ciasto - 162322 przepisów (strona:1665/10822)

Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1385

Ciasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem, masłem orzechowym oraz czekoladową polewą posypaną orzeszkami ziemnymi. Fanów popularnego batonika Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta, tym bardziej, że przygotujemy je bez pieczenia.   Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Składniki(...)masła orzechowego ok. 60 g orzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30%  ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie

Słodka Strona
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 168

innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku.Stosunek 1:1 ,który jest(...)całkowicie zgodny z prawdą,moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki. Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki  orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z porem i boczkiem 133

boczkiem, więc skorzystałam z przepisu Smakocie , nieco go tylko zmieniając. W przepisie oryginalnym była wymieniona mniejsza forma do tarty, ale mimo, że użyłam znacznie większej, to i tak ciasta spokojnie starczyło na spód i boki (trochę bardziej musiałam je rozwałkować). Użyłam też znacznie większego kawałka boczku (225 g). Tarta wyszła przepyszna :-) W oryginalnym przepisie ilość podanego ciasta przeznaczona była(...)formę o średnicy 25 cm, ja użyłam formę o średnicy 29 cm i udało mi się na tyle rozwałkować taką ilość ciasta ;-) SKŁADNIKI Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie: 250 ml śmietanki 30% 125 g sera żółtego 2 duże pory około 200 g boczku wędzonego 2 jajka

Passions hobbies life
Kruche ciasto ze śliwkami z kremem budyniowym 191

opakowanie śmietany (może być 12%) 1 opakowanie budyniu 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 kg świeżych śliwek WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciastoCiasto wstawiamy do lodówki na około 1h.  Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika(...)minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście). Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut

Zofiana
Karnawałowy ring 308

skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki,  chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę(...)wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie

Niezły Młynek
Tarletki z borówkami 143

Coś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;) Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;) Tarletki z borówkami Składniki: Ciasto: 200g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń śmietankowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru(...)masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami

Lawendowe Niebo
Uszka z grzybami prawie wigilijne 134

letniej wody łyżeczka oliwy szczypta soli Farsz 30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki) cebula łyżka bułki tartej łyżka masła sól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam widelcem. Następnie dodaję małymi porcjami wodę i nadal zarabiam widelcem. Dodaję tyle wody aby ciasto uzyskało jednolitą gęstą(...)konsystencję - ilość wody zależna jest od mąki. Kiedy wszystkie składniki połączą się przekładam na stolnice i zagniatam szybko ciasto aby było gładkie i plastyczne ( w razie konieczności dodaję wodę albo podsypuję mąką). Miskę oprószam  mąką i przekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny). W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej

Magiczna kuchnia Darii
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 205

rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.   W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa.  A i oto przepisy: "Zawijaniec Makowy" "Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem" Składniki: Ciasto drożdżowe: 5 szklanek mąki 1/3 szklanka(...)jabłek (najlepsza szara reneta) łyżka cynamonu 3 łyżki cukru (czubate) 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru 2 jajka 100 g margaryny 500 ml mleka białko do wysmarowania ciasta łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę cukru, drożdże i 1/2 szklanki letniego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 227

sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się  :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem białych(...)główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki

kulinarnyJa
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 195

pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem.  Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym do tart. Ostatnimi czasy pozostawałam przy opcji dodawania do niego jajka. Ten przepis pokazał mi, że wcale tak być nie musi. Ciasto jest faktycznie delikatne, choć gdy je wyrabiałam, kręciłam(...)niepewnie głową przekonana, że zmierzam po raz kolejny w kierunku porażki kulinarnej. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne. Z tego też powodu rada z przepisu, by trzymać je w lodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania.   Składniki

W kuchni wieczorem
Tarta z chorizo i cukinią 255

Odkąd poznałam przepis na kruche ciasto wg Julii Child, tarty na stałe weszły do mojego repertuaru. Wszystko kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia. Składniki(...)ciasto 155g mąki pszennej typ 405 5g soli 110g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na farsz 170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki 200g śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W malakserze posiekać w trybie pulsacyjnym mąkę z solą

W kuchni wieczorem
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 129

Składniki /  Ingredients :  Spód / the underside of the cake: 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) /  1 packet (250 g) margarine (Kasia) 2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar 2 żółtka / 2 egg yolks 1 łyżeczka proszku do pieczenia /  1 taespoon of baking powder(...)half a lemon szczypta soli / pinch of salt cukier puder /  powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy

Projekty ze smakiem
Kruche ciasto z nektarynkami 152

Jestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny(...)przy okazji przepyszny! Może się skusicie i podacie kawałek z gałką waniliowych lodów? Zapraszam na kruche ciasto z nektarynkami."  Składniki : 420 g mąki pszennej 140 g maki kukurydzianej 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 6 nektarynek łyżka ekstraktu waniliowego ew. 2 łyżki cukru kruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukru Sposób przygotowania: Do miski

Słodkie Przyjemności
Galette jesienne 242

radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser. Składniki : kostka masła 6 łyżeczek cukru(...)wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło - całość zalewamy zimną wodą i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie

Słodkie Przyjemności
Ciasto z porzeczkami - smaki dzieciństwa 171

Czasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu, gdy dowiedziałam się, że osoba która mi je przygotowywała w dzieciństwie jest ciężko chora. Chcąc się z nią w jakiś sposób zbliżyć spróbowałam zrobić coś na jego kształt i smak.Chyba po prostu chciałam być(...)nią blisko, choć w tak prozaiczny sposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie

Słodkie Przyjemności