ciasto - 160969 przepisów (strona:1644/10732)

Sernik nowojorski z czereśniami 199

łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość  ⅓  wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut(...)masa stanie się idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę

Food Square
Danisze po mojemu 155

dziewczynami umówiłyśmy się na pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam powiem - Skandynawowie za drożdżówkami wręcz przepadają! Nie takimi zwykłymi jednak, ale tymi bardziej wymagającymi - z ciasta duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka(...)które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem prawie marcepanowym, z kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kefirowe z truskawkami 174

Szybkie ciasto ....nie potrzebny nawet mikser ..podobne ciasto jest już na blogu..tym razem skorzystałam z tego  przepisu..a , że ciasto robiłam w nocy..i zapomniałam zerwać truskawek i dałam troszkę truskawek mrożonych..Ciasto było gęste i wszystkie truskawki zostały na górze..Do ciasta można dać dowolne owoce, bakalie lub nawet czekoladę. 2,5 szkl. mąki(...)waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce (jagody, truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.) W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, następnie połączyć ze sobą . Ciasto będzie dość gęste.Przełożyć do formy , na wierzchu ułożyć owoce. Piec ciasto około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto zostawić w piekarniku do momentu wystygnięcia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 145

Bardzo często widuję to ciasto na innych blogach kulinarnych. Pomyślałam, że w końcu przyszedł czas na moją wersję "Leśnego Mchu" :) Nigdy wcześniej nie odważyłam się na jego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy(...)nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników

My Culinary Art
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 204

upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI(...)niedużych jagodzianek) ciasto 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych szczypta soli nadzienie 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 50 g masła

DefinicjaSmaku
Pizza salami 177

jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej, 200 g wrocławskiej) 60 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 łyżki oliwy duża szczypta soli 1 ¼ szklanki ciepłej wody(...)salami 1 kulka mozzarelli 2 0 0 g żółtego sera około 2-3 łyżki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie, oregano, bazylia jeżeli posiadacie, to kilka liści szpinaku i roszpunki WYKONANIE Ciasto: Ciepłą wodę (nie gorącą!) wlać do garnuszka/miseczki, dodać drożdże i cukier puder, wymieszać tak żeby drożdże się rozpuściły i zostawić na chwilę. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić dołek

Passions hobbies life
Torcik Wuzetka 103

Długo zastanawiałam się, który przepis zasługuję na miano: "Pierwszego przepisu na blogu". Postawiłam na klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożoną puszystą, lekką bitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Serdecznie polecam! :) Składniki: Ciasto czekoladowe:  3 jajka w temperaturze pokojowej  60 g mąki pszennej  2 kopiaste łyżki naturalnego kakao  60 g cukru(...)wody  Polewa czekoladowa:  80 g mlecznej/gorzkiej czekolady  80 ml śmietany kremówki 36%  Dodatkowo:  kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji  powidła śliwkowe Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe:  Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z agrestem 207

Zapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 50 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18%, 2 dag drożdży, 1 kg agrestu, 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego, 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę(...)przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam  na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. 3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 197

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy(...)boki natłuszczonej foremki na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka 1 szczypta soli wykonanie: Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 425

przepis na fantastyczne pierożki Yaki Gyoza , które były również jednym z moich przepisów na starym blogu i które od samego początku uwiodły mnie swoim smakiem. Delikatne ciasto na gyoza wypełnione sycącym,aromatycznym mięso-warzywnym farszem jest świetnym pomysłem np. na aromatyczny kolację albo imprezę! Gwarantuję , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają(...)czyje te pierożki są. W Japoni nazywają się Yaki Gyoza , w Chinach – Jiaozi. Te chińskie zazwyczaj wypełnione są mięsem wołowym połączonym z krewetkami, natomiast te japońskie mają cieńsze ciasto i bardziej czosnkowy aromat. Najczęściej przygotowuje się się metodą smażenia na parze. Co to znaczy? Zobaczcie w przepisie! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * sól – 1 szczypta * letnia

Ostra na Słodko
Owocowo- serowa fantazja 337

każdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru(...)minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pani Walewska zwana też Pychotką 221

Tego ciasta nie mogło zabraknąć tutaj, bo to jedno z moich ulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi, delikatnej piance białkowej i tym wszystkim bakaliom. :) W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów

Cynamonowe szczęście
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 231

Delikatne w smaku mąki: jaglana i pełnoziarnista ryżowa mocno wzbogacają wartości odżywcze słodkich przysmaków. Nie mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich(...)wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z młodą marchewką i zielonym groszkiem 115

targach można kupić teraz pełno cudownych, świeżych i pachnących warzyw. My tym razem postawiliśmy na młodą marchewkę i świeżutki zielony groszek – zapraszamy na tartę Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek młodej marchewki - 100 g świeżego zielonego groszku - 1/2 pęczka szczypiorku - 3 jajka(...)śmietany 18% - 200 g jogurtu greckiego - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Forma na tarte 24 cm. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Możemy zrobić go ręcznie lub w robocie. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki

Kuchenne Wariacje
Piernik staropolski / pieczenie 209

Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie(...)przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu mąka do podsypywania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (ciasto mocno urośnie).  Wkładamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy

DefinicjaSmaku