ciasto - 160969 przepisów (strona:1713/10732)

Drożdżowe ciasto z borówkami 198

tyle mam i nic więcej mi do szczęcia nie potrzeba. Przywiozłam ze sobą 4 kg borówek i od razu pomyślałam o najprostszej ich oprawie, czyli o cieście drożdżowym, a że Misiek wygłodzony to zrobiłam je na dużej blaszce. ps. Na dniach, jak ochłonę to opiszę Wam moje Wakacje dokładniej. składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach(...)drożdże z łyżką cukru i odczekaj ze 20 minut az się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj miękki olej kokosowy, cukier i zaczym drożdżowy. Zagnieć gładnie ciasto i odstaw do wyrastania (1-2 godziny), aż podwoi swoją objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ławiej wyjąć całe ciasto po upieczeniu) lub posmaruj oleje i delikatnie oprusz mąką. Wyrośnięte ciasto rozłóż

greenscarf
Tarta z Borówkami 77

szybka w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, zaś jej cudowny smak ucieszy Wasze podniebienia na długo. Tarta z borówkami to idealne ciasto w sezonie borówkowym, kiedy mamy dostęp do świeżych i smacznych borówek. Oczywiście możemy ją przygotować także z mrożonych owoców. Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony i smaczny przepis na domową tartę z borówkami(...)która z pewnością Wam posmakuje. Smacznego! Tarta z Borówkami – Przepis Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 0,5 sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (adsbygoogle

Przepiski.pl
Proste ciasto z borówkami 107

Dziś znow ciasto, ale tym razem już z owocami. Pora zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze to będą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami,  tyle że z rosnącymi w lasach... ;) W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych(...)wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie, puszyste i nie zawiera dużo kalorii. Robiłam je dość małej formie, więc jeśli mamy większą wtedy zdecydowanie należy użyć większej ilości składników. Składniki (forma 18 x 18 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże

Healthy food explorer
Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski 151

Składniki: (blaszka 25/35) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Masło 100 g Cukier szklanka Żółtka 2 Kakao 2 łyżki pełne Proszek do pieczenia łyżeczka Masa serowa: Twaróg półtłusty lub chudy mielony 5 kostek po 250 g Cukier puder 200 g Masło 100 g Żółtka 2 Białka 4 Mąka ziemniaczana łyżka Przygotowanie: Do miski Przekładamy wszystkie składniki(...)ciasto. Mieszamy, ciasto będzie taką sypką kruszonką i taka powinna być. Odłożyć dwie garści do osobnej miseczki i odkładamy na bok. Pozostałe ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( u mnie 25x35 cm). Ciasto dociskamy do dna blaszki, aż ładnie się połączy. Spód ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut

Kulinarne przygody
Porzeczkowa chmurka 88

galaretka, pyszny i puszysty krem, a na to krucha beza.  Przepis jest trochę czasochłonny, ale bardzo prosty jeżeli się go trzymacie. Składniki na klasyczną tortownicę.  Aby zrobić ciasto w dużej formie prostokątnej robimy wszystko z 1,5 porcji: Kruche ciasto: 150 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej, można użyć jasnej pszennej lub próbować z pełnoziarnistą) 80 g zimnego masła(...)erytrolu/ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masło siekamy z mąką i proszkiem na stolnicy. Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu wyciągamy ciasto, wałkujemy na wielkość blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galaretka porzeczkowa: 500 g porzeczek

Czarnawisienka
Jagodzianki 116

fioletowe zęby oraz język po zjedzeniu — niebo w gębie! Takie jagodzianki mają jednak jedną wadę — znikają w mgnieniu oka, dlatego zaleca się robić ich od razu więcej. Składniki Ciasto 450 g mąki pszennej + łyżka 20 g świeżych drożdży 50 g cukru + łyżka jajko 60 g masła 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo nadzienie: 600 g jagód 5 łyżek cukru(...)lekko ciepłe), wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ciasta. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól. Mieszamy wszystko trzepaczką i napowietrzamy mąkę. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy. Kiedy drożdże zaczęły już wyraźnie rosnąć, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Zaczyn

Analiza Smaku
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 118

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki(...)mlekiem, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, mleko z tłuszczem i rozczyn drożdży. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką do wstępnego połączenia się składników a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie ok 8-10 minut.,w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki., wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto

Blog kulinarny S9.PL
łatwe ucierane ciasto ze śliwkami... 121

spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach(...)ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada bezowa 142

zrobić jak po zrobieniu kruchego ciasta zostają białka? Bezę :D Ale przecież Pavlovą już umiem, wieniec też już był, to pora na roladę bezową. Dla mnie to ciasto jest stanowczo za słodkie, więc pewnie powtórka będzie nieprędko. Ale jeśli ktoś lubi bezy i takie słodkie ciasta to wcale nie taki diabeł straszny i udało się zawinąć przy pierwszym podejściu. Takie(...)ciasto świetnie pasuje do gorzkiej kawy, bo swoją słodyczą równoważy jej smak.  Beza: 4 białka 230 g cukru 1 łyżeczka octu (winnego / jabłkowego / ryżowego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno uważając, żeby ich nie przebić. Jak już masa nie wypada z misy to możemy dolać ocet i nadal miksować. Następnie łączymy cukier

Emskie Smaki
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 76

ochotę na jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby(...)obejrzeć to lasy. Szwedzi też lubią jagody i bardzo chętnie je zbierają. Spotkaliśmy mnóstwo ludzi po drodze. Jagód wystarczy dla wszystkich. Co prawda nie pieką jagodzianek ale inne ciasta jak proste ciasto z jagodami i kardamonową kruszonką lub drożdżowe ślimaczki z jagodami . U nas królują jednak tradycyjne jagodzianki, słodka bułeczka, która w środku kryje jagodowy raj. Upiekłam jagodzianki nieco większe

codojedzenia
Ciasto „Miętusek” 86

Miętusek” to pyszne i bardzo ładnie prezentujące się ciasto. Jak sama nazwa wskazuje jedna z mas (budyniowa) ma miętowy posmak, a wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna. Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej(...)gęstej, lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej z wodą. Na koniec, w 2-3 partiach, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm lub 21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Wierzch przestudzonego ciasta można skroić (samą „skórkę

Smaki Na Talerzu
Deep Dish Pizza, czyli pizza po amerykańsku 133

duża cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki passaty pomidorowej łyżeczka oregano łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól+ pieprz kulka sera mozzarella   Przygotowanie: Ciasto na pizzę zaczynamy robić o d rozczynu droż dży, które wkła damy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Roz drabniamy je i zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wo dy i łyżeczką mąki(...)czasie przesiewamy mąkę z solą. Kie dy droż dże wyrosną do dajemy je do mąk wraz z oliwą oraz wo dą i wyrabiamy mikserem (ja lubię wyrabiać ciasto droż dżowe ręcznie ok 15minut). Ciasto powinno nie być klejące i nie przywierać do dłoni. Formujemy kulę, po dsypujemy delikatnie mąka i przykrywamy ściereczką do po dwojenia objętości. Rozwałkujemy ciasto na okrąg

ChilliJemy
Czereśniowa tarta z bezą 74

Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej. Ciasto kruche: 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany gęstej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka(...)łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna   masa serowo jogurtowa: 1 jajko 1 łyżka budyniu śmietankowego 200 g serka śmietankowego 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut

wesoła kuchnia
Kakaowa kostka z porzeczkami 114

Dawno nie było ciasta, zatem zapraszam na domową kakaową kostkę z czerwonymi porzeczkami zebranymi z własnego ogrodu. Ciasto na tyle domowe, że do jego przygotowania wykorzystałam domową galaretkę na bazie własnoręcznie robionego syropu porzeczkowego  - lecz spokojnie możecie wykorzystać gotowe opakowania galaretek, jak również zrobić ciasto z dowolnymi owocami. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam przepis ze strony Moje Wypieki(...)opadnie i pozostanie płaski. Biszkopt wystudzić w formie. Ostrym nożem przeciąć biszkopt na dwa blaty. Spód wraz z papierem do pieczenia umieścić ponownie w formie. Domowa galaretka na wierzch ciasta:  przygotować litr soku porzeczkowego - użyłam domowego syropu porzeczkowego, rozcieńczając go wodą. Do 250 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać - prawie aż do zagotowania - pozostałą część

Kocham..lubię..gotuję..
Tort czekoladowo - malinowy 91

dosyć szybki do zrobienia. Nie za słodki i bardzo fajnie się kroi. Przepis z najsłodszego bloga w sieci:  https://www.mojewypieki.com z małymi zmianami. Składniki (tortownica 26 cm): ciasto czekoladowe: jajka 6 szt, mleko 300 ml, olej 250 ml, cukier waniliowy 16 g, cukier 450 g, kakao 140 g, soda 3/4 łyżeczki, proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki, mąka(...)cytryny 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżeczki rozpuszczone w 1,5 łyżki zimnej wody, żelatyna 4,5 łyżeczki, dodatkowo: maliny ok 400 g, Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, olej, cukier zwykły oraz cukier waniliowy i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia(nie mikserem), możemy to zrobić

kulinarne odsłony pati