ciasto - 162322 przepisów (strona:1674/10822)

Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 177

Kolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do  szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar , ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje.   Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z  konfiturą gruszkową z nutką wanilii  lub gruszkowo-pomarańczową .   Przepis pochodzi z bloga   Życie smakiem się toczy . Dołączam(...)listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowy wieniec cynamonowy  (Estoński kringel) Składniki: Ciasto 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 157

jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka(...)łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie

Kulinarne przygody Gatity
Chrust czyli faworki 186

łyżki gęstej śmietany 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron(...)Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem przez około 10 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą faworki.  Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroimy radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3 cm i długości około

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 200

Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli 7 - 8 połówek  suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę zaczyn j. w. Wykonanie(...)przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać  z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli i pomidorów. Odstawić na 60 minut, po czym dodać sól i ponownie wszystko zagnieść. Ciasto powinno być średnio ścisłe. Na koniec dodajemy pomidory i zagniatamy ciasto.  Ponownie odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 171

najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki(...)Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta suszonych drożdży 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie) Ciasto właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka miodu mak sezam Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 171

włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook(...)rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z patelni II 154

drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji   zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części.. Chlebki z patelni II Proporcje  na 4 chlebki Czas przygotowania:  90 minut Składniki: 500 g mąki pszennej(...)rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki z parówką i sosem 350

Zachciało się parówek w cieście ..i były.. rogaliki z parówkami...Pomysł na takie rogaliki z parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało(...)bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka..   Ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników] ok. 100 g przecieru

Moje domowe kucharzenie
Dietetyczny piernik z czekoladą i orzechami 207

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiemy wszyscy jak bardzo tuczące, niezdrowe i kaloryczne potrafią być nasze ulubione słodkości. Dlatego postanowiłam zrobić własne, czekoladowe ciasto, które osłodziłam duużą ilością czekolady. Oczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram(...)łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie

Mango Papaja
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 158

Ciasto na babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne,    kremowe, słodkie, pycha.   Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych(...)mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki. Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek Almette mieszamy z cukrem

Moniki Smakołyki
Kopiec kreta 172

Składniki  na ciasto:     Pół kostki masła tj. 12,5 g      Szklanka cukru    2 jajka      1 i ½ szklanki mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia  2   łyżki   kakao    ½ szklanki wody Składniki na krem:    ½ l śmietany kremówki    2 śmietan(...)Przygotowanie ciasta:       .  Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia    składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia    .  Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy   .  Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy   .  Białka ubijamy na pianę i dodajemy

Proste Potrawy
Sernik na kakaowym spodzie 206

sernik robi się szybko, jedynie co trwa dłużej to przygotowanie ciasta kakaowego. Składniki na ciasto: 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 kostki z 25 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę  ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde , to będzie nam trudno je zetrzeć  Składniki na masę serową : 75 dag zmielonego sera dobrej jakości- może być z wiaderka

Proste Potrawy
Sernik jogurtowy 168

promocji jogurt naturalny z mascarpone z Piątnicy - pod nazwą milandia. Wkrótce znalazłam na półkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu. Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich.  Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :) Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt  z mascarpone(...)dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł.  W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika.  Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki

Proste Potrawy
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 171

Takie ciasto robiłam tu , wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie". Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je na około 8-10 godz. po to by powoli mogło "się przegryźć". W trakcie podglądałam je i widziałam jaki stopniowo burzy się, a poszczególne składniki łączą się ze sobą, Efekt był podobny do tego(...)ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :) Składniki : 4 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru owoce- maliny i jeżyny 3/4 szklanki oleju 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka Przygotowanie : Do miseczki wsypać 3 szklanki mąki Drożdże dobrze rozkruszyć ( jak najdrobniej ! , można przetrzeć je przez sitko nylonowe ) i posypać nimi mąkę Mleko wlać ostrożnie na drożdże ( mleko

Proste Potrawy
Quiche Śródziemnomorskie 189

Quiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli(...)mniej warzywnych dodatków lub odwrotnie...Sama dodaje wszystkiego na oko ;) Oczywiście do Quiche można dodać również mięso i praktycznie wszystkie dodatki warzywne wszystko zależny od waszej wyobraźni... Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie rozwałkowuje... Ja użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam

NaKońcuJęzyka