ciasto - 162020 przepisów (strona:1664/10802)

Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 135

pierożki calzone: ciasto: 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 225g mąki pszennej poznańskiej 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 300ml mleka wymieszanego z ciepłą wodą (pół na pół) 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  farsz: passata pomidorowa zioła włoskie 1 ząbek czosnku ok. 200g świeżych pieczarek 1 czerwona papryka ok. 80g żółtego sera  1 spora czerwona(...)pół szklanki letniego mleka z wodą. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe do pracy, przygotowujemy ciasto na calzone. Do mąk w misce dolewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, pozostałe letnie mleko z wodą oraz sól. Składniki dobrze ze sobą łączymy, po czym zagniatamy na stolnicy. Mąka

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 150

które powinno być koźliną) można zapiekać także w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam(...)duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawkowy pleśniak 144

Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na  bloga  i pyszne ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki, jedna margaryna  ( 250 g) 1 łyżka smalcu 5 żółtek, 1 łyżka śmietany, 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżeczki proszku(...)WYKONANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem. Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy. Dno i boki blaszki  smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki z borówką amerykańską 315

Przywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym(...)owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać.     Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej (typ 450) * - 1/2 szklanki cukru * - 2 jajka - 1 szklanka serwatki * - 15 g drożdży suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko + 1 łyżka mleka do smarowania Dodatkowo: - mrożona borówka amerykańska – ok.700g (szczytem marzeń będą świeże jagody

mojewypiekiinietylko
Kilimandżaro 171

Pogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części

NA MOIM TALERZU
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 191

wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru(...)kostkę kruszonka: po 40 g mąki, cukru i masła Drożdże rozpuszczamy z cukrem w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem, przykrywamy ściereczką i odstawić na 45-50 minut by wyrosło. Zagniatamy składniki kruszonki i chłodzimy ją w lodówce. Gdy ciasto urośnie na dno formy

Dzieje kuchennej Wiewióry
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE) 15299

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE) Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia.  Ciasto jest mięciutkie,  wilgotne, pyszne, pełne soczystych truskawek, oprószone cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :D Ciasto idealne do herbatki(...)długo, tylko chwilę, by wszystko się wymieszało, a mąka nie napowietrzała się niepotrzebnie. Masę wlej do formy, ułóż równo przekrojone na pół truskawki (przekrojaną stroną do góry) i piecz ciasto przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Następnie oprósz ciasto cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada makowa 163

Idą Święta, a Święta to makowiec! Trzeba więc coś wykombinować bym przy świątecznym stole mogła zjeść choć jedno ciasto. Przepis ten jest dość oryginalny. Gdyby kiedyś ktoś powiedział m, że można zrobić ciasto z soczewicy i w dodatku jest ono dobre, to bym go wyśmiała. Ale teraz sama takie piekę i one rzeczywiście są dobre:) Przepis zainspirowany Smakoterapią (przepis oryginalny(...)znajdziesz Tu ). Ja go troszeczkę zmodyfikowałam;) Składniki: Ciasto 1 szklanka ugotowanej soczewicy (ugotowałam na sypko) 1/2 szklanki wody 5 łyżek oliwy 3 czubate łyżki siemienia lnianego 1/2 szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto

pyszne zdrowości
Białkowe pierogi - bez glutenu 276

białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym(...)pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie soczewicowa tarta ;) Wracając do pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba dużo delikatnej niż w przypadku standardowych pierogów, ale da się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto

pyszne zdrowości
Calzone 6131

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor(...)smażenia Dodatkowo: 150 g parmezanu oliwa do wysmarowania wierzchu oregano do posypania Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać sól, cukier, olej i wodę. Wsypać mąkę i oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć

Bullio
Sernik truskawkowy inaczej (z biszkoptem i dżemem malinowym) 228

Sernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie sernika). Spokojnie możecie przygotować je kilka godzin przed podaniem (masa szybko tężeje). Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na ciasta z truskawkami (np. sernik(...)wanilią. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 15-17 minut w 180ºC (do zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić

Ugotować
Czekoladowa Szarlotka 132

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)Jeśli szukacie pysznego, podzielnego, jednoblaszkowego ciasta, które pozostaje świeże przez kilka dni to już znaleźliście. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 375 g masła 225 g cukru trzcinowego 5 jaj 375 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (granulki) 1,5 łyżeczki kakao garść posiekanych migdałów 90 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady Goplana Masło ucieramy

Made By Mom And Son
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 154

Bardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu(...)bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy

Made By Mom And Son
Ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka 115

łakomczuchów dbających o linię. Niestety naczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również(...)klej" posłużyło mi zdrowe siemię lniane") Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 2 szklanki maślanki Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie bajgle 156

Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi bezsenność więc chodziłam po sklepie jak zombie, ale to nie przeszkodziło mi w kupieniu: silikonowej łopatki, silikonowego pędzelka, przegródek do pokrywek dla mojej mamy i mini stolika dla mojej(...)szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem opcjonalnie sezam/mak do posypania (niestety ja nie miałam żadnych ziarenek pod ręką) Sposób przygotowania: Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto, przy czym nie wlewamy od razu całej wody (szklanka szklance nie równa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania