WYPIEKI Z DODATKIEM MUSÓW I KREMÓW W NOWOCZESNYM WYDANIU ( np. mus jaśminowym, panna cotta mango, bawareze miętowe ) • MONODESERY • LODY

Ostra na Słodko
Letni sernik z owocami 91

dodaję do mąki. Całość zagniatam do uzyskania konsystencji kruszonki, dodaję ¼ szklanki mąki i dokładnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 40 x 25 wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładam 2/3 ciasta (1/3 zostawiam), równomiernie rozprowadzam i dociskam. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę spód ciasta przez około 10 minut. W tym czasie 150 g masła ucieram(...)jajka. Całość musi mieć konsystencję kremu. Na koniec dodaję twaróg, sok i skórkę z cytryny i całość miksuję. Brzoskwinie odsączam i każdą połówkę kroję na cztery części. Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, przekładam na blaszkę masę twarogową, na wierzchu układam owoce i posypuję resztą ciasta. Ciasto piekę 35 minut w 200 stopniach. Letni sernik z owocami można podawać z bitą

Słodki sentyment
Ucierane z truskawkami i rabarbarem 98

Pyszne ciacho ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką. Mój mąż to ciasto uwielbia. Jeśli skusicie się na zrobienie tego ciasta to zostawcie proszę znak po sobie w postaci komentarza. Będzie mi bardzo miło☺ Składniki(blaszka 23/33): ciasto : mąka pszenna 500 g, cukier 250 g, jajka 3 szt, maślanka 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Dodać maślankę, olej i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce przesiać suche składniki i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę,dodajemy truskawki oraz cukier waniliowy, mieszamy i wykładamy na ciasto. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy

kulinarne odsłony pati
Wianuszek z owocowym nadzieniem 82

wyrośnięcia. W tym czasie kroję drobno suszone owoce. Myję jabłka, kroję w kostkę (środki jabłek usuwam) i dodaję razem z orzechami do suszonych owoców. Mieszam, a następnie skrapiam rumem. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze(...)pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam nadzienie i zwijam ciasto od dłuższej strony, a następnie formuję wianek zlepiając końce. Na wianku robię nacięcia. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Wianek piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie oblewam lukrem przygotowanym z 2 łyżek cukru pudru i 1 łyżki wody. Smacznego Artykuł Wianuszek z owocowym

Słodki sentyment
Szybkie ciasto maślane z truskawkami 235

Klasyczne maślane ciasto z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Przepis bardzo prosty i szybki, taki wprost z babcinego zeszytu. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min   Składniki: (na blaszkę 24×24) 120 g miękkiego masła pół szklanki drobnego cukru (100 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki (200 g) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)puszystą masę (ok. 5 min). Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę. Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej. Wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą szpatułki lub miksera. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj truskawki wciskając je lekko w ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez

Słodki Blog
Fit brownie z malinami w pół godziny (307 kcal) 161

brownie z malinami bez dodatku cukru, a jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia, także bez glutenu jest lekkie, zdrowe i bardzo pyszne. Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem malin to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W dodatku robi się je błyskawicznie – wystarczy 10 minut na przygotowanie i jakieś 20-25 minut na upieczenie. W 100 g ciasta mamy tylko(...)miksujemy razem na gładką masę. Do masy daktylowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka, dodajemy kakao i olej. Całość miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównujemy wierzch i w odstępach układamy na cieście maliny, lekko dociskając. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone 136

Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone idealnie sprawdzi się jako deser w piękny słoneczny dzień. Kremowe warstwy z serka mascarpone świetnie pasują do soczystych truskawek zanurzonych w chłodnej galaretce. Lato u mnie rozpoczyna się wraz z sezonem na truskawki i wtedy najczęściej robię ciasta bez pieczenia. Tym razem powstało ciasto z serka mascarpone, który jest delikatnie kremowy(...)połączeniu z truskawkami i galaretką. Prościej już chyba się nie da, chociaż niecierpliwi mogą masami napełnić pucharki i podać jako deser, bez długiego czekania na całkowite stężenie. Przygotowując to ciasto, należy uzbroić się w cierpliwość w momencie pilnowania galaretek dodawanych do masy serowej, aby zbyt mocno nie stężały. Moment, w którym galaretka przykleja się już do łyżeczki, odpowiedni jest

Kuchcik gotuje
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 100

szparagami i szynką dojrzewającą Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą   Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 2 czubate łyżki śmietany 18%  sól  pieprz szczypta chili 1/2 pęczka zielonych szparagów plastry dojrzewającej szynki  oliwa z oliwek  2 łyżki mleka świeże(...)zioła     Wykonanie Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem.  Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Piernik błyskawiczny 90

lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej roboty konfiturą ze śliwe k z dodatkiem cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej(...)Zostawiam Wam wolną rękę w komponowaniu własnej przyprawy korzennej 🙂 Smacznego! Print Piernik błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny, błyskawiczny piernik na święta! Course Ciasta Cuisine Polska Prep Time 12 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 2 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 130 g masła 2 średnie jaka 100 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 86

Czas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich(...)jednej misce. Oraz połączenia składników płynnych w drugiej misce, a następnie wymieszania ich w jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem! Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z żurawiną 81

Czas czytania: 2 min Brownie z żurawiną, ale nie z suszoną żurawiną, a z żurawiną świeżą! Pomysł na to ciasto wyszedł przypadkowo, miałam ochotę na wilgotne słodkie brownie, ale nie takie, które jadłam już wielokrotnie, chciałam spróbować czegoś nowego. Pomysł przyszedł w sklepie, gdzie zobaczyłam piękną czerwoną, świeżutką żurawinę, pomyślałam, że może warto spróbować takiego połączenia. Jak wyszedł eksperyment? Muszę(...)żurawina jeszcze nieprzetworzona jest dość sucha, twarda i kwaśna, ale podczas pieczenia zupełnie się zmienia. Mięknie i łagodnieje w smaku, robi się po prostu pyszna. Brownie, można zaliczyć do ciast last minute, przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, więc niespodziewani goście nas już nie zaskoczą 😉 Print Brownie z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Brownie ze świeżą

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa pomarańczowa 129

Czas czytania: 3 min Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy. Mimo, że przepis jest przepisem bardzo łatwym, to zdarza się, że zamiast puszystej i lekkiej babki wychodzi zakalec . Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto . Najważniejszą sprawą(...)Smacznego! Print Babka piaskowa pomarańczowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 190 g drobnego cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini babeczki śmietankowe 92

świetnym dodatkiem do Wielkanocnego koszyczka ze święconką i dekoracją świątecznego stołu. Przepis jest bardzo prosty nawet dziecko, będzie w stanie samodzielnie je przygotować. [feast_advanced_jump_to] Składniki na ciasto 1 duże jajko 3 łyżki oleju 5 łyżek mleka 3 łyżek budyniu śmietankowego proszek 7 łyżek mąki pszennej(...)przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania