składniki na ciasto: 520 g mąki 250 g cukru 160 g masła 3 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżeczki sody wykonanie: Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód i ponownie chwilkę siekamy a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na 5 równych części(...)puch. Dodajemy stopniowo masę kajakową, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. dodatkowo: polewa czekoladowa Gotowe blaty przekładamy masą kajmakową. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na 2 – 3 dni aby zmiękło
Domowy Smak Jedzeniapewno każdy z was zna te ciastka :) nie ukrywam ,że są to moje ulubione ciasta i zawsze gdy je robię to podwójna , a czasem nawet potrójną porcję, bo bardzo, ale to bardzo szybko znikają z talerza Składniki: 60 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe cukry wanilinowe ( jeżeli ktoś ma prawdziwe jeszcze cukry waniliowe tym lepiej(...)cukru pudru 2 jajka 30 dag masła , bądź margaryny Dodatkowo: posypka do dekoracji ciasta , lukier ( cukier puder + woda) Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste zanim zaczniemy zabawę z ciastami musimy mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła / margaryny
W Moim Magicznym DomuNieskromnie musze stwierdzić, że oto podaję przepis na idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody(...)podsmaż cebulkę, następnie dodaj grzyby i duś razem 3-5 minut, pod koniec dodatj mąkę, sól i pieprz i wymieszaj Pozostaw do ostudzenia Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz
pyszne zdrowościPyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem(...)śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy na 2-3 dni przed planowanym podaniem. CIASTO: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąkę
My Culinary Artnadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 600 g mąki 1 jajko(...)Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać miód i jajko. Ucierając wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mleko zagotować, rozpuścić w nim sodę i wlać do ciasta. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Foremkę wyścielić papierem i dno wylepić pierwszą częścią ciasta. Rozsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: *ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250g margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *masa jabłkowa: 1,5-2kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon wg uznania *pianka: 5 białek 1/4 szklanka cukru kryształu 2 kisiele(...)Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem. Białka ubić
Prosto i Smacznie z Anetąmieszając. 4. Rozpuszczone składniki dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i wlewamy drożdże z mlekiem. 5. 5. 5. Całość mieszamy do połączenia się składników, a nastepnie wyrabiamy na gładkie ciasto. 6. Oby pijemy lekko ciasto mąką (aby się nie przyklejało) i wałkujemy na grubość ok 0.5cm 7. Wycinamy wzory. Układamy na wyłożone papierem do pieczenia blaszce. 8. Wkładamy
fitolarun.blogspot.comSkładniki: Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki powidła śliwkowe 2 łyżki kakao 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny(...)śniadaniowej 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto piernikowe - do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać roztopioną przestudzoną margarynę, następnie powidła śliwkowe i mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika
Ciastka - domowe słodkościskromnie- orginał tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka(...)miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże i dalej mieszam do momentu aż ciasto będzie gładkie dodaje przestudzone masło i olej i mieszam do wchłonięcia przez ciasto tłuszczu. Wyrobione ciasto przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
Piekielna Kuchnia Patiwielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo(...)bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem
Czerwień i błękitŚwięta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam(...)każdemu ! W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię
W kuchennej krainiegrzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku(...)Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie". Przygotowanie ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić
Smak mojego domudrodzy, Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zostało już zaledwie parę dni do wspaniałego, magicznego czasu... Dlatego chciałabym zebrać w jednym miejscu przepisy na świąteczne wypieki. Znajdziecie tu ciasta, ciasteczka, pierniczki i inne słodkości, które możecie przyrządzić dla swoich bliskich i znajomych. Zapraszam. Listę świątecznych wypieków znajdziecie również w bocznym panelu bloga, po prawej stronie. Będzie ona aktualizowana o pojawiające(...)się nowości. Pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego
Słodkie okruszkisłodzikiem -> 0kcal WYKONANIE: W misce: 1. Jajko, jogurt, kakao, przyprawy oraz wszystko do posłodzenia mieszamy pięknie ze sobą. 2. Do masy dodajemy mąkę, mieszamy. Na blacie: Wyrabiamy dokładnie ciasto. W lodówce: Wkładamy do lodówki na godzinę. 3. Wyjmujemy z lodówki. 4. Wałkujemy LEKKO wałkiem! 5. Wycinamy piękne wzorki. DO PIEKARNIKA 180* 10minut (kontrolujcie!) SMACZNEGO! CAŁE CIASTO: 1088kcal B33 W219
fitolarun.blogspot.comWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki
fitolarun.blogspot.com