ciasto - 160969 przepisów (strona:1674/10732)

Wypasione ciacha z odzysku 225

Zdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się(...)resztek. Później już trochę bałam się je jeść, jednak doskonale pamiętałam ich smak, który wspominałam z rozrzewnieniem. Dlatego, gdy tylko zorientowałam się, że  nasze powielkanocne ciasto nie nadaje się już do zjedzenia, postanowiłam je wykorzystać, zanim musiałabym je wyrzucić. Tak powstały pyszne, wilgotne bajaderki, które smakują tak samo, jak te kupne, a przynajmniej wiemy, co znajduje się w środku

Ratunku obiad
Jedne z ulubionych ;) 184

kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki białej mąki pszennej 4 łyżeczki oleju 2 żółtka z dużych jajek sól wrzątek Dodatkowo: wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie) Warzywa (oprócz kapusty, czosnku(...)zrumieni, dodajemy trochę wody oraz czosnek i dusimy aż zmięknie. Kapustę, posiekane warzywa z mięsem oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy. Ciasto przygotowujemy partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi obsychać. Na stolnicy robimy kopczyk z obu mąk, robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtko, a także dodajemy sporą szczyptę soli. Nożem

Ratunku obiad
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 225

naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Domowy Chleb z Ziarnami 311

szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego  Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Boki miski wysmarowałam oliwą z oliwek, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam(...)ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie w cieście zrobiłam trzy nacięcia nożem

Blondynka Gotuje
Tarta śliwkowo - czekoladowa 179

Prezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki  czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę(...)zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 205

Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska(...)oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić

kolorowotorcikowo
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 146

Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i  łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu  , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy(...)jemy. Każdy może przygotować sobie swoją własną kompozycję. Frajda przy tym niesamowita. Ciasto można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej typ 450 - 2 paczki suchych

Smaczne Zdrowe
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 303

ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy - mielony ksylitol lub puder do posypania Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw(...)ponownie wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Po kilku rozwałkowaniach i składaniach ciasto jest odpowiednio napowietrzone i gotowe do wykrawania i smażenia. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki płat, czym cieńszy tym lepiej) . Z ciasta wykrawamy radełkiem (lub nożem)  pasy, które następnie dzielimy na krótsze kawałki. Każdy nacinamy pośrodku. Przez nacięcie w środku

Smaczne Zdrowe
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 212

oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ(...)/przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody

W kuchni Karmel-itki
Tartinki z figami, ricottą i szynką 153

chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli(...)parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto

Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 172

semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy  masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez

Mia Cucina Sofieta
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 196

pizza jest bardzo często spotykana na blogach postanowiłam upiec jej mniejszy odpowiednik jakimi są – pizzerinki! Nie różniłyby się może znacznie od swojej „większej siostry” gdyby nie ciasto, w którym głównym składnikiem zaraz po mące jest.. twaróg! Rewelacyjną pizzę na grubym cieście z dodatkiem twarogu znam od dawna, ponieważ ma ją w zwyczaju robić moja mama. Jednak w tym wydaniu(...)pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można dobrać oczywiście wedle własnego gustu – to jest jedynie moja propozycja. Zapraszamy! Składniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 180

łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju  szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier(...)prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości ok. 2-2,5cm. Tak rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i ściany kokilek do ok 3/4 wysokości. Kokilki z ciastem

Symfonia Smaków
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 226

cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy(...)ciepłym miejscu na 30-45minut , aby ciasto "wypoczęło".  Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 5 lub 6 równych części. Z każdej części formujemy wałek o grubości około 2 cm, kolejno kroimy wzdłuż, jak kopytka na porcje o grubości również ok. 2cm. Z każdej porcji formujemy dość zgrabną kulkę. Kulki odkładamy na stolnicę i przykrywamy lnianą ściereczką

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania