ciasto - 160969 przepisów (strona:1687/10732)

Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową 37

Fale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao(...)posypania ciasta na wierzchu Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru – dodać do ciasta, również chwilę miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna

Olcia gotuje!
Orzechowy jabłecznik-pychotka 33

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; Ciasto kruche; 3 szklanki. mąki tortowej 2/3 szklanki cukru kostka tłuszczu(może być kasia) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa; 1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego) 150 g rodzynek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa; 300g orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie; Wszystkie składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki

Olcia gotuje!
Ciasto Biskup 27

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne  z kremem budyniowym,  bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj  1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła szczypta soli  Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady gorzkiej 64 % 2 łyżki śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup przepis: Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie wyższe ciasto)posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać

Olcia gotuje!
Margaretka – ciasto bez pieczenia! 21

Ciasto Margaretka to bardzo pyszny deser który sam rozpływa się w ustach i w dodatku bez pieczenia.Swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom,które ułożone są na wierzchu.Nie każdy ma chęć i ochotę ,aby spędzić dużo czasu na przygotowanie ciasta domowej roboty. Tak więc proponuję Margaretkę, która jest smaczna ,szybka w przygotowaniu i na dodatek nie potrzeba piekarnika.Idealna na święta,przyjęcia rodzinne(...)spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Margaretka składniki: Na blaszkę 23×30 Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie) galaretka przezroczysta 3 szt galaretka cytrynowa 2 szt Śmietana 30% -500 ml 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto

Olcia gotuje!
Sernik leśny 154

Sernik leśny Jest obłędnie smaczny! Lekko kwaskowy mus owocowy świetnie komponuje się z delikatnym i kremowym w smaku serniczkiem. Po prostu pycha!     Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 60g masła 6 jajek 130g cukru szczypta soli 225ml śmietanki kremówki Mus owocowy(...)mrożone (jagody, maliny, porzeczki, jeżyny, itp.) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżki żelatyny + około 3-4 łyżki wody 3 łyżki cukru świeże owoce do przyozdobienia ciasta     *** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem *** *** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku *** *** Wszystko razem

Blog z Apetytem
Tarta z frangipanem i figami 34

Jeśli miałabym opisać smaki jesieni, z pewnością na mej liścieznalazłyby się figi. Najbardziej smakują mi na surowo, ale pieczone z serem czy jako dodatek do ciast również sprawdzają się doskonale. Tarta z frangipanem i figami jest temu dowodem. Frangipan to taki kuzyn marcepanu, będą pasować do niego również inne owoce, np. wiśnie, śliwki, gruszki.  Zachęcam do wypróbowania! Polecam również(...)inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami  Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką i serem Tarta z rabarbarem Tarta ze śliwkami i jogurtem Rustykalna tarta z morelami Galette z papierówkami

Obiad gotowy
Fit szarlotka z kratką 54

szarlotka! Długo zabierałam się do wykonania takiej z kratką, bo zawsze podobała mi się kiedy widziałam ją na zdjęciach czy filmach. Wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, a wizualnie ciasto naprawdę świetnie wygląda. Taka szarlotka to idealny deser na jesienne chłody. W mojej wersji jest ona dodatkowo nieco odchudzona. Składniki (forma o średnicy 24 cm): 250 g mąki orkiszowej(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki

Healthy food explorer
OWOCE JESIENI 51

Składniki: Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka  Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto :   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę

Ciastka - domowe słodkości
Ekspresowe rogaliki Kinder 163

Rogaliki Kinder z ciasta francuskiego to bardzo smaczna przekąska, uwielbiania przez nasze pociechy. My z mężem również chętnie po nie sięgamy, szczególnie do filiżanki kawy. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgam po ciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie(...)minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki. Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady, dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie Kinder czekolady

Przepiski.pl
Domowe rogaliki twarogowe – błyskawiczne do zrobienia 53

kupicie w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń. Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe? Z masła, twarogu(...)mąki i żółtka zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Rogaliki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Gotowe! Nawet osoby niezbyt obeznane z pieczeniem powinny sobie poradzić. Składniki na domowe rogaliki twarogowe (8-10 sztuk): Ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 (1,5 szklanki) 250 g twarogu półtłustego

e-PrzepisyKulinarne
Brownie 11496

Brownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie(...)podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Brownie pochodzi

Przepiski.pl
Najlepsza domowa szarlotka 36

Jesień jabłkami stoi i nie wyobrażam sobie, by mogło o tej porze roku zabraknąć pachnącej cynamonem, kruchej szarlotki. Takiej najprostszej, bez zbędnych dodatków tylko ciasto, jabłka i cynamon i naprawdę nic więcej nie potrzeba. Owszem uwielbiam kombinować z kremami i różnymi rodzajami ciasta, które później lepiej lub gorzej komponują się z jabłkami, ale o tej porze roku klasyczna szarlotka(...)taki mój comfort food i na taką dziś zapraszam.  Ciasto (blaszka 23x33): 1/2 kg (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej  250 g masła lub margaryny 100 g (1/2 szklanki) cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany Z podanych składników (ważne by śmietana i masło były zimne, prosto z lodówki) zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników

Cynamonowe szczęście
Szybka przekąska z ciasta francuskiego. 46

Dzisiaj przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Składniki jakich możecie użyć do przygotowania tej przekąski są dowolne. U mnie ciasto francuskie z dodatkiem cukinii, pomidorów i mozzarelli. Do tego ulubione zioła, sól, kilkanaście minut w piekarniku i mamy szybką i smaczną przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szybka przekąska z ciasta francuskiego Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pomidora i mozzareli. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią. Artykuł Szybka przekąska z ciasta francuskiego. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Amoniaczki 523

Ciasteczka amoniaczki to rewelacyjna przekąska, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Głównym składnikiem tych ciasteczek, jak sama nazwa mówi, jest amoniak. Dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, a ciasteczka są pulchniutkie i chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Amoniaczki to ciasteczka, które można przygotować na co dzień, ale także na święta. Wówczas polecam do ich wykrawania użyć świątecznych foremek. Przepisów na ciasteczka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać zimne, posiekane masło, cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagnieść na kruche ciasto, rozcierając do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia składników. Z otrzymanego ciasta uformować kulkę. Ciasto lekko rozwałkować. Na stolnicy wysypać pozostały cukier, położyć na nim ciasto

Przepiski.pl
Bułeczki jogurtowe 944

gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Z wyżej wymienionych składników powinno wyjść około 11 bułeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto(...)przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Następnie z ciasta robimy długi wałek, dzielimy go na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu bułeczki jogurtowe przekładamy

Przepiski.pl