Znane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź
cucinarejką dzieciaczków nie łatwo zrobić dobre ciasto ... są jednak jeszcze przepisy, które spieszą na ratunek mamom takim jak ja:) O babce majonezowej słyszałam jakiś czas temu i wtedy pomysł wydał mi się dziwny. Tymczasem święta tuż tuż i trzeba jakąś babkę upiec. Przeszukałam więc stronę Wielkie Żarcie i znalazłam przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam(...)wersjach: z dodatkiem kakao w polewie czekoladowej i z dodatkiem aromatu cytrynowego w cytrynowym lukrze. Każda z nich bardzo smakuje dużym i małym domownikom. To ciasto rzeczywiście robi się w przerwie na reklamę :) nawet jedno płaczące w łóżeczku dziecko i drugie chcące pomóc mamie robiąc przy tym ogromny bałagan w kuchni nie przeszkodzą w zrobieniu dobrego
cucinareSezon na rabarbar czas zacząć:) Szukałam prostego ciasta jogurtowego z rabarbarem na drugie śniadanie/podwieczorek i znalazłam kilka przepisów. Wypróbowałam dwa z nich a poniżej podaję ten który wydaje mi się bardziej niezawodny i smaczniejszy:) W oryginalnym przepisie na stronie Kwestia Smaku ciasto było odwrócone ale ja zrobiłam odwrócone odwr(...)truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże
cucinarePieczenia ciast to zdecydowanie nie moja specjalność, o wiele bardziej wolę wypieki na słono, ale koniec sierpnia i piękne śliwki na targach zmotywowały mnie do upieczenia ciasta śliwkowego z rumowym cappuccino. Śliwki zazwyczaj zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem. Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna(...)Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowy sos Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki: 300 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka
Moja smaczna kuchniażytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez co moje weekendowe plany(...)wodotrysków. A chleb wychodzi pyszny. Opis przygotowania krok po kroku znajdziecie na opakowaniu. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba- zrobi wszystko za Was, jednocześnie odbierając niebywałą przyjemność pracy z ciastem chlebowym. Jeśli nie- pół opakowania gotowej mieszanki należy wymieszać z 350ml letniej wody i zagniatać około 8 minut. Za mnie zrobił to Kitchen Aid, ale i pod ręką samo ciasto
Karo in the Kitchenmoże jest jakiś sposób na małe oszustwo? Żeby chleb był pięknie wyrośnięty i lekko kwaskowy bez zakwasu? Jest! Po co w ogóle w chlebie zakwas? To naturalna metoda spulchniania ciasta , praktykowana już tysiące lat temu. Odpowiednio sfermentowana, uwodniona mąka przez obecność kwasu mlekowego pozwala uzyskać puszysty chleb o lekkiej konsystencji. Jogurt. Porozmawiajmy o jogurcie. Jogurt to bakterie, a bakterie(...)hakiem albo po prostu w dużej misce wymieszajcie ze sobą dokładnie mąkę, drożdże instant, sól i cukier . Jeśli używacie miodu- wymieszajcie go z jogurtem. Dodawajcie powoli jogurt i wyróbcie ciasto. Finalnie powinno być jednolite i sprężyste, dość lepkie, ale po uformowaniu powinno zachowywać kształt . Jeśli czujecie, że jest za bardzo mokre dosypcie odrobinę mąki i wyrabiajcie dalej. Jeśli jest
Karo in the KitchenCiasto idealne, gdy nie mamy czasu na długie bawienie się z masami, pieczeniem itd. Składniki wrzucamy do miski, zostawiamy na kilka godzin, potem mieszamy, owoce, kruszonka, pieczemy i tyle! Dla kogo: dla niemających czasu na pieczenie dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób Składniki na ciasto: 100g drożdży 240g cukru (kopiata szklanka(...)szklanki mleka (ok. 180ml) 650g mąki pszennej szczypta soli Składniki na kruszonkę i owoce: 150g mąki pszennej 60g cukru pudru 90g miękkiego masła ok. 750g owoców do posypania ciasta (mogą być mieszane) u mnie: jagody, agrest, morele i czereśnie Wykonanie ciasta: Do dużej miski lub garnka wsypujemy składniki w wymienionej w przepisie kolejności. Na początek kruszymy drożdże i zasypujemy
Mania Wypiekaniacukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta) . Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki otrąb. Dokładnie wymieszać. Ciasto(...)powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 6 godzinach (latem; jesienią, gdy nie mamy włączonego ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem
Weekendy w domu i ogrodzieKażdy gdzieś tam w zakamarkach swojej kuchni chomikuje przepisy rodzinne. Jako, że czas wspominkowy, to zajrzałam do Matczynych zapisków, by znaleźć idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, wyjątkowo smakowe i najlepiej wchodzi ze szklanicą ciepłego mleka na kolację oraz dnia następnego z poranną kawką! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, szklanka mleka, 150 g margaryny mlecznej, 2-3 jajka, małe opakowanie(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski z mąką. Rozpuszczamy tłuszcz i również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej
Karczma HonoriettyJest to mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i lekką modyfikacją, a poza tym pobawiłam się formą ciasta, wykorzystując jego plastyczność. Misiek w nocy 1/3 ciasta sam wciągnął. Mój podstawowy przepis i dokładne przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu , Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 0,5 l mleka sojowego 120 ml oleju roślinnego- to jest ta zmiana(...)malin lub innych owoców jagodowych. * nie miałam ochoty robić kruszonki, ale w lodówce nalazłam jakieś „skitrane”resztki startej gorzkiej czekolady więc je wykorzystałam. Wyrośnięte już ciasto rozwałkowałam na szerokość blachy, przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i robiłam fałdę z ciasta a w „dołek” wrzuciłam garść malin, które posypałam cukrem (mała łyżeczka) i znowu zrobiłam
greenscarfprzelewamy go po ściankach garnka. Gotujemy tak całość przez około 1 godzinę. Następnie przecedzamy przez drobne sitko, by oddzielić właściwe consommé od warzyw i mięsa. Voila! Składniki na ciasto do ravioli: - 400 gram mąki - 2 jajka - 160 mililitrów wody - 1 łyżka oliwy Przygotowanie ciasta do ravioli: Mąkę przesiewamy. Jajka mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto powinno być wyczuwalnie twarde. Przed(...)śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię(...)wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie dzielimy je na dwie części. Mniejszą, jakąś 1/3 odkładamy, a większą wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy niewysoki brzeg, nakłuwamy ciasto i pieczemy - w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Odłożone ciasto wałujemy i kroimy w paski. Składniki na masę śliwkową: - 150 gram wilgotnych suszonych śliwek - 150 mililitrów
Życie zamknięte w smakuubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta(...)dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy.Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy
Domowy Smak Jedzenia