kandyzowane ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym całym jajku i nadal ucierać ciasto na puszystą masę. Następnie dodać esencję waniliową lub cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć(...)formy keksowej (dł. 30cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Keks piec w 180 st.C około 1 godzinę. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, to należy w trakcie pieczenia nakryć jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu keks lekko przestudzić, następnie okroić brzegi ciasta delikatnie nożem i wyjąć ciasto z formy. Wystudzić. Moje uwagi: 1. Schłodzone ciasto
In my kitchenWinne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)mleka i 2 łyżkach cukru; truskawek; kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki. Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam
In my kitchensłodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne potrzeby i taki też podaję tutaj. Składniki na ciasto biszkoptowe: 3 jajka; 100 g cukru kryształu; 2 łyżeczki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 100 g mąki pszennej; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal(...)ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy przesmarować lekko olejem), wyrównać i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyłożyć z tortownicy i przekroić
In my kitchentemu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 125 ml śmietany 18%; 150 g masła; 150 g margaryny; 2 całe jajka; 3 żółtka jajek; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito. Drożdże(...)śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum
In my kitchenproszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czubatej łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem, sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas ucierając do ciasta wlewać zimną herbatę. Na koniec dodać przygotowane wcześniej rodzynki. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać z wierzchu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180st.C. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem
In my kitchenprzepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej; 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła; 1 szklanka kwaśnej śmietany; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto(...)mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce
In my kitchenDelikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry . Gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka cynamonu; 0,5 łyżeczki soli; 1 szklanka cukru brązowego; 2/3 szklanki oleju(...)stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec
In my kitchenjajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić(...)około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową
Ala piecze i gotujeCiasto z rodzynkami lub śliwkami kalifornijskimi – jak wolicie, jak lubicie… Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta(...)wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna
Made By Mom And SonSkładniki na ciasto (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie pierogów ręcznie Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej i nadal wyrabiamy. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne, zajmuje to około 10-15 minut. Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKhobar , tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi to niemal nie przeszkadza. Reweleacyjne jest moim zdaniem ciasto Om Ali , na które przepis dostałem od Hossama , a ostatnio moim faworytem stał się pochodzący z Libanu deser mafroukeh. Mafroukeh jest chyba zupełnie nieznany w Polsce(...)się gotować dodać sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Na ciasto mafroukeh 2 szklanki semoliny lub jeśli macie dostęp to knafeh mafroykeh 1/2 szklanki klarowanego masła lub 1/2 kostki masła niesolonego 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka posiekanych, uprażonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBarwniki spożywcze Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka , mąkę , olej i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku . Blaszkę do pieczenia(...)muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie, aż ciasto będzie sięgać 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min.* *Doświadczenie nauczyło mnie, że najlepiej sprawdzać wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się
Za drzwiami kuchniWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie
Za drzwiami kuchniborowików w całym domu…. U mnie uszka zaczynają znikać jeszcze przed Wigilią, dlatego lepiej przygotować większą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? Składniki: (na ok. 100 uszek) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz: 20 g suszonych borowików 300 g pieczarek 1 cebula łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Borowiki(...)maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami do czasu, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem . Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy
Za drzwiami kuchni