ciasto - 160969 przepisów (strona:1651/10732)

Na piknik - tartaletki z warzywami 155

zimno, jak i na ciepło! Będą dobrym pomysłem na wycieczkę rowerową, piknik czy na lunch w pracy!  Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką,  pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce(...)cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki: (ok. 10-11 tartaletek) 1 arkusz ciasta francuskiego, opakowanie pomidorków koktajlowych, pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych, 2 garści zielonego groszku, dojrzewająca szynka, ricotta, świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania

Plate of Joy
Tort z musem czekoladowym 126

Zaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku.  Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki(...)Ciasto ucierane: 125g masła   100g cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego   2 jajka   100g mąki pszennej   30g mąki lub skrobi ziemniaczanej   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki umieść

Wielki apetyt
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 153

obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić(...)pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z rabarbarem i bezą 119

Jedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę(...)wrzucić do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtko. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Ciasto z rabarbarem 150

Sezon owocowo-warzywny ruszył, więc przyszedł czas na rabarbar. Najbardziej lubię jego smak w tym cieście. To sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się udaje i jest smaczne. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut(...)Następnie wałkujemy na prostokątnej blasze (25cmx35cm- może być mniejsza i wtedy ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy. Dodatkowo: Masa owocowa: ok. 1 kg rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego) 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru Rabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto

tojestpyszne.blogspot.com
Szarlotka po góralsku 136

Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą  Szarlotka Wschodnia  z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła(...)Składniki na tortownicę o wymiarach 24x24 cm: Ciasto: 20 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru  Jabłka: 2,5 kg jabłek  cynamon i cukier wg. uznania do przesypywania warstw jabłek limonka do skrapiania jabłek  opcjonalnie cukier puder 1. Ciasto zagniatamy z wszystkich podanych

Apetyczna babeczka
Migdałowe bułeczki drożdżowe z prażonymi orzechami 108

ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Dodajemy żółtka, cukier, sól  masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min. W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy(...)patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy. Ciasto w całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki Ja ciasto podzieliłam

Moniki Smakołyki
Tarta cebulowa 137

Przeszukałam internet w znalezieniu odpowiedniego dla mnie przepisu na tarte cebulową. Kilka znalazłam ale podczas przygotowania i tak większość zrobiłam po swojemu. Ciasto wyszło bardzo cienkie i kruche, a farsz słodkawy z wyczuwalną ostrością cebuli. Podsumowując wyszło ładnie, smacznie, a samo danie wraz z pieczeniem zajmuje około 1 godziny. Idealne z kieliszkiem białego wina. Na 1 tarte ( foremka średnicy 27cm(...)Potrzebujemy: Ciasto: 100g mąki orkiszowej 150g mąki pszennej ( można dodać tylko mąkę pszenną) 100g zimnego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól 1/2 łyżeczki kurkumy Farsz: 0,5kg białej cebuli 1 duża łyżka masła 50ml słodkiego wina 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka cukru sól biały pieprz 2 jajka 100ml jogurtu naturalnego lub śmietany Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krucha tarta z masą serową z ricotty 201

Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera(...)jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g) - skórka z połowy cytryny - mała garść orzeszków pini - cukier puder opcjonalnie do oprószenia. Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować

CookYourself
pizza sycylijska 171

składniki na ciasto: 300 g mąki 20 g drożdży 160 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnia wodą w dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blaszkę. składniki na wierzch: 4 pomidory(...)łyżki kaparów 20 oliwek bez pestek 100 g sera żółtego oregano sól, pieprz wykonanie: Na cieście układamy pomidory pokrojono w cząstki, oliwki, oraz opłukane kapary. Posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 min. w 200 st. C a następnie posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez ok. 5 min. aby ser się roztopił

Domowy Smak Jedzenia
Placki roti 149

łyżka roztopionego masła 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Przepis: Zmieszaj w misce mąkę, sól i wodę. Składniki mieszaj aż powstaną grudki i następnie zagnieć ciasto. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zagniataj aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Pozostaw na ok. 10 minut (ciasto musi odpocząć). Po tym czasie rozwałkuj kulkę ciasta na grubość(...)posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i zroluj ciasno w rulonik. Następnie pokrój rulonik na mniejsze części (jak na kopytka). Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko (naprawdę bardzo cienko). Placki mają mieć średnicę małej patelni naleśnikowej (ok. 22 cm).  Postępujemy tak do momentu aż skończy nam się ciasto. Przygotowane cienkie placki kładziemy na sobie tak, aby jeden bok był możliwy do swobodnego

Emcia Pichci
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 194

szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest dość luźne w swojej konsystencji ale nie trzeba(...)dosypywać, nie martwcie się. ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej koło ciepłego kaloryfera i przykrywamy je lnianą ściereczką. Musi tak postać około 2 do 2,5 h, w międzyczasie (w połowie czasu) wystarczy raz zarobić je ręką przez krótką i chwilę i pozostawić do ponownego wzrostu. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

MamaOskarka
pizza z czosnkiem niedźwiedzim 118

składniki na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży 80 ml wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże z letnią wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki(...)natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 15 – 20 min. Po upieczeniu podajemy

Domowy Smak Jedzenia
mini pizza na cieście francuskim – ekspresowa przekąska 146

tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce(...)Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego z boków ciasta (tworząc mniejszy prostokąt). Na środku każdego ciasta rozsmarowujemy po jednej łyżeczce sosu, układamy plasterek salami, ćwiartki pomidorków oraz oliwki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek

Domowy Smak Jedzenia
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 138

szynką i ananasem. Wyszła przepysznie. Szkoda, że w słowach się nie da wyrazić smaku i zapachu tego co nam udało się stworzyć. Składniki (na trzy pizze i mega wyżerkę): Ciasto 500 gram mąki pszennej 1 opakowanie drożdży w proszku letnia woda do wyrobienia ciasta (100-200 ml) płaska łyżeczka soli łyżka oleju szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Składniki: Sos pomidorowy(...)ciasta 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta ziół prowansalskich  solidna szczypta pieprzu (niweluje kwaskowatość koncentratu) szczypta cukru odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania