ciasto - 160969 przepisów (strona:1679/10732)

Ramię Cygana 20

Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy na wypieki z całego świata”. Bardzo fajna kompozycja rodem z Hiszpanii , z Katalonii . Zatem o lé i do dzieła! Składniki na ciasto: 5 jajek 5 łyżek zimnej wody ½ szklanki cukru Skórka otarta z cytryny 1 niepełna szklanka mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Trochę wody Uwaga: Szklanka 200 ml Białka ubijam razem(...)dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję dodatkowym cukrem, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą

Słodki sentyment
Tort kawowy z kajmakiem 20

właściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu ? Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek musu jabłkowego 1 szklanka oleju 1 ¼ szklanki śmietanki 18% Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie(...)składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki gorącej wody ¾ szklanki letniej wody Kawę rozpuszczam

Słodki sentyment
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami 23

ksylitolu , żeby było trochę zdrowiej ? Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy (40g) 4 łyżki ksylitolu (jeśli chcesz, możesz użyć 2,5 łyżki cukru pudru, ciasto będzie wtedy delikatniejsze) 1 jajko 1 żółtko 110 g masła Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam (można to zrobić również przy użyciu miksera(...)planetarnego). Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, kształtem powinno przypominać koło, ale nie musi być regularne. Nadzienie: 400 g owoców (u mnie to borówki i jeżyny) 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu lub cukru Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając. Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika

Słodki sentyment
Kruche rulony 17

powideł Cukier puder do posypania Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody. Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie(...)kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Kruche rulony gotowe. Smacznego ? Artykuł Kruche rulony pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasto daktylowe 19

Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką. Daktyle kroję(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodki sentyment
Rolada bez pieczenia 23

pudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy(...)wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą

Słodki sentyment
Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi 16

lekkie ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej(...)kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Ciasto kakaowe z wiśniami z airfryer... 25

czekolada deserowa posiekana 100 gram, skórka starta z 1 pomarańczy, cukier puder do posypania - ile potrzeba Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta. Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć(...)dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach. Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć. Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką 21

Przepis na to ciasto z jabłkami znalazłam tutaj ( klik ). Jest to niezwykle proste ciasto w przygotowaniu i szybkie. Smakuje i pachnie rewelacyjnie, jest puszyste i wilgotne. Jeśli szukacie fajnego ciasta do kawy, to jak najbardziej polecam. U nas zrobiło ono furorę i robiłam go już dwa razy :-) Keksówka: 25 x 11 cm Składniki: 2 jajka 120 ml jogurtu naturalnego(...)składniki mokre i delikatnie, oraz powoli mieszamy drewnianą łyżką tylko do pierwszego połączenia się składników (nie możemy mieszać za długo). 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, górę wyrównujemy.  Skorupka cynamonowa: 1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami je łączymy. Tak powstałą kruszonkę rozkładamy na wierzchu ciastaCiasto pieczemy w 180 stopniach przez około

kruche babeczki
Świąteczne ciasteczka maślane 23

płaskie łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu     *** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i cynamon *** *** Zagniatamy *** *** Oba ciasta wkładamy do foliowych woreczków i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie(...)ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około pół centymetra *** *** Z ciasta wycinamy mniejsze i większe kształty *** *** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut *** *** Smacznego ***     POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj

Blog z Apetytem
Choinki z makiem 29

Przewijający się w intrenecie pomysł na ciastka choinki na patyczku mega mnie zauroczył...a jednak, podchodziłam do niego 3 razy ;) Najpierw zamieniłam ciasto francuskie na drożdżowe ale zabrakło mi patyczków i ciasto nie współpracowało, potem wróciłam do pierwotnego pomysłu na ciasto francuskie ale nie namoczyłam i nie zmieliłam maku do nadzienia - czemu? Nie wiadomo...wyszło zupełnie nie tak, jak miało(...)puszki 100g maku namoczonego przez noc w mleku garść orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu Do tego: 1 op. ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków pestki granatu (opcjonalnie) cukier puder. Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki masy makowej umieść w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj, aż masa makowa będzie jednolita. 2. Przełóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernik na ostatnią chwilę 36

piernik pieczony w keksówce, przełożony powidłami i oblany czekoladową polewą. Powidła i polewa sprawiają, że jeszcze dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotny nawet przez wiele dni. PIERNIK Z MASĄ Ciasto piernikowe przełożone powidłami i masą śmietanową. Wygląda bardzo imponująco ale jego zrobienie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. PIERNIK BEZ MIKSERA To ciasto jest na prawdę błyskawiczne, wystarczy wymieszać(...)wszystkie składniki trzepaczką i gotowe! Wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Ten przepis może być też idealną bazą do zrobienia błyskawicznego ciasta czekoladowego, wystarczy pominąć przyprawę do piernika. Tradycja pieczenia piernika sięga wielu wieków i jest szczególnie popularna w okresie świątecznym. Proces rozpoczyna się od starannego połączenia składników, takich jak miód, przyprawy korzenne i cukier, tworząc aromatyczne ciasto. Gotowe ciasto jest

Słodki Blog
Aromatyczny piernik Guinness 25

korzennymi przyprawami jest po prostu niesamowicie aromatyczny. Już podczas pieczenia roznosi się zapach, który wypełnia całe mieszkanie i sprawia, że nie mogę się doczekać jego skosztowania. Dzisiaj, gdy włożyłam ciasto do piekarnika, zauważyłam, że mam akurat godzinę na trening. Postanowiłam wykorzystać ten czas na poprawę kondycji. Po około 10 minutach poczułam w powietrzu delikatny zapach korzennych przypraw, który natychmiast dał(...)Guinness. Jego wyjątkowy smak i jedwabna konsystencja doskonale komponują się z korzennymi przyprawami, tworząc niepowtarzalne połączenie smakowe. Tak bardzo jestem zadowolona z efektu, że zaraz powędruje do piekarnika drugie ciasto. A jakie to będzie, to już niedługo się dowiecie. Świąteczne wypieki to dla mnie prawdziwa uczta dla zmysłów i okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i aromatami. To czas

codojedzenia
Porzeczkowiec 150

Porzeczkowiec to pyszne ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Składa się z wilgotnego kakaowego biszkopta, delikatnego kremu śmietankowego i dżemu porzeczkowego, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. Artykuł Porzeczkowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania