ciasto - 162322 przepisów (strona:1651/10822)

bajaderki, ciasteczka z ciasta 186

Zakalec? Ciasto nie wyrosło? Było zbyt słodkie/za mało słodkie? Nie posmakowało domownikom, a sam nie dasz rady zjeść całej blachy? A może zostały Ci resztki ciast ze świąt czy jakieś imprezy i nie chcesz ich zmarnować? ZRÓB BAJADERKI! Nie znoszę marnowania jedzenia. Te bajaderki powstały z muffinek, które...wyrosły trochę za bardzo. W efekcie wyglądały nieatrakcyjnie. Robiłam te muffiny(...)muffiny - bajaderki są mniejsze = wygodniej się je, poza tym wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru (nie dodawałam cukru

chili & sugar
Chleb orkiszowy z papryką 114

wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jak już mi ciasto ładnie po tej godzinie wyrosło to okazało się, że znacząco(...)przesadziłem :) Jest go, tego ciasta, zdecydowanie za dużo jak na mój garnek rzymski! W sumie garnek nie jest jakiś taki mały, ma 4,2 litra (chociaż znalazłem gdzieś w internecie informację, że to jest mierzone razem z pojemnością pokrywki). No nie mniej jednak wydawał mi się spory. Ale to ciasto rosło i rosło, hehe! Podzieliłem je więc na dwie niezbyt

Marder&Marder Manufacture
Ciasto "Fale Dunaju" 131

parę dni nowy rok, ale jeszcze w starym roku chcemy was pożegnać na słodko. Mamy dla was ciasto "Fale Dunaju". A może się skusicie i na jakąś sylwestrową domówkę je przygotujecie? W ogóle jakie macie plany na Sylwestra? Bo my, jak przystało na rockendrolowców, będziemy robić to samo co zawsze w Sylwestra. Czyli posiedzimy w kapciach przed telewizorem, poczekamy(...)rano wstanę i będę myślał co by tu z Madzią dla was przygotować, żeby miło wam się czytało naszego bloga. No dobra, kończę przynudzać, podaję przepis na ciasto i do zobaczenia w nowym roku, dzieciaki :) Ciasto: kostka masła roślinnego 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Szarlotka z bezą 113

Madzia czasami ma dziwne fazy na coś słodkiego. Niezbyt często robi ciasta, ale właśnie czasami, zupełnie nagle, bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet(...)próbuję za nią nadążyć i zrozumieć. Niech robi co chce i co lubi :) Ważne, że ciasto zrobiła pyszne, jak zawsze zresztą. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że żeby zrozumieć kobietę to należy wyobrazić sobie przeglądarkę internetową, która ma sto otwartych zakładek, a w połowie z nich włączony jest dźwięk. Od siebie dodam, że tą przeglądarką zapewne musi być Internet Explorer, w którym

Marder&Marder Manufacture
Alpejka malinowa 1058

Mocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:)   Gdy zrobimy  to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto: 200 g margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin   Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia

Wanilia i Kardamon
Piegusek z delicjami 167

kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 paczka delicji o dowolnym smaku 2 galaretki malinowe lub truskawkowe Sposób przygotowania Ciasto:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką

Wanilia i Kardamon
Wiosenna rolada 241

rolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowo-śliwkowy 162

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur   i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika,  całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek(...)goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Tak przygotowane

Wanilia i Kardamon
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 225

Jeżeli akurat macie za dużo piersi z kurczaka do sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki(...)kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić. Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia. Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia. Na sos wykładam ser, paprykę, pokrojone na połówki oliwki, oraz pokrojoną w paseczki paprykę

ChilliJemy
Mazurek czekoladowy 97

moich ulubionych wiosennych przyjemności. Choć po jednym kawałku jestem zasłodzona, jak po zjedzeniu miliona tabliczek czekolady.. to wciąż uwielbiam zjadać go nawet przez kilka dni po upieczeniu. Ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka Polewa: 150g cukru 50g mlecznej czekolady Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem/margaryną i cukrem, po czym dodajemy żółtka(...)szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione, zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na około (raczej nie mniej, choć można więcej) pół godziny. Po tym czasie dowolnie formujemy ciasto; u mnie tegoroczny jary mazurek jest okrągły. Część osób pozostawia pewną ilość ciasta do obłożenia brzegów placka, ja jednak układam całe ciasto w formie, jak na załączonym zdjęciu. Przy takich praktykach przydaje

Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką 138

pierożki calzone: ciasto: 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 225g mąki pszennej poznańskiej 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 300ml mleka wymieszanego z ciepłą wodą (pół na pół) 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  farsz: passata pomidorowa zioła włoskie 1 ząbek czosnku ok. 200g świeżych pieczarek 1 czerwona papryka ok. 80g żółtego sera  1 spora czerwona(...)pół szklanki letniego mleka z wodą. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe do pracy, przygotowujemy ciasto na calzone. Do mąk w misce dolewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, pozostałe letnie mleko z wodą oraz sól. Składniki dobrze ze sobą łączymy, po czym zagniatamy na stolnicy. Mąka

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 155

które powinno być koźliną) można zapiekać także w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam(...)duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawkowy pleśniak 147

Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na  bloga  i pyszne ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki, jedna margaryna  ( 250 g) 1 łyżka smalcu 5 żółtek, 1 łyżka śmietany, 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżeczki proszku(...)WYKONANIE: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem. Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy. Dno i boki blaszki  smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki z borówką amerykańską 321

Przywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym(...)owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać.     Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej (typ 450) * - 1/2 szklanki cukru * - 2 jajka - 1 szklanka serwatki * - 15 g drożdży suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko + 1 łyżka mleka do smarowania Dodatkowo: - mrożona borówka amerykańska – ok.700g (szczytem marzeń będą świeże jagody

mojewypiekiinietylko
Kilimandżaro 178

Pogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części

NA MOIM TALERZU