puszyste i mięciutkie muffinki z owocami i kruszonką. Obłędnie pyszne, a przy tym łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Koniecznie do wypróbowania! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej(...)Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 20 sztuk *** *** Na wierzchu babeczek wykładamy pokrojone owoce (u mnie rabarbar) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami
Blog z Apetytemsztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Z ciasta biszkoptowego odłożyć 5-7 łyżek dodać do ciasta barwnik i wymieszać. Zabarwione ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porzeczne paski na blaszce dopieczenia wyłożonej papierem (blacha z piekarnik). Piec(...)temperaturze 160 -170C około 5 minut, na podpieczone kolorowe paski wyłożyć pozostałe ciasto równo rozprowadzić i piec 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę i zrolować ciasto tak aby kolorowe paski były na wierzchu, Pozostawić do wystygnięcia. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejącą galaretkę chwile miksować. Roladę rozwinąć rozsmarować ¾ bitej śmietany
RAROSSAsól i wlać olejek rumowy, NIE MIESZAĆ i nakryć miskę talerzem, zostawić na blacie kuchennym na całą noc. Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste. Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone) , do keksówek przełożyć ciasto(...)wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto. Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealny sposób na ciasto drożdżowe, wsypujesz do miski składni, zostawiasz na całą noc i rano masz gotowe ciasto
W Mojej Kuchni LubięProstota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)Diuna , Wodnikowe wzgórze , ostatnio widziałam u niego także Cyrk Skalskiego czyli opowieść o polskich pilotach w Afryce. A Wy czytacie coś, czy wolicie inne formy spędzania wolnego czasu? Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Cynamonowe szczęścieJabłecznik królewski z bitą śmietaną to ciasto idealne na każdą okazję. Delikatny i puszysty biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis na jabłecznik królewski z bitą śmietaną nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto przygotowuje się szybko i przyjemnie. Nawet osoba początkująca bez problemu(...)upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. 5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, by mus jabłkowy stężał. 6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na mus jabłkowy
Alle Dobre!wszystkie znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak nie przepadacie za rabarbarem, możecie zamiennie użyć np jabłek lub zrobić racuszki bez owoców. Polecam wypróbować ten przepis! Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 4-5 gałązek rabarbaru olej do smażenia cukier(...)minut, aż drożdże zaczną rosnąć *** *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka oraz jajka i mieszamy *** *** Ciasto mieszamy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek (możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego) *** *** Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około
Blog z ApetytemSernik z pianką owocową Kremowy, efektowny i przepyszny sernik z delikatną pianką owocową. Ciasto palce lizać! Składniki: ok 200g herbatników 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Pianka owocowa: 700g świeżych lub mrożonych owoców(...)połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu
Blog z ApetytemZaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 5 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta, wysypujemy równomiernie orzechy (nie trzeba ich obierać ze skórki i namaczać), układamy jabłka, posypujemy równomiernie rabarbarem, na wierzch wylewamy drugą połowę ciasta. Róbcie to za pomocą łyżki, żeby polać
Bułka z ChlebemCiasto na białkach ma to do siebie, że jest lekkie, nie zapychające i przyjemnie się je zjada, a z dodatkami staje się pysznym deserem do popołudniowej kawki ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm Ciasto: 4 białka (170 g) 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Masa(...)zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 2. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Ciasto 3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach. 4. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Gotowanie...to proste !rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące i pyszne. Można je zrobić, jak ja, w thermomixie albo metodą tradycyjną. Obydwie wersje przygotowań(...)Częstujcie się, proszę. Składniki: Na kruszonkę: • 70g mąki pszennej • 50 g masła w kawałkach • 45 g cukru • cukier wanilinowy Na ciasto: • 450 g mąki pszennej • 2 jajka wielkość M (lub 1 duże jajko i 1 żółtko) • 75 g masła • cukier waniliowy • 60 g cukru • ¾ szklanki mleka
W mojej kuchniPopularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao(...)przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie w temperaturze pokojowej
Kuchnia MagdaLenySkładniki: zaczyn: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 1 łyżka, mleko ciepłe 1/2 szklanki ciasto: mąka tortowa 60 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki + żółtka 2 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, palma stopiona 100 gram, borówka 50 dag mrożona, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, dżem pomarańczowy niskosłodzony(...)zaczynu wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy, wlać resztę ciepłego mleka i stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i żółtka, hakiem robota wyrabiać nie za mocno gęste ciasto z 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wymieszać. Borówkę odmrożoną wymieszać z kisielem pomarańczowym. Forma 34x25
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na puszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ciasto jest wilgotne między innymi przez dodanie oleju rzepakowego do wypieku. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. T o doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości(...)pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę przez kilka minut. Dodać olej i jogurt krótko zmiksować. Zmieszać obroty miksera i wsypać partiami przesiane suche składniki. Krótko zmiksować. Ciasta jogurtowego nie można długo miksować, ponieważ może wyjść zakalec. Blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Konsystencja ciasta jest dość gęsta. Na wierch ułożyć owoce i lekko
Kulinarne przygodyMarchewka w cieście? Czemu nie… Zapraszam na łatwe w przygotowaniu, delikatne, puszyste ciasto marchewkowe, w sam raz na poranną sobotnią kawę z sąsiadką. No i jeszcze te witaminy zawarte w marchewce… Ciasto samo zdrowie:) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 szklanki startej drobno marchewki (okolo 3-4 marchewki) 1 łyżeczka(...)delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić czy ciasto już jest gotowe. Jeżeli po wbiciu patyczka i wyjęciu go jest czysty to można wyjmować ciasto. Jeżeli coś
Kulinarna Patilogia