ciasto - 160969 przepisów (strona:1711/10732)

Życzliwe bułeczki z jagodami 69

CUKRU. CALOSC DOBRZE WYMIESZAC I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE DO MOMENTU AŻ DROŻDŻE ZACZNĄ PRACOWAĆ. WYROŚNIĘTE DROŻDŻE POŁĄCZYĆ Z MĄKĄ, JAJKAMI I POZOSTAŁYM CUKREM. SKLADNIKI WYMIESZAC LYZKA I WYROBIĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA PLANETARNEGO. W OBU WYPADKACH CIASTO WYRABIAMY 10 – 15 MINUT. POD KONIEC WYRABIANIA DO CIASTA DODAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO I PONOWNIE WYROBIĆ(...)MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKA KUCHENNA I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE, DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOŁO 1 GODZINĘ. KIEDY CIASTO WYROŚNIE, WYŁOŻYĆ JE NA PODSYPANĄ MĄKĄ STOLNICE I ROZGNIESC NA DUŻY PLACEK O GRUBOŚCI 1 CM. Z TAK PRZYGOTOWANEGO PLACKA WYKROC SZKLANKA KOŁA. PO SRODKU KAZDEGO KOLA WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ UMYTYCH I OSUSZONYCH JAGÓD, WYMIESZANYCH Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ

Pani M - kuchnia smakowita
Murzynek z mascarpone i malinami + film 84

Murzynek z mascarpone i malinami to pyszne ciasto dla wszystkich wielbicieli słodkości idealne na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste oraz szybkie, ciasto można modyfikować dodając ulubione owoce.     składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy kakao i całość łączymy mikserem aż składniki sie połączą. Na końcu do masy wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek i wszystko krótko miksujemy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 40 minut, po upieczeniu

Smakowite Dania
Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem 284

Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem     Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 250g mąki pszennej 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Następnie(...)dodajemy mleko oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera*** *** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy

Blog z Apetytem
"Szarlotka" z korzenną dynią 87

tego jeszcze zapach obieranej mandarynki i nie mamy wątpliwości, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.  Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się(...)pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;)  „Szarlotka” z korzenną dynią Składniki: Ciasto: 1)       300 g mąki pszennej 2)       3 łyżki cukru 3)       jajko 4)       2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kulinarnym poligonie
Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami 132

Lubicie słodkości? Ja też :D zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno intensywnym kakaowym smaku i to bez cukru. Swój słodki smak zawdzięcza ono bowiem bananom i słodziutkiemu miodkowi.  Wszystko zniknęło nam w kilka chwil, a mój Niejadek wcinał kawałek za kawałkiem(...)żeby On wiedział, co tam kryje się w środku..... (banany i borówki są niejadalne, zresztą jak i pozostałe owoce). I nagle okazało się, że ciasto może być sposobem na przemycenie dziecku owoców :)  Ciasto kakaowo-bananowe z borówkami Składniki na formę o średnicy 18 cm: Ciasto: 1)       2 banany

Na kulinarnym poligonie
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 65

jeszcze lepiej. Tu szczególny ukłon w stronę Panów, tym przepisem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});           Drukuj Pierś z kurczaka w cieście francuskim Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie świeżego szpinaku 4 plastry ulubionego żółtego sera 1 łyżeczka śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)kieszonki. Jeśli podczas tej czynności zrobi się dziura nie przejmujcie się ponieważ farsz nie wypłynie, a uszkodzenie załatacie plastrem sera. Kieszonki wypełniamy farszem szpinakowym i piersi owijamy żółtym serem. Ciasto francuskie dzielimy na pół i każdą połówkę nacinamy po skosie. (tak jak na zdjęciu). Na środku umieszczamy pierś i zawijamy do środka (tak jak chałkę), następnie dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z truskawkami 78

mój urlop. Ale nie ma tego złego, po powrocie powitały mnie piękne czerwone truskawki, które można kupić dosłownie wszędzie. Dlatego na początek zapraszam Was na ciasto z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z truskawkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jagodowo-jogurtowe 54

Jeśli wybieracie się w najbliższy weekend na jagody lub chociaż do warzywniaka, koniecznie kupcie litr jagód. Ciasto jest pyszne, robi się je szybko. Idealny deser na zbliżający się upalny weekend. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jagodowo-jogurtowe Składniki Składniki na ciasto: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 50 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)jagód (świeże lub mrożone) 50 g żelatyny ¾ szklanki cukru pudru Składniki na masę jagodową: 2 szklanki jagód ½ szklanki cukru pudru 60 ml soku, np. jabłkowego 20 g żelatyny Instrukcje Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo), dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie cały czas miksując powoli dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto truskawkowo-orzechowe 70

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto truskawkowo-orzechowe Składniki 200 g mąki 100 g zmielonych orzechów laskowych 150 g cukru 200 g miękkiego masła 7 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut

To co lubię - gotuję i polecam
Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem 81

byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji. Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem. Przygotowanie ciasta: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 roztrzepane jajko Kilka łyżeczek płatków migdałowych Oba ciasta(...)okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Jedno upiec w całości drugie ( spód ciasta), które będzie na górze , przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200stopni do zezłocenia się ciasta około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić

W garach u Gosi
Ciasto ze śliwkami 72

Zapach ostatnich jesiennych śliwek skusił mnie do zrobienia jeszcze jednego ciasta ze świeżymi owocami. Do tego ciasta równie dobrze nadają się śliwki mrożone więc nawet zimą możecie cieszyć się ich smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki(...)pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z owocami 53

Wracam po dłużej przerwie, urlop :) i zapraszam na owocowe ciasto. Jeśli macie jeszcze dostęp do truskawek to możecie użyć ich do tego ciasta, ale z innymi owocami będzie smakowało równie dobrze. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z owocami Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 3 godz Składniki 4 jajka 150 g mąki 60 g rozpuszczonego(...)przez sitko. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka jedno po drugim i chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy na wolnych obrotach miksera, dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu jeszcze gorące przekładamy (razem z papierem) do podłużnej keksówki o wymiarach

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto kakaowe z kremem orzechowym 71

Ciasto z kremem orzechowym, które zaskoczyło mnie swoim smakiem. Pozytywnie. Drugiego dnia jest zdecydowanie lepsze, trzeba jednak pamiętać żeby wyjąć je z lodówki przynajmniej 15 minut przed zjedzeniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kakaowe z kremem orzechowym Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)Przelewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy, mleko i miód. Całość chwilę miksujemy, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki i kiedy lekko zgęstnieje smarujemy ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (cukier puder wg uznania). Artykuł Ciasto kakaowe z kremem orzechowym pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Delikatny torcik malinowy 65

Pyszny delikatny torcik malinowo-czekoladowy. Idealny na upały, a także na małe uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny torcik malinowy Składniki Składniki na ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g kakao 120 g drobnego cukru pół szklanki maślanki pół szklanki świeżo zaparzonej kawy 1 duże jajko 60 ml oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kawę. Chwilę miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 35 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto wyrównujemy na wierzchu i kroimy na dwie części. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Podgrzewamy chwilę w mikrofali lub zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi 67

łyżek masła Składniki na masę orzechową: 350 g zmielonych orzechów włoskich 150 g masła 120 g cukru 4 łyżki kremówki 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych Instrukcje CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło chwilę miksujemy, a następnie przesianą mąkę z sodą, oraz przyprawę na przemian z olejem. Dodajemy miód i zimną herbatę, miksujemy(...)Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ciasto dzielimy na trzy części. Blachę o wymiarach 23 X34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1 część, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C z termoobiegiem i pieczemy około 25-30minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia, pieczemy pozostałe dwie części. MASA: Masło rozpuszczamy w garnku

To co lubię - gotuję i polecam