ciasto - 160969 przepisów (strona:1660/10732)

Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 192

Ciasto: * 600 g mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso(...)warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy

w mojej kuchni
Tarta ze szpinakiem i serem feta 144

zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej(...)feta sól, pieprz,  oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę.  2. W tym czasie

Mój Smak na Życie
Szarlotka z migdałami 116

Jestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy(...)Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 2części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie kwadratowa) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę.  PRZYGOTOWANIE Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy

Mój Smak na Życie
Szarlotka z delikatnym budyniem śmietankowym 103

moim blogu już przedstawiałam przepis na szarlotkę. Ciasto to chyba nigdy się nie nudzi, jest tak pyszne, że doczekało się wielu wersji. Tym razem zdecydowałam się na jabłkową kostkę lekko podsmażaną oraz dodatek w postaci budyniu. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw(...)kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy aż jabłka zmiękną BUDYŃ Ja użyłam śmietankowego. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmniejszymy tylko ilość mleka o 100 ml. PRZYGOTOWANIE Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty), trochę ciasta zostawiamy. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie wylewamy budyń. Na budyń układamy paseczki z ciasta, które zostało, tak by ułożyć

Mój Smak na Życie
Szarlotka z budyniem 157

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 szkl cukru(...)szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1.  Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. O tym, że nie lubię wałkować ciasta

Kto ugości moich gości?
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą 181

Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.   Składniki Na ciasto: 120g mąki pszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli(...)własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto

Pyry na Gaz
Murzynek z ananasem i kremem czekoladowym 202

Cóż poradzę , że lubię nie skomplikowane i pyszne ciasta. Z racji tego , że w lodówce stała nadpoczęta puszka ananasów i krem czekoladowy postanowiłam po raz kolejny zmodyfikować murzynka .... eksperyment okazał się udany i smakowity :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki śmietany + woda do dopełnienia szklanki 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody(...)cukier waniliowy - zmiksować . Następnie wsypać kakao, posiekaną czekoladę, krem czekoladowy i mąkę - zmiksować . Na koniec wlać olej i wymieszać.  3 krążki ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem, pozostałym ananasem posypać wierzch ciasta ( można lekko wcisnąć)  Piec ok 60  min w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto "Shrek" - bez pieczenia 2602

Ciasto "Shrek" to jedno z popularniejszych deserów jakie znajdziemy w sieci. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście zielonemu kolorowi, który jest charakterystyczny dla znanego niemal wszystkim dzieciom bohatera. Ciasto "Shrek" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi(...)ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia.    Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku, do frugo dodałam 1/3 szklanki) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka

Słodka Strona
Faworki z trzech mąk 115

REWELACJA! Najlepsze faworki jakie dotychczas jadłam. Są tak delikatne i kruche, że trzeba dużej wprawy, żeby ich nie pokruszyć biorąc do ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis(...)smażenia ( ja smażyłam na oleju) cukier puder do posypania usmażonych faworków. Sposób wykonania: Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem aby było dobrze napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek posypując

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z mięsem 201

dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy  ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis na ok 50 pierogów Składniki(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka) sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pokrojona drobno świeża bazylia 3 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 1/2 kg cebuli olej Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko

Na słodko lub wytrawnie
Zatapiane rogaliki 144

dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba.   Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Przygotować

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą 162

jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia   blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową(...)jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Sposób wykonania masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć   na tarce o grubych oczkach

Na słodko lub wytrawnie
Miodownik z masą grysikową 148

font-family:"Times New Roman";}  Będąc na blogu Ewy dostrzegłam przepis na miodownik z kremem grysikowym i tak mnie zaintrygował, że postanowiłam go upiec na święta. Ciasto najlepiej zrobić 3 – 4 dni przed podaniem gdyż wtedy zmięknie. Zastanawiałam się, czy nie zrobić z podwójnej ilości składników i szkoda, że tego nie zrobiłam, bo ciasto tak było pyszne, że bardzo(...)szybko zniknęło. Należy przygotować   tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 5 łyżek miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1/3 kostki masła składniki na krem: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą kokosową 121

font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Kakaowy torcik z kremem kajmakowym 173

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Zaległy przepis na wspaniały delikatny torcik z kremem. Tym razem przepis mój własny i przyznaję, że bardzo udany. Polecam. Kakaowe wilgotne ciasto z kremem kajakowym, oblane czekoladą dały wyśmienite połączenie. Przepis na tortownicę o średnicy 26cm: Składniki na ciasto: 1 i 1/3   szklanki mąki 6 jajek 2 czubate łyżki kakao ½ szklanki(...)łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Składniki na poncz: 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Dodatkowo: ½ szklanki drobno pokrojonych migdałów lub orzechów. Sposób wykonania ciasta: Białka ubić na sztywno. Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo cukier, nie przerywając ubijać a następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać wszystko

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania